Reel Faiz Grafigi ve Yillik Degisimi


Turkiye`de reel faiz meselesi artik kabak tadi vermeye basladi. O kadar ki reel faizler yuzde 15`lerde dolasiyor diyen dostlar yabancilari bile inandirdi. Artik hicbir veriye bakmadan ayni soylemi kullanir oldular. Bir deli kuyuya tas atmis kirk akilli cikaramamiz hesabi. O zaman gelin reel faizlerin degerine birlikte bir bakalim. Dun ugrastim bu grafikleri cizdim. Bugun heyecanla Business Economics derslerini anlattim eve dondum yazimi yazacaktim ki bir baktim bizim Ekonomix gene bizden once davranmis. Kardesim az sabret, O kadar grafik hazirladik. Neyse saka bir yana devam edelim.

Yandaki grafik haziran 2002`den beri Turkiye`de reel faizlerin nasil seyrettigini gosterir bir grafik. Nasil cizilir?

Hazine`nin sayfasina gidilir. Oradan her ay duzenlenen hazine ihalelerinde olusan yillik bilesik faizlerin miktar bazli agirlikli ortalamasi alinir. Bu ortalama her ay icin tekrar hesaplanir. Ardindan yine ayni sayfada aylik bazda yillik tuketici fiyatlari ve uretici fiyatlari degisimi dosyalari da indirilir. Kafaniz karisti degil mi? Karissin diye boyle yazdim. Cozmesi biraz zaman alsin. Ardindan sira geldi reel faizleri hesaplamaya.

reel yillik faiz = nominal yillik faiz - yillik tufe

reel yillik faiz = nominal yillik faiz - yillik ufe

Yukaridaki verilerden anlasilacagi uzere elimizde yillik reel faiz verileri olustu. Yanliz bu verilerden her ay icin elimizde bir tane var. Bunun grafigi de yanda. Isi cok olup atmasyon yazi yazacaklar en azindan buna baksinlar. Tufe bazli hesaplanan reel faiz siyah , Ufe bazli hesaplanan reel faiz de kirmizi ile cizildi. Mayis 2006`ya kadar olumlu sayilacak bir dusus var. Turbulans sonrasinda yuzde 10`un komsulugunda hareket eden bir reel faiz izliyoruz. Bir de ayni reel faizlerde 90 yilindan beri nasil bir hareket var ona bakacagiz. Az sonra
Gelelim yanlislara
tahmini reel faiz = tahmini yillik nominal faiz - yillik beklenen enflasyon
Tamam anladik. Gelecege yonelik tahmin yapacaksin. Bu formulasyonu yazdigina gore bu oyle.
Yalan 1: Ama kardesim tahmini yillik nominal faizi yilbasindaki faiz olarak aliyorsun. Hani yuzde 20`lerde dolasiyor ya onu. Peki enflasyon duserken bu faiz oranlari dusmeyecek mi? Ocak ta hemen iki puan dusuverince sen hesaplamalarinda nasil bir degisiklik yaptin?
Yalan 2: Tahmini enflasyon rakamini da Merkez Bankasi`nin enflasyon hedefine esitliyorsun. Yuzde 4 ya hani. Oldu mu yuzde 16 reel faiz. Tabii Brezilya`dan fazla reel faizi bulmus oldun. Tebrikler. Gupegunduz kandiriyorsun bizi. Oncelikle yuzde 4 hedefinin tutacagina Merkez Bankasi inanmiyor sen inaniyor numarasi yapiyorsun bu bir. Ikincisi de sen zaten yazilarinda bu orani yuzde 8-9`lar civarinda olacagini bekliyorsun. O zaman bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı
Neyse bu konuda daha yazacagiz gibi. Simdilik sonuc neymis. Turkiyede reel faizler gecen sene yillik bazda yuzde 5lere kadar dusmus. Bu Turkiye icin inanilmaz rakamlar. O kadar yuksek risk primi varken pekcok gelismis ulke kagitlarindan daha dusuk bir seviyeye tekabul ediyordu bu. Mayis turbulansindan sonra yuzde 10 civarlarinda seyrediyor.
Uzun vadeli reel faiz gelisimini de bir sonraki yazida bakalim da nereden nereye gidildigi iyice anlasilsin. Ondan sonra bakacagimiz veri ise reel faizlerin yanina dolar ve euro`daki yillik degisimleri katalim. Sonra da neden yabanci para yagdiriyor Turkiye`ye sorusunu sorariz.

Selcuk Hakan (selcukh61.blogcu.com)

19 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

selçuk bey,eknomixe sorduğum soruyu size de sormak istiyorum.. çünkü klafamı karıstırdınız bir kere!

Benm bildğim kadarıyla, Reel Faiz, nominal faizden enflasyonu çıkararak bulunmaz. hatta bu yapılan en basit yanlışlıktır..

bunun formülü:


RF =
(1+ nom.Faiz / 1 + Enf. Oranı )- 1

olmalı.. Bu kadar basit bi hata yapılıyor olamaz dimi, ben yanlış mı biliyorumacaba??

Örnek Soru;

Ayşe bir yıl vadeli %75 faizli Hazine bonosu almıştır. Bir yılın sonunda, yıllık enflasyon %45
seviyesinde gerçekleşir. Reel faiz oranını hesaplayınız.

cevap : (1 + 0,75 / 1 + 0,45 ) - 1

sonuç = %20,69

size göre sonuç % 30

hangisi dogru acaba?

özkan

Adsız dedi ki...

hesaplama konusunda %15-20 nin üzerindeki hesaplamalarda yukarıda belirtilen hesaplama uygun olur ama %10un altındaki faiz hesaplarında her iki yöntemde birbirine yakın sonuç verir.
reel faiz konusuna gelince önümüzdeki hafta çıkacak olan 5 yıllık enflasyona endeksli 6ayda bir ödemeli bonoda ortaya çıkacak olan reel faiz yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye riskine nekadar reel faiz istediklerini ortaya çıkaracak ve sanırım bu hesaplama konuşmalarına son verecektir.

Adsız dedi ki...

buyrun 2 kaynak (google dan cikan ilk 2 link)

http://en.wikipedia.org/wiki/Real_interest_rate

http://economics.about.com/cs/interestrates/a/real_interest.htm

Adsız dedi ki...

Beyler, kendinizi yormayın, burada yazan blogçuların/yazarların hepsi mason ve görev gereği yazıyorlar.

Adsız dedi ki...

bence bir yıl sonraki reel faizi hesaplamak istiyorsak...şimdiki 1 yıl vadeli kağıtların nominal faizinden, bir yıl sonraki tahmini enflasyonu düşmeliyiz....
şu anki reel faizi hesaplamak istiyorsak...1 yıl önceki kağıtların nominal faizinden şu anki yıllık enflasyonu düşmeliyiz...yani sizin tabloda biraz kayma var gibi...rakamlar değişebilir ama trend değiştirmeyecektir yine de...

Adsız dedi ki...

Cem bey,

Bu değerli(!) istihbaratı nasıl elde ettiğinizi sorabilirmiyim. Ayrıca masonlukla reel faizin hesaplama yöntemi arasında nasıl bir ilişki var, onu da açıklar mısınız? Masonlar reel faizi başka türlü mü hesaplıyor? Bu sitenin yazarlarının mason olduğunu söylüyorsunuz, peki siz necisiniz? Faşist mi?

Tolga

Adsız dedi ki...

Merhaba
Reel Faizi hesaplarken formül basit
Reel Faiz=Nominal-Enflasyon
Tabi çıkan rakamdan enflasyon oranını tekrar düşersek gerçek rakamı buluruz.
Örn:
Nominal Faiz:20, Enflasyon=9 olsun
i)Reel Faiz=20-9=11
Ama bu sonucuda enflasyondan arındırmalıyız;
ii) 11/1,09=10,09
Not: Rakam küçüldükçe 2. işleme gerek kalmaz...Büyük rakamlarda fark büyür.

Ergun İNCE / ADANA

Adsız dedi ki...

Selçuk Bey,

Sanırım bir şeyi karıştırmışsınız. Ben bugüne kadar "tahmini reel faiz" diye bir faiz hesabı yapıldığını görmedim. Doğrusu beklenen reel faizdir ve herhangi bir aydaki (diyelim Şubat 2007) nominal faiz ile bir yıl sonrasına (Şubat 2008) ilişkin enflasyon beklentisi karşılaştırılarak bulunur. Eskiden bir beklenen enflasyon serimiz olmadığı için, sizin yaptığınız gibi, gerçekleşen enflasyonu beklenen enflasyon olarak alır ve beklenen reel faizi öyle hesaplardık. Şimdi Merkez Bankası'nın düzenlediği beklenti anketleri sayesinde bir yıl ve hatta iki yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine sahip olduğumuz için, bu yöntemi kullanmıyoruz. Yazınızda sanırım, benim de üzerine bir yazı yazdığım, Mahfi Eğilmez'in 11 Şubat tarihli yazısını ele almışsınız. Eğilmez, bir yıl sonrasının enflasyon beklentisi yerine Merkez Bankası'nın yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini ele alarak bir saptırma yapmış. Fakat onun yapmaya çalıştığı da esasında beklenen neel faizi hesaplamaya çalışmak. Dediğim gibi, ben sizin söylediğiniz şekilde tahmini reel faizi hesaplamaya çalışan birini bugüne kadar görmedim.

Adsız dedi ki...

Reel Faiz hesaplamasinda arkadaslar formulunuz dogru ama genelde buyuk rakamlar icin bu sekilde kullanilir. rakamlar kucuk oldugunda formulunuzu su sekilde donusturebilirsiniz.
(1+ nom.Faiz / 1 + Enf. Oranı )- 1
=(nom.Faiz-Enf.orani)/(1+Enf) dogal logaritmasini alin
=ln(nomFaiz-EnfOrani)-ln(1+Enf)
burdada kucuk degerler icin yakinsama yapar benim formulumu elde edersin. BU yakinsamada da Taylor acilimi kullanirsin. BU daha basit oldugu icin kafa karistirmayacaktir. Herkesin kullandigi yolu kullandim aslinda.DIger yontemle size cok yaklasik sonuclar verecektir. Her ikisi de kullanilir ve yuzde 10 15lerden dusuk rakamlarla ugrasirken yaklasik sonuclar verir. Eger 2000den beri olusan reel faiz icin ayni formulu kullanirsam o zaman sacmalama dersiniz. CUnku o durumda elimizde yuksek faizler soz konusu.

Oncelikle kullandigimiz veriler hazinenin o ay icinde yaptigi butun ihaleleri miktar olarak agirliklandirdigindan icin kisa vadeli ve uzun vadeli kagitlarin hepsi var diye dusunuyorum. SImdi paranizi 3 aylik kagitlara yatirdiginizi varsayalim. O durumda olacak is siz onumuzdeki uc aylik donemlerdeki faiz oranlarini da tahmin etmek durumundasiniz.

Bir yillik kagita yatirin bu durumda olusan faizi kullanabilirsiniz. Burada agirliklandirma yaparken olusan sikintilardan kurtulmak icin tahmini verilen faizi koydum oraya. Madem baskasi kullanmamis ilk kullanan biz olduk o zaman. Ancak sadece 1 yillik ihalelerin verisini alir onu kullanirsaniz hesabinizda o zaman bu soylediginizde haklisiniz ORhan Bey. Gelmesi gereken bir elestiri bu.

Yazida herhangi bir kimseyi hedef almamistim. Ayni gun icinde benzer 3 4 yazi gorunce aklima geldigince yazdim. Ondan dolayi da isim vermedim. Bugunku gasetezelere bakin ayni yanlis hesap var.

ekoturka dedi ki...

1. vadesine 1 yıl kalmış bonoların verimlerini günlük olarak al. Ayın ilk 15 günlük döneminin ortalamasını al.
2. Merkez Bankası Beklenti Anketi'ndeki ayın ilk dönemi için yayımlanan bültendeki "ilerideki 12 aylık dönem enflasyon beklentisini" al.
3. Reel Faiz= (1 + faiz ortalaması) / (1 + enflasyon beklentisi) -1

işte budur.

Adsız dedi ki...

"tahmini yillik nominal faiz" nedir? ilk defa duydum da!
cuneydyasin

Adsız dedi ki...

SKYTUG

KARDEŞİM DETAYLARA BU KADAR TAKILMAYIN. BÜYÜK RESMİ GÖRMEYE ÇALIŞIN. FAİZ YÜKSEK ÇOK DÖVİZ GELİYOR. YTL AŞIRI DEĞERLENİYOR. BÜTÜN ÜRETİM SANAYİ PERİŞAN OLUYOR,REKABET GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR.
SİZ BUNA ÇARE BULUN. İKİ TANE FORMÜLLE BU KADAR ZAMAN HARCAMAYIN. AMAAAA SEVGİLİ FON YÖNETİCİLERİNİN ÜRETİM İLE NE İŞİ OLSUN.. VARSIN YOKSUN FAİZ,DÖVİZ,BORSA... İNSİN ÇIKSIN, ONLAR MİLLETİ TERSE YATIRSIN ARADAN PARSAYI TOPLASIN.

Adsız dedi ki...

Sayın Skytug,

Siz de önce rakamlara bakın da ondan sonra konuşun. Şu perişan olan üretim ve sanayi nerede bir gösterin hele. İşkembeden atarak ciddiye alınmayı beklemeyin.

Adsız dedi ki...

SKYTUG

Masa başından kalkıp ortalıkta biraz dolaşsanız gerçekleri görebilirsiniz. Buyrun size rakkam; 5 senedir döviz aynı yerde sayıyor.
5 yıllık toplam enflasyon kaç siz daha iyi bilirsiniz? ee hangi hesapla hangi üretici-ihracatçı var olacak? yani 2000 yılında 3'e maledip 5'e sattığı ürünü şimdi, 6'ya mal edecek ama yine 5'e satacak.
bana bunun hesabını yapın..
buyrun size geberen üretici tablosu.

Adsız dedi ki...

Sayın Skytug,

Perişan olan üretim ve sanayiden bahsediyorsunuz ama rakam verin dediğimde dövizden, enflasyondan bahsediyorsunuz. Üretim ve sanayinin göstergeleri bunlar mı? Söyleyin bakalım son beş yılda ekonomi ne kadar büyümüş, sanayi üretimi ne kadar artmış, ihracat ne seviyeye gelmiş. Ayrıca enflasyonun da beş yıllık toplamına değil nereden nereye geldiğine bakılır. Ama kabahat sizde değil, sizi ciddiye alıp soru soran bende. Ekonominin e'sinden bile anlamadığınız, kuru kuruya eleştiri yaptığınız çok açık.

Adsız dedi ki...

Merhaba, :))))))))
Sonuçta piyasa serbest, rejim serbest kur, isteyen alır isteyen satar. 5 sene önce kur 2 kat arttığında döviz gelirleri olanlar bıyık altındn gülüyorlardı, bugün kaç lira artar acaba diyorlardı?, kurda fazla yükseldi halk perişan oldu, enflasyon zıpladı demiyorlardı (örn: Oğuz Satıcı), o zamanda ithalatcılar ağlıyordu, bittik diyordu, eee piyasa böyle...
Şimdi kur 2 ytl olsa döviz geliri olanlar nasıl oynar milletin anası ağlamış kim dinler.
Sonuçta işin özü; ister ithalatçı, ister ihracatcı, ister vatandaş farketmez; Dövizi olanlar artmasını, olmayanlar faize, borsaya, işine yatıranlar düşmesini ister, bu kadar basit.
Eğer sıkıyorsa, yemiyorsa çözümü kişi kendi üretecek; Mesela..
-VOB ile halledecek
-İşini kapatacak
-Küçülecek, risk almayacak
-Yada yatıp kakıp dua edecek....
Piyasa kuralları acımasız, rekabet hat safhada, esnaf süpermarketlere karşı işini bırakıyorken, sizlere ne oluyor. Kuru beğenmeyen yukardaki çözümleri uygulamak zorunda(bu kadar işçinin iş kapısı, istihdamı falan filan edebiyatını bırakalım)
Neymiş kur 5 senedir aynı imiş, nasıl ekonomistsiniz anlamıyorum ben ekonomist falan değilim, ama mantıken düşündüğünüzde, referans noktasına göre kurun ne kadar arttığı bulunur)
Krizde $= 650 TL, parite 0,80 civarı idi, 6 senelik $ ve TL enflasyonunu ilave olarak parite düşüşünü koyunca $ ne çıkar biliyormusunuz??? Bunu cevaplayın lütfen???
Kabaca:
TL Eflasyon(6 yıllık top):%160
$ Eflasyon(6 yıllık top):%12
Parite değ(0,8-1,3):-%60(negatif)
Yani:
650TL*2,60*1,12 = 1,892 TL bundanda paritedeki erimeyi düşünce
$=1,200 çıkar yani
$=1,2 YTL cik.......
Yorumunuz lütfen.........ee Hani kur 5 yıldır çakılıydı?

Çok kaba yaklaşıldı, ama töleransın %10 geçeceğini sanmam.....

Ergun / ADANA

Adsız dedi ki...

SKYTUG

Ben ekonomist değilim.
Burdaki tek üretici-ihracatçı benim. Kur serbest mi? şaka herhalde. Ekonomist değiliz ama keriz de değiliz.2006 krizinde kur yukarı gidince merkez bankası tarafından yapılan faiz ve diğer müdaheleler ile siz kura serbest mi diyorsunuz?
Mesleğiniz nedir çok merak ettim?

Adsız dedi ki...

SKYTURK;
IHRACATCILAR OLARA KURLA Bİ DERDİMİZ YOK Kİ. YAZIYORUZ MALİYETLERİ ALTALTA TOPLUYORUZ ÜSTÜNE %20. BRÜT KAR. BÖLÜYORUZ O ANKİ KURA. AL SANA FİYAT. NE GÜZEL Dİ Mİ ? AAAAA Bİ BAKMIŞIN ADAM AYNI MALA DÜNYA DA 5 TANE ÜLKEDEN DAHA FİYAT ALMIŞ, OTURMUŞ Bİ FİYAT POLİTİKASI VAR, SANA PAHALISDIN DİYOR. İŞ BİTTİ. SEN İSTEDİĞİN KADAR AĞLA, ERTESİ GÜN YARI FİYATINA VER HİÇ ŞANSIN YOK. BİR ÜRÜNE DÜNYA STANDARTLARINDA DOĞRU FİYAT VEREBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ. YOKSA REKABET ETME ŞANSINIZ SIFIR.

Adsız dedi ki...

Ergun / ADANA

Merhaba tekrar. Benim mesleğim Bilişim (Bilgisayar), ekonomist değilim.
Estagfurullah, elbette KERİZ değilsiniz.
Fizikte bir kural vardır, "Referans Noktası, Koordinat merkezi" diye.. Bir olayı, bir cismi tanımlarken, bir referans noktası baz alınır ve koordinatları verilir ("0").
Döviz konusunda da herkes, her firma, kendi açısından baktığından, kendini merkez baz aldığından, kendince HAKLI durumda oluyor. Nasrettin Hocanın dediği gibi; :)))

--Bir gün Nasrettin Hoca`nın evine iki kişi gelmiş.
"Aramızda bir anlaşmazlık çıktı"demişler.
Biri derdini anlatmış, Nasrettin Hoca haklısın demiş.
Diğeride derdini anlatmış. Nasrettin Hoca onada haklısın demiş.

O sırada çayları vermekte olan Karısı atlamış,
"Bu nebiçim şey Hoca! ikisine de haklısın dedin?"
Hoca bi an düşünmüş ve karısına dönüp :
"neyapalım hanım sen de haklısın" demiş.

Ne yazıkki kapitalist piyasada işini yapan yapar, rekabet eden, ucuza mal edne, kaliteli yapan ayakta kalır. Bu ihracatçı içinde, bakkal içinde, bilişimci içinde, herkes için geçerlidir. Derdimizin çözümü kendimizde olup, dışarda aramamalıyız. Bizim sektör(bilgisayar) o kadar rezil durumdadırki, kar oranları, bayilik organizasyonu o kadar berbattırki, İhracatçılardaki düzenin, intizamın yarısı bizde olsa yeter.......Düşünün sizin alış fiyatınızdan birçok mağaza daha ucuza satıyor, ne yapacaksınız, ya işi bırakacak yada şeklinizi değiştireceksiniz(bizde servise yöneldik), çok anlattık ama nafile "İT ÜRÜYOR, KERVAN YÜRÜYOR".....