Asagidaki alinti sizin yazinizdan:
''Yüksek riskli fonlar... Gavurcası ne? Hedge fonlar... ''
Hatirladiniz degil mi ? Benim ulasabildigim sözlüklerin hiçbirisinde ''yüksek risk''in karsiliginda ''hedge etmek'' veya ona benzer bir sözcük geçmiyor.
Gavurca -Türkçe sözlükte daha yakin karsiliklar buluyoruz: ''etrafini çevirmek, çit ile çevirmek, sinirlamak, engellemek, kisitlamak, garantiye almak, önlem almak''.
Arabaniza yaptirdiginiz kasko bir çesit ''Hedging'' islemi, sizi sigortalayan firma da aslinda bir nevi ''Hedge Fonu'' sayilabilir. Hedging yüksek risk alip çilginca isler yapmak degil. Riskinizin sizin adiniza belli bir ücret karsiligi tasinmasi demek.
Tek bir çesit Hedge fonu da yok. Bütün sigorta firmalari, vadeli piyasalarda işlem yapanlar Hedge fonu sayilabilir. Örnegin; henüz olmayan pamugu 6 ay öncesinden fiyat garantisi vererek pamuk üreticisini sigortalayan pamuk tüccarları, ihracatçinin döviz riskini üstlenerek gelecekte satacagi dövizi bugünden alan döviz tacirleri de ''Hedging'' yapmaktadir. Onlar hep vardi, bes on yil önce birdenbire ortaya cikmadilar. Mortgage-ipotek piyasasında çalışan bir kaç firmanin iflas etmesi, her çesit Hedge-sigorta fonunu ''yüksek risk alip kumar oynama'' etiletiyle damgalamamızı gerektirmez. Yepyeni bir döneme girdigimizin habercisi de olamaz. Kaldıki çürüklerin elenmesi bu işi hakkıyla yapanların önünü de açabilir. Yani bizim 'çöküs ve yozlasma' seklinde algiladigimiz aslinda sakin 'saglamlasma' süreci olmasin ? Bence kapitalizmin hikmetinin 'vahsi' olmasindan kaynaklandigini aklimizdan çikarmayalim.
Bir de isin tersinden bakalim. 30 yillik borçlanmayi bankalar fonlasaydi çok daha kötü olurdu. Hiç bir banka bu vadelerde mevduat toplayamaz. Bu isin nasil olarak yapildigini bilmiyorum ama tipki hazine kagitlarinda oldugu gibi borçlanma senetlarinin ikinci el piyasasinin olusturulmasi borç verenin risklerini azalttigi gibi borç verenin de faiz giderini de düsürecektir. Keske bizim de bu tür enstrümanlarin satildigi likit piyasalarimiz olsa. Faizlerin aniden yükselmesiyle iki üç fonun iflas bayragi çekmesine raziyiz. Daha saglam olanlar gidenlerin yerini alarak isi daha dogru sekilde götüreceklerdir. Sonuçta bunlar piyasa halleri. 'Hedge' kelimesinin yalnizca 'olumsuzluklarla' algilanmasinin beni niye rahatsiz ettigini anlatabildim mi ?
saygilarimla
Ahmet Cavusoglu
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder