1994 Krizi ve Kamu Dengesi (kabusu)











5 Nisan Ekonomik Önlemler Paketini ve 94 Krizini bilenler bilir, biz de maliye politikasının tartışıldığı bu dönemde bir hatırlatalım dedik.

5 Nisan 1994 tarihli ekonomik istikrar programının başlıca hedefleri şunlardır (Eğilmez ve Kumcu, ekonomi politikası, 2002, s. 314): i. Ek vergi alınarak kamu gelirlerinin arttırılması, ii. Kamu giderlerinin, ücret artışlarının enflasyonun altında tutulması da dahil olmak üzere, çeşitli bütçe kısıtları yoluyla düşürülmesi iii. i ve ii'de konu edinilen önlemler sonucu konsolide bütçe açığının ve dolayısıyla kamu kesimi harcama gereğinin düşürülmesi, iv. TL’nin dolar karşısında değer kazanmasının önlenmesi, v. Hazine borçlanmasına çekici hale getirebilmek için başlangıçta enflasyonun çok üstünde bir faizle kağıt satılması ve zaman içinde bu faizin düşürülmesi

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Bakın beş hedefin 4'u dogrudan mali disiplinle alakalı peki neden oyle, bütçe açığının GSYİH'ya oranı % 6.67 ve KKBG/GSYİH oranı 1991-1993 döneminde ortalama % 7.73 gibi yüksek bir oranda da ondan. devam edelim...

Yukarıda açıklanan istikrar programı ile birlikte, Grafik 11 ve 12’den de izlenebileceği üzere, kamu mali disiplini sağlanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda cari harcamalarda % 30 oranındaki kısıtlamaya gidilmiştir. Ücret ve maaşların bütçe imkanları ile sınırlı olarak artırılacağı ilan edildi. KİT ürünlerine yüksek oranlı zamlar yapılmıştır. Ekonomik denge vergisi gibi yeni vergiler tahsis edilmiş; akaryakıt tüketim vergisi oranı % 50’den % 70’e çıkarılmıştır (Şahin, Türkiye ekonomisi 2002, s.228-229).

Bunalımın temel nedeni olarak görülen borç-faiz kısır döngüsünün kırılması hedeflendi. Devletin ihtiyacı olan gelirlerin bir kısmının özelleştirmeden elde edilmesi öngörülüyordu. Özelleştirme gerçekleştirilemediğinden, yeni vergilerden de beklenildiği ölçüde gelir elde edinilemediğinden borçlanma devam etti. Hükümet yıllık % 406 faiz ile hazine bonosu çıkararak borçlanmayı sürdürmek zorunda kaldı. Kamu kesimi açıklarının kapatılmasında TCMB kaynaklarının kullanılmayacağı ifade edilmişti. Fakat bu söz de tutulamadı, 1994 yılı ikinci yarısında SSK emeklilerinin maaşlarını ödemek için bu kaynağa başvurmak zorunda kalındı (Şahin, 2002, s.229).


nasıl geldi gözünüze, bir de 2001 krizimiz varki buna rahmet okutur... neyse bu kabus bu pazara yeter...

2 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

5 nisan 1994 ve sonrası memurlar için tam bir yıkımdı.halen çalışan memurum.kamu işçisi 5 nisandan sonra epeyce zam almıştı.benim maaşımın 3,5 katı falan maaş alıyorlardı.benim maaşım 275 abd doları kadardı.eşimde memurdu.o da 180 abd doları kadar maaş alıyordu.şimdiki maaşım 1465 abd doları alıyorum.eşim emekli oldu şu an eline geçen 535 abd dolarıdır.
1994 te her sene abd ye gidebilelim diye abd konsolosluğunun önünde uzun kuyruklarda beklerdik.bir türlü gidememiştik.
sonra beş sene bedavaya çalışmıştık.
en kötüsü teknik müdüre çay veren hiç bir vasfı olmayan işçi bizi bırakın müdürümüzden fazla ücret alırdı.
ülkemizde gelir adaletsizliği herzaman yaşanmıştır.abd ne kadar özgür ülke ise bizde o kadar serbest ülkeyiz.
1992 den 2007 düzenli olarak hafta sonları çorap satmıştım.1994 krizine sıfır tofaş şahin alarak yakalanmıştım.o zaman 20 000 abd doları borcum vardı.
ondan sonra hep abd doları toplamak zorunda kalmıştım.hobimdi.2001 krizinde çok fazla avantalıydım işportada da profesyonel olmuştum.2007 den bu yana ikinci bir iş yapmıyorum.
t'pol hanımın dediği gibi tüketimlerimi kısamadığım gibi boyuna artığını gördüm.masraf kalemlerim çok fazlalaştı.biraz tüketici kredi borcum var.
ve malesef her yedi yılda tekerrür eden ekonomik krizimiz bu sene gecikti.umarım hiç gelmez.kuvvetlenipte gelirse....var ya yandık.
saygılarımla.

Pasha dedi ki...

Meco'ya katiliyorum. Devlet sektorunde kar/zarar denen bir kavram olmadigi icin memurun ve kamu iscisinin maaslari tamamen politik sebeplerle artip azalmistir. Cok da birsey uretilmedigi icin prim, bonus, terfi gibi odemeler de performansa bagli degildir. Daha cok 3/5, 8/11 gibi ne kadar kamu gecmisin varsa o kadar para hak ediyorsun gibi olculerle maaslar belirlenmis. Benim memur performansina dair tek gozlemim ogretmenlerimdir. Ise yarayanlar oldugu gibi ozel sektorde bir gun bile tutunamayacak kalitede ogretmenlerim oldu. Soz meclisten disari :)