Piyasa Beklentileri

Piyasa beklentilerini olcen Merkez Bankasi beklenti anketinin sonuclari su sekilde cikmis:

Sene sonu enflasyon beklentisi: 6.12% (bir onceki ankette 6.13%)
Bir yil sonra enflasyon beklentisi: 6.59% (bir onceki ankette 6.49%)
Iki yil sonra enflasyon beklentisi: 6.45% (bir onceki ankette 6.42%)
Sene sonu dolar kuru beklentisi: 1.6229 (bir onceki ankette 1.6291)
Yillik buyume orani beklentisi: -4.2% (bir onceki ankette -4.0%)
Cari acik beklentisi: US$11.44 bn (bir onceki ankette US$11.42 bn)

Piyasa beklentileri cogu zaman cogu kisinin yaptigi tahminlerden daha iyi sonuclar verir. Ama her zaman degil tabii. Isini gercekten iyi bilen bir kisi piyasadan daha isabetli tahminler yapabilir ama bu nadirdir. O yuzden Merkez Bankasinin bu anketin sonuclarina bakarak politika kararlari vermesi dogrudur diyebiliriz.

Ama tabii ben her zaman oldugu gibi piyasadan daha iyi tahmin yapabilecegimi dusunuyorum. Sene sonu enflasyonu hakkinda cok kuvvetli fikirlerim yok ama riskler yukari yonlu. Bir yil sonra enflasyon %6.59'un uzerinde cikacaktir. Iki yil sonra enflasyon da oyle. Yani enflasyon beklentileri enerji fiyatlarindaki gerilemenin verdigi gazla bayagi bir dusmus vaziyette.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Sene sonu dolar kuru beklentisi neredeyse 1.63. Cok yuksek. Ben dolarin sene sonunda bu seviyenin altinda olacagini dusunuyorum. Hatta bayagi bir altinda bile olabilir ama piyasa 1.63 tahmini yaptigina gore bende dogru cikma olasiligi %50'den fazla olan su tahmini yapayim: sene sonu dolar kuru 1.62'nin altinda olacaktir (bence bunun dogru cikma olasiligi %75'den daha fazla, onumuzdeki gunlerde dolar kurunda bir ziplama oldugunda vadeli islemler piyasasinda kumar oynanabilir)

Yillik buyume orani, pardon kuculme orani %4.2 seklinde bekleniyormus. Bence kuculme orani bu rakamdan da daha kotu olacaktir. Bizimki gibi garip bir sekilde buyume rakamlarini hesaplarsaniz rakamlar is isten gectikten sonra bile kotu cikmaya devam eder. Geriden gelen istatistikleri yayinlamanin sonucu bu.

Piyasa beklentileri cari acik $11.4 milyar olacakmis diyor. Oooooldu, gozlerim doldu. Birincisi dolar deger kaybedecek, ikincisi enerji fiyatlari yukselecek, ucuncusu ekonomi buyumeye basladi (evet, krizde dibi gorduk ve ufak ufak buyumeye de basladik). Cari acik bu rakamin uzerinde olacaktir, en azindan $15 milyar diyeyim.

Bu konularda en son yazılmış yazılarımızı Dolar Alış Satış ve Gayri Safi Milli Hasıla sayfalarından okuyabilirsiniz.

1 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Borsa ne yapar

Bugünlerde ekonominin iyileşmeye başladığını izleme barometresi Roubini görsel ve yazılı basından da izlendiği üzere Roubini hala kötümserliğinin dozajını düşürmediğine göre anlaşılan Ekonomilerde düzelme Roubinin görüşlerinin tam aksi istikametinde işlerin iyi gittiğini gözlemlemiz lazım. Hatta bu aralarda sık sık görüldüğüne göre global ekonomilerde işler galiba Roubini kötümserliğini bile telaşlandıracak hızda düzeliyor.

Temel görüşüm Roubini bu krizden cıkışı en son inanacak ve görecek kişi olarak ısrarımı sürdütüyorum

Ekonomi olarak görüşüm cok olumlu Borsalar 2010 Mayıs ayında Türkiye piyasaları için bugünkü fiyatlarının % 40-50 üstünde olacak.