Ekonomik Büyüme ve Göstergeler

Yazimizda Ekonomik Büyüme de kullanilan bazi terim ve ifadeleri kisaca aciklamaya calicagiz.Daha oncede Editorumuz tarafindan aciklanan iktisadi büyüme konusuna tekrar deginmek istedik.
Ekonomik Büyüme ekonomide uretilen mal ve hizmetlerin belli bir donem icinde artmasidir.
Kullanilan gostergeler arasinda en populer olani GSYIH dir. Yurticinde belli bir donemde uretilen mal ve hizmetleri kapsar. Cari fiyatlarla hesaplandigi gibi, sabit fiyatlarla(fiyatlardaki degisim etkisini gidermek icin) belli bir yilin fiyatlari(Baz yil) sabit tutularakda reel olarak hesaplanir.
Ulkeler arasi karsilastirma yaparken ise satinalma gucu paritesine gore hesaplanan GSYIH ile karsilastirma yapilmasi tercih edilir.Dunya siralamalari icin bakiniz 1,2
GSYIH Deflator ise= Nominal GSYIH/Reel GSYIH bu gostergede bize ekonomide genelde-butunde olan fiyat degisimleri hakkinda bilgi verir.Daha once blogda Baris arkadasimizin acikladigi gibi Tuketici fiyat endeksi ve GSYIH deflatoru arasinda fark vardir.Deflator butun urunlerin fiyatlarinda olan degisimleri dikkate alir,enflasyon hesaplanirken(Tuketici fiyat endeksi) ise sadece tuketiciler tarafindan satin alinan urunlerin bir basketini icerir.Birde deflator sadece yurticinde uretilen urunleri icerir,enflasyon hesaplamasinda ise ithal edilen urunlerde hesaplamanin icine girer , diger bir sey yine enflasyon hesaplamasinda sabit bir urun basketi kullanilir GSYIH deflatorunde de ise basketin icerigi zaman icinde degisebilir(bknz.macroeconomics mankiw)
GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla)GSMH ise bir ulke vatandaslarini urettigi mal ve hizmetleri ifade eder.GSYIH dan farki disaridaki Turklerin kazancini dahil etmesi ama yurticindeki yabancilarin gelirini cikartmasidir,yani aradaki net degeri dikkate almasidir.
SMH = GSMH – Amortismanlar , Safi milli hasila ise uretim asamasinda kullanilan sermayenin yipranma ve asinma payi kisminin cikartilmasiyla ulasilan degerdir( onemli bir gostergedir cunku eger GSYIH ile SMH arasindaki fark acilmaya baslarsa ulkedeki sermaye stogunun yenilenmedigi anlamina gelir ve gelecekde GSYIH nin dusme egilimine girecegine dair isaret verir,aradaki farkin azalmasi ise olumlu bir gostergedir) .
Milli gelir ise Devlet babanin bizden aldigi dolayli vergilerin cikartilmasindan sonra cebimizde kalan parayi ifade etmek icin kullanilir.
Hayat kalitesindeki artisi gosterecek bir gosterge olarak kullanilmaya calisildiginda kisi basina ifade edilir.
Kisi basina GSYIH = GSYIH / Nufus

Bir yil icindeki buyume hizini gostermek icin;ornek 2008 yili GSYIH artis orani
[(102.164- 101.255)/101.255]*100= % 0,9 2008 yili gelisme hizi,kynk

Kisi basina artis oranina bakarsak,
Kisi basina GSYIH artis orani=GSYIH artis orani-Nufus artis orani
2009 Yili icin -0,073 = -0,06 - 0,013
Yazimiza kisaca Ekonomik Büyüme nedir?ve bazi temel gostergelerin neler oldugundan bahsettik,ikinci yazimizda nufusla olan iliskisinden bahsedecegiz.

Iliskili diger yazilar ise sunlardir.
2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri
iktisadi buyume nedir
buyume rakamlari uzerine
GSYH, CPI ve GSYH Deflatörü Nedir?

0 Yorum Var.: