Altın Oran Nedir?

Bu yazıda altın oran nedir sorusuna cevap verecek ve altın oran'ın teknik analizciler tarafından nasıl kullanılmaya çalıştığını anlatacağız. Altın oran’ın kökeni tartışılsa da, ilk yazılı tanımının Öklid tarafından verildiğini görüyoruz. Öklid, altın oran'ın sayısal değerini hesaplamamış olsa da bu kavramı aşağıdaki şekilde tanımlamış:






Yukarıdaki eşitlikler ikinci dereceden bir denklem haline getirilip çözüldüğünde altın oran = 1.61803… sonucu bulunuyor. Altın oran, pi sayısı gibi irrasyonel bir sayı olduğu için ondalık sistemde tam olarak göstermemiz mümkün değil.


Altın Oran'ı ilginç yapan ise sık sık karşımıza çıkması ve uygulamaları. Doğada eşit bölünmeyen iki parçanın birbirine oranın birçok kez altın oran’a ya da ona çok yakın bir değere eşit olduğu gözlemleniyor. Özellikle, insan uzuvları bu oranlara sahiptir. Örneğin, kafamızın boyunun enine oranı veya kolumuzun tamamının ön kola oranı altın oran’a çok yakın değerlerdir. Bu gözlem, özellikle Antik Yunan ve Rönans döneminde yaşayan sanatçıları derinden etkilemiştir.En ideal ölçülerin altın orana uygun olduğunu düşünmüşler ve eserlerindeki objeleri bu orana uydurmaya çalışmışlardır. Altın oran'a uygun yapılmış sayısız portre, heykel ve bina vardır. Bir araştırmaya göre altın oran'a uygun yapılan eserlerin güzel gözükmesinin sebebi, zihnin ve insan gözünün bu ölçülerde olan objeleri daha hızlı kavramasıymış.[1]


Altın oran'ın karşımıza çıktığı belki de en ilginç yer ise Fibonacci dizisi olarak bilenen, dünyanın en meşhur sayı dizisidir. Fibonacci dizisi, bir sonraki elemanın önceki iki elemanın toplanmasıyla elde edilir ve elemanları şu şekildedir:1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,..


Fibonacci dizisinin bir elamanın bir önceki elamana oranı, dizi uzadıkça altın orana yakınsar (89/55 = 1.618). Zaten altın oran doğada genellikle fibonacci dizisinin elemanları şeklinde gözlemlenir.


Teknik analizin öncülerinden biri olarak kabul edilen Ralp Nelson Elliott, doğada gözlemlenen altın oran ve fibonacci dizisinin hisse senedi piyasalarında da gözlemlendiğini iddia etmesiyle tanınıyor. Elliot, insanların davranışlarının tahmin edilmez gibi gözükmesine rağmen belli bir ritme sahip olduğunu ve fibonacci dizisinin de yardımıyla bu davranışların tahmin edilebiliceğini savunmuş. Hatta daha da ileri gidip, teknik analiz yöntemlerini anlattığı kitabın ismini Doğanın Kanunu - Evrenin Sırrı koymuş.


Elliott, sisteminde alış ve satışlar için destek ve direnç noktalarını fibonacci dizisine, yani altın oran’a göre belirliyormuş. Yapılan araştırmalar ise hisse senedi fiyatlarının bu tip bir diziye göre hareket ettiği savını desteklemiyor.[2] Dolayısıyla hisse senedi piyasalarında altın oran veya fibonacci dizisi aramak simyacılıktan pek farklı değildir. İşin aslı, insan zihni kuralları ve düzeni sever fakat her sistem basit oranlar veya sayı dizileriyle açıklanamaz.


Altın oran nedir yazısında bahsedilen teknik analiz metotları ilginizi çektiyse şu yazıları okumanızı tavsiye ediyoruz:


Teknik Analizin Analizi

Etkin Pazar Hipotezi Nedir?

Citigroup ve Teknik Analiz

Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar

Teknik Analizden Daha Etkili Yöntem Nedir?



3 Yorum Var.:

rdynk dedi ki...

güzel yazı, eline sağlık

Unknown dedi ki...

Altın oranın finansta da kullanıldığını bilmiyordum. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

herackles dedi ki...

küçük oyuncuların nasıl davranacakları aşikar, mesele büyüklerin nasıl davranacağını bilmekte. o da büyük ülkelerin nasıl davranacağını bilmeye yarıyor. işin en komiği de, bir kişi seyri fark ettiğinde kendisi de seyrin parçası oluyor, dinamik bir sistem. Ha, tahmin edilemez mi? küçükler edilmese ne diye reklam sektörü ortaya çıksın. büyükler de küçükleri yiye yiye hayatını devam ettiriyor. neyse ki akademiye data kalıyor da onlar da ekmek yiyor bu işlerden...