Amigo Yazar Suleyman Yasar

"Kriz lobisi çok üzülecek ama, galiba dünya mali krizi Türkiye’ye teğet geçecek."

Yukaridaki sozler basbakan'a ait degil, Taraf Gazetesinde kose yazarligi yapan Suleyman Yasar'a ait. Bilirsiniz ben ne karamsar ne de iyimser ekonomistleri severim, ekonomist dedigin realist olacak. Dun Ege Cansen'i elestiren bir yazi yazmistik, bugun de onunla karsi tarafta bulunan Suleyman Yasar'i elestirecegiz.

Mevsimsellikten arindirilmis ceyrekler itibariyle yayinlanan buyume rakamlari kavrami ile ulkemiz daha yeni tanisiyor. Bundan 6-7 ay once ilk Inan Dogan Turkishtime'da bahsetmisti. Dorduncu ceyrek verilerine bakip ulkemizin o donemde senelik %15 civarinda bir hizla kuculdugunu belirtmisti. Gecenlerde ise once Orhan Karaca, sonra Seyfettin Gursel ikinci ceyrek buyume rakamlarina bakip ekonomimizin ikinci ceyrekte senelik %20'nin uzerinde buyudugune isaret etmislerdi. Ben iyi ekonomist diye bunlara derim. Iskembeden sallayip yazi yazan, krizin gobeginde "kriz Turkiye'yi galiba teget gececek" diye milleti yaniltmaya calisanlara ekonomist degil, amigo denir.

Sayin Yasar yazisinda Turkiye'nin borc odemelerinden dolayi sorun yasamayacagini, Aralik ayinda dolar kurunun 1,7'den 1,5'e dusmesinin de bunu gosterdigini belirtmis. Anlamadigi nokta krizin cok boyutlu oldugudur. Imalat sanayi kapasite kullanim oranlari dibe vurmus, ihracat rakamlari %20'lik gerilemeye isaret ediyor Suleyman Yasar dolar kuruna bakarak kendini avutuyor. Kaldi ki onun yazisinda 2 ay sonra dolar kuru 1,8'e kadar da yukseldi.

Bahsettigimiz yazidan bir kac hafta sonra yazdigi baska bir yazida ise hala aciklanan verileri objektif bir sekilde degerlendiremedigini bizlere ispatlarcasina su sozleri sarfediyor:

"Türkiye İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre 2009’un ilk 17 gününde toplam ihracat 2 milyar 570 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 33 oranında geriledi. Bu da, diğer sektörlerdeki ihracatın otomotivdeki gibi düşmediğini ve böylece toplam ihracatın hızla aşağı yönlü hareket etmediğini bize gösteriyor. "

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Ihracatin %33 geriliyor ve sen ihracat hizla asagi yonlu hareket etmiyor diyorsan sana benim baska bir sey soylememe gerek yok.

Subat ayinin ortasinda ise "Krize Baska bir Teget Gecis Daha" baslikli bir yazida hala akillanmadigini gosteriyor bizlere. Yazida "Türkiye, şans oyunları ihalesinden 4 milyar dolar gelir bekliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 2009 yılı bütçesini sunarken verdiği bilgilere göre, hükümet bu yıl özelleştirmeden 15,5 milyar liralık gelir bekliyor. " diyerek hukumetin amigolugunu yapiyor. Ekonominin %14,3 hizla kuculdugu ceyregin ortasinda birincisi ihaleye cikmak salaklik, borsa 25,000'e dusmus, sen piyasaya cikip ozellestirme yapma kerizliginde bulunuyorsun. Bir ekonomi yazari olarak senin yapman gereken bu davranisi elestirmek, ihaleden cikacak fiyatin bir halta yaramayacagini, kriz olan bir yilda 15,5 milyarlik ozellistirme gelirinin hayal oldugunu soyleyip insanlari aydinlatman lazim. Sen tam tersini yapiyorsun.

Sonra 9 Mart 2009 tarihinde dolar kuru 1,79 iken bize "Dolarin neden yukselecegini ve 2,25'e cikacagini" anlatiyor. Yahu Amerika bu yazinin yazilmasindan 9 gun sonra piyasaya 1,3 trilyon dolar para surecegini ilan etmedi mi? Hadi 9 Mart'ta yanildin, 18 Mart'ta artik efendi efendi cikip "ben gecen hafta bir eseklik ettim, milleti dolara tesvik ettim, oysa simdi yanilacagim kabak gibi ortaya cikti, tahminlerimi tam tersine ceviriyorum" diye milleti uyarabilirdi. Ben mesela 2008'in sonunda krizin vehametini gorup 1$=2 TL seklinde yaptigim tahminimin yanlis cikacagini ve dolarin uzun vadede deger kaybedecegini 24 Mart'ta belirtmistim.

En son 1 Temmuz tarihinde ilk ceyrege ait buyume (pardon kuculme) rakamlari aciklandiginda ise yuzde 13,8 olan kuculme rakamini "Dolar Hesabiyla yuzde 29 kuculduk" basligini kullanarak duyurmus. Hani kriz teget gececekti? Hani "krize baska bir teget gecis daha"? Hani dolar yukselecekti? Boyle bir baslik atmasinin sebebi butun sucu "kriz lobisi" olarak adlandirdigi, krizin gelisini ve siddetini dogru tahmin eden ve bu konuda onlem alinmasini talep eden kesime atmak. Dolar hesabiyla ne kadar kuculduysek kuculduk, bize ne? Dis borc odeme problemimiz yok ki dolar cinsinden milli gelirimize bakalim. Kuculduysek %14 kuculduk. Turk lirasi kazaniyoruz Turk lirasi harciyoruz, hangi tarihte dolar cinsinden buyume ya da kuculme oranlarimiz aciklanmis. Ekonominin bu kadar hizli kuculmesinin sorumlusu da yonetimdir. Fenerbahce kendi sahasinda ikinci sinif bir takima maci kaybediyorsa suclu olan spor yorumculari degil, ya teknik direktordur, ya da yonetim. Isler iyiye giderken "biz yaptik, biz becerdik" diye ortada kasilip kasilip duruyorlardi, simdi de erkek gibi sorumlulugu ustlerine almalidirlar.

Haaa, bu arada gozumden kacti sanmayin. Ayni yazida "ekonomik durgunluğa rağmen 2009 yılının ilk üç ayında Çin yüzde 6,1, Hindistan yüzde 5,8, Güney Kore yüzde 0,01 oranında büyüdü. " ifadesini kullanmis. Guney Kore'nin ilk ceyrekteki kuculme orani bir sene onceki ceyrege gore %4,2 idi. Turkiye'yle karsilastiriyorsan dogru rakamlari kullan.

0 Yorum Var.: