Ege Cansen'den Cari Acik Nedir Komedisi

Cari acik nedir diye merak edenler medyada kose yazarlarinin tartismalarini dinledikten sonra muhtemelen basladiklari noktaya gore kafalari daha da karismistir. Gecenlerde cari açık konusunda sapla samani karistirip onumuze sunan yazarlardan bir tanesi olan Ege Cansen'in 9 Eylul tarihli bir bombasiyla daha karsilastim: cari acik azalmiyor baslikli bir yazi. Ege Cansen'in yazisini tartistiktan sonra en altta sizlere cari açık nedir detaylariyla aciklayan bir kac yazinin listesini verecegim.

Ege Bey Turkiye ekonomisi gelecek yildan itibaren buyumeye baslayinca cari acik yeniden ve hizla artacaktir diyor. Cari acik yuznden hasta oldugunu belirten Cansen surekli "yuksek faiz-dusuk kur" cari acik yaratir seklinde tekerlemeler soyledigini de belirtiyor. Cari aciga cozum olarak da ihracatimizi 2009'daki 110 milyar dolar seviyesinden 120 veya 130 milyar dolara cikarmamizi oneriyor.

Liderlik Nedir?   Küresel ısınma Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Vaaaaaay be, ne super oneri. Biz neden daha once bunu dusunemedik yahu. Sagolsun Ege Bey benimde ufkumu bir anda acti. Bana kalirsa 130 milyarlik ihracatta yetmez, yaptik mi soyle 600-700 milyar dolarlik ihracat yapalim ki Cin gibi senede 400-500 milyar dolar cari fazla verelim. (Iceriye dogru yuksek sesle bagirarak) Hasan oglum, su ihracati arttirma dugmesini sonuna kadar ac da cari acik problemini bir an once cozelim.

Var mi boyle bir sey ya? Bir de bu adamlar ulkenin "en meshur" ekonomistleri olarak ekranlarda cirit atiyorlar. Amerikali moloz beyinli ekonomi ogrencileri bile bunlarin yazilarina guler. Ihracatci salak mi da ihracati arttirmak aklina gelmiyor? Adam ya malina alici bulamiyor, ya rekabet cok guclu iyice fiyat kirmak zorunda kaliyor. Keyfimizden daha az ihracat yapmiyor degiliz.

Bir de dolamis su "yuksek faiz- dusuk kur" tekerlemesini diline 10 senedir kafamizi sisirdi. Nominal faizler yuzde 9'a reel faizler yuzde 5'e inmis hala yuksek faiz demekten vazgecmiyor. Elin adami tasarruf yapiyor, 40 yasinda calisanlarini emekli etmiyor, teknoloji uretiyor, tuketiciye hitap ediyor da oyle ihracat yapiyor. Ege Bey hala iki dugmeye basarak tum problemlerimizi cozecegimizi zannediyor. Gecen seneden beri faizler 10 puan dustu, TL yuzde 20 deger kaybetti. N'oldu ihracat artti mi?

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Bir de utanmadan Ekonomi buyumeye baslayinca cari acik da artacaktir diyor. Gunaydin da o iliski oyle degil. Kaldi ki Turkiye'nin cari aciginin cogunlugu enerji ithalatindan ve enerji fiyatlarinin yuksekliginden kaynaklaniyor. Enerji fiyatlari arttikca cari acik da artacaktir. Bu sorunun kisa vadeli cozumu Konya ovasinda petrol bulmaktir uzun vadeli cozumu ise alternatif enerji turlerine yatirim yapmaktir.

Yatirim yapacak parayi biz tasarruf etmedigimize gore ya disaridan borc alip cari acik yaratacagiz ya da Ege Bey bir dugmeye basarak bize Amerikan dolarini nasil havadan yaratacagimizi ogretecek. Ege Bey yazisini yapan nasil yapiyorsa sen de oyle yap sozleriyle bitirmis.

Harbiden Ege Bey bu ekonomi bilgisiyle bu konuma nasil geldi? Bir deneyeyim. Cari acigi cozmek cok kolay ithalati sifirlariz olur biter.

Son soz: Kalpazanlik makinen yoksa yatirim ve buyumek icin ya tasarruf yapacaksin, ya da cari acik yaratacaksin.

Cari açık konusunda kaynak yazilar:
Greg Makiw ve Cari Acik
Cari Acik Problem mi?
Cari Acik Finansmani
Cari Açık Kimin Suçu
Cari Acik Nedir?
Cari Acik Iyi midir Kotu mudur?
Cari Acik Uzerine Bir Antitez
Cari Açık ve Ithalata Dayalı Büyüme

2 Yorum Var.:

Investor dedi ki...

Birazda Taraf gazetesi Süleyman Yaşar takip edin karşısında maden durumuna düşmeyin sakın ola..

Hüseyin MEÇO dedi ki...

şöylede bir gerçek var.


borçlanmasını bilmeyen kesesini büyütemez.


birde ne olursa olsun şans faktörü senden yana işleyecek.


yanlış zamanda yanlış yerde yanlış insanla olmayacaksın.

teşekkürler.