Kuresel Kriz, Borsa, Dolar

Üretimde gidişat dünyada ve türkiye'de aynı berbatlıkta devam ediyor. Aralık ayı imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 16,4 puan azaldı, kasım sanayi üretimi % 13,9 azalışla resmen çöktü. Aralık ayında toplam taşıt aracı üretimi ise 2007 yılının aynı ayına göre yüzde 62.4 oranında azalmış . isteyen aşağıdaki grafikleri inceleyebilir. İlk grafikte, ABD ve ikinci grafikte Avrupadaki sanayi üretimindeki düşüşü açıkca görebilirsiniz. 3. garfik bizim sanayideki KKO'ndaki çöküşümüzü, 4.sü ise, sanayi üretimindeki çöküşü gösteriyor.


Buna karşın, iki de olumlu haber var. Aslında ikisi de bir ilerleme değil de bir duraklama bildiriyor kötü gidişatta. ilk haber 2008 yılı Kasım ayında 68,88 olan Tüketici Güven Endeksinin, 2008 yılının Aralık ayında Kasım ayına göre %1,48 oranında artarak 69,90 değerine yükselmesi. İkincisi olumlu haber ise, çıkan birçok işsizlik arttı haberinin tersine tarımdışı istihdamın azalışına ara vermesi. Tarımdışı istihdam 2008 haziran ayında gecen yılın aynı ayına göre 520.000 artı ile zirve yapmış ve bu noktadan sonra devamlı düşmeye başlamıştı. Ağustosta + 310.000, eylül de + 191.000 olmuştu. En son açıklanan verilere göre, Ekim ayında + 251.000 olmuş. Ben daha önce yazdığım yazıda, bu konuda, “Peki, asıl kötü haber ne? Geçen sene, 2007’nin yüksek seyreden Q4 tarımdışı istihdam verisi nedeniyle, büyük ihtimalle Eylül olmasa bile, Ekim-Kasım ve Aralık aylarında istihdamda net bir daralma göreceğiz. Diğer bir deyişle, geçen sene bu zamanlarda işe girenlerin bir kısmı işini kaybecek : ( “ demiştim. Şimdi Ekim ayının pozitif gelmesi olumlu bir haber bana göre. Hatta daha sonra yazıda işsizlik-oy üzerine bir degerlendirme yapmış ve AKP’nin oy kaybına neden olacağını söylemiştik. Şimdilik istihdamdaki bu haberi istihdamdaki gerilemenin bir duraksaması olarak görüyor ve olumlu değerlendiriyorum, bence AKP'de böyle değerlendirsin.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

5 Aralık'Daki Reel Üretim kayarken isimli yazımda, Türkiye ve Dünya üretimdeki büyük ölçekli gerilemeye dayanarak “Her ne kadar TCMB’nin hazırladığı finansal istikrar raporu ve sunumlar finans piyasasında ve reel sektörde döviz darlığı anlamında ciddi bir sıkıntının bulunmadığını gösterse de ve enflasyon oranları yükselme eğilimini durdurmuş olsa da; üretimdeki bu ciddi düşüş ve bunun devamının geleceğini gösteren işaretler; Borsanın tarihi bir dip için artık hazır olduğunu bize söylüyor” demiştim. Ayrıca, “IMF ile görüşmelerde IMF’in özellikle mali konulardaki politikaları borsaya bir direnç verebilir ve bu sureci uzatabilir” diye de eklemiştim. Sonuç olarak da, “TCMB’nin raporlarından anladığım kadarıyla dolardaki çıkış da ancak eski zirvelerini yoklamak biçiminde olur hatta 1.7 ye ulaşırsa, öpüp de başınıza koyun ama 1.6 zannımca artık çok kolay bir değer. Risk almak istemezsem YTL’ de kalırım, Borsadaysam YTL’ye geçerim, risk istiyorsam ytl ye çektiğim paranın %70’ini dolara yatırırım” diye belirtmiştim. Ben bunları dediğimde, Borsa 24500 ve dolar 1.57 seviyelerindeydi. Tabi ben bunları söylediğimde FED’in doları bedavaya getireceğini bilmiyordum.

Şimdi genel bir değerlendirme yaptığımda, hala aynı şeyleri söylüyorum. Borsa 20.000’e geriler ve bu mukemmel alım fırsatları doğurur. Borsa’dan anlayan arkadaşlar varsa alım yapılabilecek hisseler hakkında bilgi verirlerse sevinirim. Dolar, 1.7’ye vardığında satın derim ben. Bu rakamı kırıp, yukarı çıksa bile tekrardan 1.6’lara geriler diye dusunuyorum. Ve son olarak bunları söyleyenin, bu piyasalarda şimdiye kadar hiç bir işlem yapmamış olduğunu da unutmayın :) derim ben.


Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

0 Yorum Var.: