Ekonomi PhD

Okuyucu sorusu:

Bu sene içinde yurt dışına phd başvuruları yapmayı planlamaktayım. Size birkaç sorum var. Üniversitedeki hocalarımdan cevaplarını alamadım.

- Öncelikle eğer Ekonomi PHD'si yaparsam, özel sektörde çalışma imkanım olabilir mi? Bir sitede "MBA sahipleri özel sektörde Ekonomi PDH'lerinden daha iyi kazanır" gibi bir yazı okudum. Kısacası, PHD'de kazandığım yetenekleri kullanabileceğim bir iş bulabilme şansım nedir?

- Business School'larda yapılan Ekonomi phd'sinin ne farkı var?

- İkinci olarak Ekonomi yerine Finans veya Finansal Ekonomi gibi bir phd tavsiye eder misiniz? Eğer ederseniz hangi okulları tavsiye edersiniz? Bu soruyu sorduğum hocalardan pek bir cevap alamadım. Dönemimde sıralamam iyi, ancak Finans phd'lerinin öğrenci kabul etmede daha seçici olduklarını duydum.

Yukarıda da belirttiğim gibi, bu soruları hocalarım dahil pek çok kişiye sordum ancak tatmin edici bir cevap alamadım. Beni aydınlatırsanız sevinirim...

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ekonomi doktorasindan sonra is bulma olasiligin nerede doktora yaptigina gore degisir, ilk 10'daki bir okulda yapmayacaksan ve Turkiye'ye donmeyi dusunmuyorsan ekonomi doktorasi yapma. Ozel sektorde is bulabilirsin eger iyi bir okulda doktora yaparsan.

Iyi okullardan mezun olan MBA mezunlari kotu okullardan mezun olmus ekonomi doktoralilarindan daha fazla kazanir. Iyi okullardan mezun olmus ekonomi doktoralilari MBA mezunlari kadar kazanir. Isletme fakultelerinde ekonomi doktorasi verilmez, verilmesine de gerek yok zaten.

Ekonomi yerine finansal ekonomi tavsiye ederim (eger amaciniz para kazanmak ise), yoksa karakteriniz uyuyorsa iyi bir okulda MBA yapin. Amerika'da okuyacaksaniz ve kalacaksaniz ve tonla para kazanmak istiyorsaniz ilk 10'daki okullara gidin derim. Turkiye'de Bogazicinde mezun olmus adamla Pamukkale Universitesinden mezun olmus adam nasil farkli muamele goruyorsa burada da boyle. Finans bolumlerine girmenin ekonomi bolumlerine girmekten daha zor olmasi sana ne soyluyor?

Amerika'da iyi bir okula gidemeyeceksen, Turkiye'de bir kariyer yapmani tavsiye ederim. Neticede Turkiye daha hizli buyuyecek ve sana Amerika'da sunulandan daha fazla firsatlar sunacaktir.

Kariyer konularinda verilmesi gereken tavsiyeler maalesef kisiden kisiye gore degisiyor. Ben senin yeteneklerin, kisiligin, Turkiye'deki cevren hakkinda bilgi sahibi olmadigimdan kesin tavsiyelerde bulunamayacagim.

3 Yorum Var.:

ekşi iktisat dedi ki...

ekonomi biliminin ele aldigi sorular, ozel sektorun ilgilendigi cevaplarin sorulari degil. sorular farkli oldugu icin yaklasim ve kullanilan teknik araclar da farkli. ekonomi doktorasinda verilen egitim de, iktisatci adayina iktisadi sorulara yanit verecek araclari kullanma becerisini vermek uzerine kurulu. okuyucumuzun en basta bunu dikkate almasi gerek. basvurmadan once iktisatci ne calisir, finansci ne calisir, mba sahibi ne yapar vs. iyice ogrenmesini tavsiye ederim. onceligi cok para kazanmaksa, iktisat doktorasini tavsiye etmem. (mankiw'in blogunda bu konularda faydali birkac yazi var.)

bir de, birkac universitede ekonomi bolumu business school altinda yer aliyor. belki okuyucumuzun gordugu budur. "phd in economics" olduktan sonra programin hangi fakulte altinda acildiginin bir onemi yok, verilen iktisat doktorasidir. okuyucumuz, ilgili bolume bir e-mail atarak bundan emin olabilir.

syzer dedi ki...

sayın dr jekyll;
Benim bu ales sınavıyla iligili bir sorum olacaktı.Ales sınavının geçerlilik süresi 2009 yılında 3 yıla çıkarılmış.Benbu sınavı 2008 mayıs döneminde girmiştim ve o döneme ait kılavuzda ''2010 haziran sonuna kadar'' geçerlidir yazıyor.Benım sınav sonucunun süresi uzamışmıdır?
saygılarımla

ekşi iktisat dedi ki...

bu konuda bilgim yok, syzer.