Hyundai ve Kurthan Tarakçıoğlu

Hyundai Türkiye'nin eski Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu "istifa etmedim, kovuldum" diye bir açıklama yapmış.

Genel Müdür seviyesindeki biri ile yolları ayırırken izlenen yöntem bence de hoş değil. Bazı stratejik sektörlerde, bazı pozisyonlarda mecburen bu yöntem izlenir ama çoğunlukla daha yumuşak ve iyi niyetli bir süreç işletilmesi gerekir. Neyse, esas temas etmek istediğim konu bu değil.

Kurthan Bey bundan sonrası için yabancı firmalardan uzak durmaya karar vermiş, "ufak ancak gelişmeye açık yerli bir firmada akıllı ve vizyoner bir yerli yatırımcı ile kardeşlik ve ortaklık esasıyla çalışmak istediğini" söylemiş. Kendisine bu konuda hayatta başarılar diliyorum. Akıllı ve vizyoner yerli yatırımcılar ve girişimciler elbette var ve hatta başarılı örneklere de sıkça rastlıyoruz. Ancak, "patron" dediğimiz bu kişilerin profesyonellerle çalışma konusunda ciddi sıkıntıları olabiliyor. Delege etmeyi, gücü paylaşmayı, karşılıklı güveni pek bilmiyorlar. Vizyonları yaptıkları başarılı iş ile sınırlı. Bulundukları noktaya ulaşmalarını sağlayan vizyon ve beceriler, orada kalmalarını veya sürdürülebilir bir büyüme yakalamalarını maalesef garanti etmiyor. Ancak bunu kendilerine anlatmak hayli zor olabiliyor.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

Kurthan Bey ayrıca "Yabancılara yıllardır Türklerin de iyi iş yapabildiğini anlatmaya çalışmaktan, zaman ve efor kaybettiren iç süreçlerden ve bir çok yetenekli Türk yöneticisine taşeron gibi muamele edilmesinden bıktığını" da belirtmiş. Çok haklı. Yabancılara kendinizi kanıtlamak için efor sarfetmeniz gerekebilir. Özellikle Asya'lı firmalar gücü paylaşmak istemezler ve kendilerinden olmayanın liyakatini daima sorgularlar. Bu bağlamda Koreli ve Japon firmalarda çalışmanın güç olduğu bilinir. Kurthan Bey'in yegane yanılgısı zaman ve efor kaybettirdiğini ileri sürdüğü iç süreçlerle ilgili. Elbette gereğinden fazla bürokratik süreçler herkesi mutsuz eder. Ancak bana sorarsanız yazılı, çizili anlamlı süreçler ve kurumsallık bir profesyonelin özellikle araması gereken unsurlardır.

Kurthan Bey'e yerli yatırımcılarla çıkacağı yeni kariyer yolculuğunda bol şans ve çokça sabır diliyorum. Süreç dediği vakit yüzüne tuhaf tuhaf bakacak olan patronlar ve çalışanlarla uğraşırken uluslararası bir firmada çalışmayı umarım özlemez.

0 Yorum Var.: