Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmali?

Bir okuyucumuz su soruyu yoneltmis:

ATO Baskani Sinan Aygun "Yerli mali tuketelim ulkemizi kalkindiralim" diyor... Kaynagini hatirlamadigim ama emaillerde dolasan aciklamayi asagiya ekledim. Sinan Aygun'un asagidaki argumanlarina bir ekonomist olarak nasil bakiyorsunuz, fikrinize gercekten cok onem veriyorum, blogda bu konuya deginirseniz ya da bana email yazarsaniz cok sevinirim,

"ATO Başkanı Sinan Aygün, ithal ürünler yerine Barkodu '869' ile başlayan yerli malı ürünleri satın alma çağrısı yaptı. Aygün, tüketim malı ithalatına giden her 6 bin 500 doların Türkiye'de bir kişiyi işsiz bıraktığını belirterek, '869'u al, çocuğun işsiz kalmasın' dedi. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yabancı markalı ürünlerin market raflarını istila ettiğini ve ithal ürün tüketimi nedeniyle Türkiye ekonomisinin çıkmaza girdiğini kaydetti. Aygün, bir ürünün barkoduna bakarak hangi ülkeye ait olduğunun anlaşılabileceğini anımsatarak, Türkiye ekonomisinin kurtuluşunun 869 rakamında gizli olduğunu savundu. Aygün, şöyle konuştu: 'Türkiye ekonomisi bugün güçlü ekonomiler karşısında bağımsızlık savaşı veriyor. Bu savaşta parolamız 869'dur."

Sinan Aygun olayi cok basite indirgemis. Sanki herseyimiz mukemmelmis de tek problem alisveris yaparken yerli malini yabanci maldan ayirdedemeyen embesil tuketiciymis. Her firsatta tuketicilerin aleyhine olacak politikalari isteyen Sinan Aygun, hic utanmadan tuketiciden bir de pahali mallari almasini istiyor.

Yerli mallari daha kaliteli veya daha ucuz olsaydi zaten bu "yerli mali kullanin" soylemiyle karsilasiyor olmazdik. Problemin cozumu bu mallarin tuketiciler tarafindan gerizekali bir karar verilerek alinmasi degildir. Her islerini ahbap-cavus iliskisiyle halletmeye alismis ureticilerimiz/tuccarlarimiz, burada da ayni yonteme basvuruyorlar.

Acaba Sinan Aygun makam otomobili olarak yerli uretimi Anadol marka bir arabaya mi biniyor dersiniz? Binmemesi de gerekir. Olmasi gereken rekabette kim one cikiyorsa onun malinin alinmasidir. Almayana ben salak/naive derim. Sinan Aygun'un sormasi gereken soru "yerli mallari neden rekabet edemiyor?" sorusudur. Cevabini biz burada cok verdik. Bu sefer cevap yerine soru soralim:

Devlet senede 220 milyar YTL para harciyor ve bu harcamalar reel olarak da her sene %5-10 artis gosteriyor. Niye?

0 Yorum Var.: