Paramızı Ne Kadar Zamanda İkiye Katlarız?

Bu yazı, öğrenmiş olmaktan memnun olacağınızı düşündüğüm basit bir bileşik faiz hesaplama kuralı ile ilgili olacak. Bu basit kuralı kullanarak, bileşik faizde değerlendirdiğiniz birikimlerinizin ikiye katlanması için ne kadar zaman geçmesi gerektiğini yaklaşık olarak hesaplayabileceksiniz. Kesin hesabı bileşik faiz formülünden yola çıkarak yapmak mümkün, ancak hesap makinesi kullanmadan bu hesabı yapmak oldukça zor.


72 kuralı olarak da bilinen hesaplama yöntemi aşağıdaki şekilde:


Örneğin yıllık %6 faiz gelirinin bileşik faizle ikiye katlanması için geçmesi gereken süre yaklaşık 72 / 6 = 12 yıl. %8 için 72 / 8 = 9 yıl. %12 için 72 / 12 = 6 yıl. %18 için ise sadece 72 / 12 = 4 yıl. Tabii, bu artışların nominal olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Gerçek kazancınızı hesaplamanız için enflasyonu da hesaba katmanız gerekli.


72 kuralını tersten işletmek de mümkün. Örneğin paranızı 3 yılda ikiye katlamanız için her yıl yaklaşık 72 / 3 = %24 faiz geliri elde etmeniz gerekiyor.


Bu kural ile hesaplanan değerin tam olarak doğru olmadığını, sadece yaklaşık olduğunu daha önce söylemiştim. Özellikle faiz oranı çok düşük olduğunda (%2’den az) ve çok yüksek(%50’dan fazla) olduğunda bu hata oranı büyüyor. Hata oranlarını merak edenler şuraya, kuralın nasıl ortaya çıktığını merak edenler ise buraya bakabilirler.


Her yerde bilgisayarların olduğu bu devirde hesap yaparken işinize yaramasa bile, başkalarına bileşik faizin ve gençken tutumlu(bkz: tutumluluk nedir?) olmanın önemini anlatırken bu kural işinize yarar diye tahmin ediyorum. Tutumlu olmakta zorlananların Ekonomi Türk'ün bireysel finans projelerine göz atmasını tavsiye ediyorum:


Bireysel Finans Projesine Katılımcı Arıyoruz

Bireysel Finans Projesi B Versiyonu




2 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

1.önce para kazanmak şart.

2.paranı kaptırmadan tasarruf şart.

3.bildiğin işe yatırım şart.

4.büyük şehirlerde arsa şart.

5.borç işini iyi kapatmak şart.

6.kapitalizmin krizlerini takip şart.

7.borsa,faiz,altın,döviz bilmek şart.

8.krizden sonra herkes batmaz.bilmek şart.

9.krizde düşen gayrimenkülleri toplamak şart.

10.iyileşmeden sonra gayrimenkülden çıkmak şart.

11.sonra engin denizler sonrada en güvenli limanlar.şaşırmamak şart.

12.hayatınızdaki ikinci ekonomik krizden sağlam çıkarsanız.yaşadınız.

13.zengin olanlar aslında çaktırmadan böyle kriz zamanlarını bilmeden de olsa iyi takip ederler.

14.hani herkesin bildiği bir laf var.malı alırken kazan.

15.para ağaçta yetişmiyor.

teşekkür ederim.

Editor dedi ki...

guzel liste olmus!