"Konut Kredisi almak için en uygun zaman ne zaman?"
"Konut Kredisi faizleri ne olur?"
"Konut Kredisi faizleri daha fazla düşer mi?"
"Konut Kredisini hangi bankadan almalı?"
ve bunun gibi...soruların cevabını araştırdık.
Yazının sonunda şu sonuçlara vardık:
i) konut kredisi almayı dusunuyorsanız, faizler daha fazla dusmez bence (ozellikle 5 yıl ustu faizler) o yuzden elinizi cabuk tutun.ii) yazın fiyatlardaki yukseliş etkisini de gozonune alarak, mumkunse en iyi zamanın şu an oldugunu anlamaya calısın.iii) alabileceğiniz konut kredisi miktarını ve odeyebileceginiz taksiti hesaplarken, kesinlikle butcenize her aya eşit yayılmış bir "risk primi" koyun.iv) krediyi 5-10 yıl gibi bir sure icin aldıgınızı sakın unutmayın, yani bu su demek cari sidurumunuz = gelecek durumunuz demek degil, gelecekteki gelir gider dalgalanmalarınızı iyi hesaplayın. ve hesaplamalarınızı yaparken enflasyon etkisini göz önüne alın.v) bu nedenle mumkunse bir "tasarruf hesabı" olusturmayı ihmal etmeyin.vi) bunlar benim fikirlerim, dogrunun her zaman bilinmeyen bir bilgiyle değişebileceğini ve paranın sizin paranız oldugu gercegini unutmayın (bkz. profil).
Şimdi o gunden bugune faizle ilgili kararımızın dogrulugunu analiz edeceğiz, sonrasında da enuygun.com sitesinden Nihan hanımın yorumundan yola çıkarak konut kredisiyle ilgilenen web sitelerine bakacagız biraz. Buyrun yazı başlıyor.
i) "Konut Kredisi faiz oranları daha fazla düşmez acele edin" demiştik, bunun nedenlerini de temelde a) enflasyon b) merkez cıkıs stratejisi c) kredi maliyeti d) konut kredisi verilebilecek temiz musteri potansiyelinin sınırlı olmasına bağlamıştık. Daha detaylı bilgi isteyenler lütfen yazıyı okusunlar.
Biz bunu dedikten sonra ne oldu, Garanti bankası gecen hafta icerisinde mortgage faizlerini artırdıgını acıkladı. banka 120 ay vadede % 1,05 olan faizi % 1,09'a yükseltti.
Bu eğilimin devam edeceğini de soylemem gerek, nedeni de cok acık isteyen "Biraz Gülelim: Merkez Bankası ve Enflasyon" yazısına bakıp olayı anlayabilir.
Evet gelelim ikinci konuya, ben daha onceki yazıda
İnternetteki Konut kredisi ile ilgili siteler başlığı altında şunları yazmıştım:
"bunlar haberleri takip etmek babında iyi ama bir kac noktaya dikkat edin:
Demokrasi Nedir Küresel ısınma Nedir Özel Üniversiteler Bilgisayar Nedir Teknoloji Nedir
i) burdaki faiz oranları gecikmeli geliyor onlar banka icin % 1,02 derken banka coktan 0,94 e cekmiş olabiliyor faizlerini.ii) burdaki ekonomist yorumlarına pek güvenmeyin.iii) masraf kısmını cok kaale almayın. bu noktada yapılacak en iyi şey banka ile birebir pazarlık yapmak."
http://www.enuygun.com/ sitesinden nihan hanım
bunun uzerine
Güzel bir yazi olmus gercekten tebrik ederim. Diğer yandan yaziyi okurken bir duzeltme yapmanin gerekliligini dusundum: Internetteki Konut kredisi ile ilgili sitelerden bahsederken faiz oranlarinin gecikmeli yayinlanmasindan bahsetmissiniz. Enuygun.com olarak kendimizi rahatlikla bu soylemin disinda tutabiliriz. Enuygun.com datasi her 20 dakikada bir bankalarin internet sitelerindeki oranlar üzerinden yenilenir. Bunun disinda anlasmali oldugumuz bankalar faiz oranlarini daha internet sitelerinde bile yayinlamadan bize gonderirler ve gerekli guncellemeler manuel olarak yapilir. İkinci olarak ekonomist yorumlarina guvenmeyin demissiniz. Finansal analistimiz her ay sürekli olarak onlarca kredinin masraf, faiz, sigorta vb maliyetlerini kullanicilar icin hesaplayarak bence tuketicinin mutlaka dikkate almasi gereken analizler yapiyor. Enuygun.com tarafsiz ve bagimsiz bir karsilastirma sitesi oldugu icin gonul rahatligiyla ekonomist yorumlarimiza guvenebilirsiniz. Son olarak "masraf kismini cok kaale almayin" demissiniz, yine Enuygun.com ile ilgili konusuyorum, masraflari dikkate alabilirsiniz cunku masraflar bankalarin genel merkezleri tarafindan bize bildiriliyor. Enuygun.com kullanicilari icin cikarilan bazi ozel oranli/ozel masrafli kredilere subelerde dahi ulasamayabilirsiniz. Yazi icin tekrar tesekkurler... NihanPeki bakalım (not su anda yazarken sonucu bilmiyorum beraber bakacagız.). internete "konut kredi siteleri" yazıyorum ve bazı siteler buluyorum. butub bankalar icin bir kıyaslama yapamayacagımdan (vakit nedeniyle) ziraat icin yapıyorum bunu. once ziraate gidip faiz oranlarına bakalım.
e ne diyor ziraat, 120 aya 0,95 uyguluyorum diyor. linkten giderseniz "
bankamızdan en az iki otomatik/düzenli ödeme talimatı vermiş ve bankamız kredi kartı bulunan/kredi kartı başvurusunda bulunan müşterilerimize" diyor 0,94 bu faiz.
peki konut siteleri ne diyor: www.enuygun.com aşağıdaki tabloyu veriyor.120 ay icin ziraat % 1.09 faiz uyguluyor diyor! diger faiz oranlarının hicbirinin de ziraatle uymadıgını da eklemek lazım. devam...
www.kredipazari.com sitesine bakıyorum, a evet burda ziraat dogru isterseniz bakın, ayın 3'unde de guncelledik diyorlar, aferin.
konutkredileri.com sitesine bakıyorum, bunlar da hatalı. 120 aya % 1,09 diyorlar. ama bunlar soyle bir uyarı da yazmıs hemen altına "
Yukarıdaki bilgiler bu konularda hizmet alınan üçüncü kişi ve kuruluşlardan temin edilmiş olup, KonutKredileri.com tarafından sadece bilgi vermek amacıyla yayınlanmaktadır."..
hangikredi.com diye başka bir site daha var, ona da aferin, o da dogru faiz oranını vermis, şu adresten bakabilirsiniz.
ikinci nokta, benim ekonomist yorumları kısmım. Nihan hanım “Finansal analistimiz her ay sürekli olarak onlarca kredinin masraf, faiz, sigorta vb maliyetlerini kullanicilar icin hesaplayarak bence tuketicinin mutlaka dikkate almasi gereken analizler yapiyor." şeklinde belirtmiş bu kısmı. burda bir yanlış anlama var. Ben ekonomist yorumu derken, benim vardıgım i ve ii nolu sonuclara benzer sonuclara varan/varabilen kişiden bahsetmiştim. yoksa sigorta yada masraftan degil.Kapitalizm Kapitalist nedir Faşizm nedir? Fraktal Nedir Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi Çernobil Faciası Altın Oran Nedir
Neyse gelelim sadede; ben bu sitelerin ugraslarını/cabalarını takdir ediyorum.enuygun.com'da bu anlamda onemli bir boslugu dolduruyor. eminim bu sitelerin bircogunun altında ciddi bir emekte vardır. tüketicinin bilgilenmesi acısından da ben bu tarz siteleri oldukca faydalı buluyorum. eminim zamanla daha da profesyonel ve faydalı olacaktır.
(Aslında bu konuyla bağlantılı olarak BDDK'nın bireysel tuketici ile finans kurumu arasındaki ilişkide bireysel tuketiciyi bilgilendirici ve koruyucu bir rol oynaması gerektigi ile ilgili de bir yazı yazmak istiyorum. nitekim obamanın yeni kurallarında bu konu cok onemli ve sırf bunun icin bir kurum olusturuyor (yada bir teftis heyeti gibi bisey) neyse ilk fırsatta bunu da yazacagım.)
2 Yorum Var.:
Bankalar genellikle ekspertiz degerinin en fazla %75'i kadar kredi verdikleri icin, ev almaya soyunanlar da %25'i zar zor denklestirip bodoslama borca atlama egilimindeler.
Bence evin degerinin %50'sinden fazla krediye girmek bircok kisi icin hatali bir secim. Acil olusabilecek durumlari hesaplamak, birkac aylik mortgage odemesini ayri bir hesapta tutmaya calismak akillica olabilir.
Onat,
Bu soylediğin tamamen butce ile ilgili. eger kredi odemesi butcenin cok onmeli bir yuzdesini işgal etmiyorsa bence sorun yok. krediler bu kadar dusmusken evin degerinin %100'u bile cekilebilir. oran tamamen kredi odemesi/butce ile alakalı bence.
Yorum Gönder