Eskiden ülkelerin riskleri S&P, (Warren Buffett'in satmaya calistigi) Moody’s ve Fitch gibi kredi notu veren şirketlerin verdiği notlara bakarak değerlendirilirdi. Bugün ise bu şirketlerin itibarı yerlerde sürünüyor ve finansal piyasalar bu şirketlerden daha güncel kredi notlarını veren enstrümanlar icat etmişler. Credit Default Swap adı verilen bu enstrümanlar bir ülkenin iflas etmesine karşılık ödemeniz gereken risk primini gösteriyor. Ödemeniz gereken miktar ne kadar yüksekse ülkenin riski de o kadar fazladır. Mesela kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Yunanistan’a verdiği kredi notu ya Türkiye ile aynı ya da bir derece daha yüksek. Yani S&P diyor ki Yunanistan’ın riski Türkiye’den fazla değildir. Oysa finansal piyasalar öyle demiyor. Facebook'taki Ekonomiturk grubuna Bloomberg terminalinden alınmış grafiği koyuyorum. Bu grafik 5 yıl için Yunanistan, Portekiz, Ispanya, Türkiye, Italya ve Almanya ülkelerinin risk primini gösteriyor. Türkiye bırakın Yunanistan’ı, Portekiz ve Ispanya’dan bile daha az riske sahip bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Italya ise Türkiye’den biraz daha az riskli bir ülke.
S&P ve Türkiye’nin riski hakkında atıp tutanlar alsınlar bu grafiği duvarlarına assınlar ki, belki risk konusunda üç beş bir şey öğrenirler. Türkiye’nin Ispanya ve Italya gibi ülkelerle benzer risk profiline sahip olmasının mimarları başta IMF olmak üzere Kemal Derviş ve Unakıtan öncülüğündeki AKP iktidarıdır. Bugün Türkiye’de Yunanistan krizinden dolayı borsa %20 düşmüyorsa, faizler %20’lere yükselmiyorsa son 8 yılda önceki yıllara kıyasla ciddi oranlarda kemer sıkmamızdan ötürü bu durumdayız.
3-4 sene önce Yunan bankaları Türk bankalarını milyarlarca dolar vererek satın aldığında vatan elden gidiyor, ülke satılıyor diye yırtınanlar bugün Yunan bankalarının bize ödediği dolarların yarısı ile hem bizi alan Yunan bankalarını hem de onların Türkiye’deki bankalarını alabileceğimizi biliyorlar mı acaba? Milletin ağzı torba değil ki büzeceksin. Yapabileceğin en iyi şey, zamanında atıp tutanların bir listesini yapıp, sonra da “Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler” başlıklı bir kitap halinde yayınlayıp cümle aleme ilan etmektir. Ben yazdım kitabı, okuması ve diğer insanlara duyurması sizden.
Ülke riski nedir, CDS ne demektir, ülke riskimizi nasıl azalttık anladıysanız başkalarına da anlatın. Facebookdaki grafik bana sorarsanız futbolda dünya şampiyonu olmaktan daha gurur verici bir grafiktir. Ispanya’ya beş çeksek bu kadar sevinmezdim.
5 Yorum Var.:
Deniz Gökçe bugünkü yazısında EKONOMİ TÜRK kitabından bahsetmiş,
Merhaba,
kredi derecelendirme kuruluşlarının kendi kredibilitelerinin ciddi anlamda sorgulanması (hatta sorgulanması bile anlamsız...her şey net ortada..)gerekirken, piyasalarda bu kadar tansiyonu arttırmaları da oldukça ilginç...
yunanistan'ın finansal durumu iyi değil elbette ama...
kredi notonun standart poors tarafından düşürülmesinin hemen ardından, Yunanistan'ın 2 yıl vadeli tahvillerinin faiz oranı yüzde 38 leri bulmuştur...
bunun sonucu bir panik havasına neden olup, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda borsaların da düşüşüne sebep olabiliyor...
not: yazı için emeğinize sağlık...
güzel bir çalışma olmuş...
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=994070&Yazar=MAHFİ%20EĞİLMEZ&Date=29.04.2010&CategoryID=101
neden Rusya ve Arjantin2in borcunu ödeyemeyecek durumda olmasını şerefsizlik olarak nitelendiriyorsunuz? herşey bir yana, ciddi bir makaleye yakışıyor mu bu tarz ifadeler?
kaldı ki, arjantin hakikaten zor durumda kalmıştı, borcu ödemeyip kurnazlık etme derdi yoktu. fırsatçılık yapmıyordu. zor durumda kalan birinin/ülkenin en son çare olarak başvuracağı bir duruma şerefsizlik demek neyin nesi oluyor?
Serefsizlik degilse Arjantin bana bir kac milyar dolar borc versin, ben de geri donusu olacak yatirimlara parayi harcamak yerine kafama estigi gibi harcayayim parayi. Ondan sonra da odemeyeyim.
Olacak is mi?
Yunanistan da simdi ayni durumda. Sen postanede calisan kadina 3500 avro emekli maasi bagla (calisirken kazandigindan cok daha fazla para) ondan sonra da aldigi borc paranin ustune yatmaya calis. Olacak is mi?
Yorum Gönder