Iflas Nedir? Hangi Ülkeler Iflas Edecek?

Harvard Universitesi ekonomi hocasi Ken Rogoff (ayni zamanda eski IMF bas ekonomistidir), bir cok devletin iflas edecegini ama ne zaman gerceklesecegini bilmedigini soylemis. Once iflas nedir tanimlayalim, sonra yorumumuzu yapalim. Iflas bir kisinin, sirketin veya devletin vadesi gelen borclarini veya faizlerini odeyememesi durumuna verilen isimdir. Iflas etmis demek borc verilen paranin tamami kaybedilmis demek degildir. Iflas mahkemelerinde alacaklilarin ne alacagina ve paralarinin ne kadarini kurtaracagina bu konuda uzmanlasmis hakimler karar verir. Devletler de iflas ettikleri zaman alacaklilarla pazarlik yaparak borclarin sadece bir kismini odemek uzere anlasirlar.

Ken Rogoff'un tahminine gelince, yuzde yuz dogru cikacagini soyleyebilirim. Ekonomide ne zaman birileri "bu sefer hersey cok farkli, yepyeni bir donemden geciyoruz" seklinde hurafeleri dile getiriyorsa bilin ki bir seyler ters gidecektir. Devletler gecmiste oldugu gibi gelecekte de ayaklarini yorganlarina gore uzatmayacak ve bir kismi iflas edecektir. Bu devletler Almanya, Japonya, ABD dahi olabilir. Devletlerin omru bellidir zaten, dunya uzerindeki onca devletten kac tanesi 300-500 yasindadir? Eee, gun gelecek omru biten devletler de iflas edecektir. O yuzden hic bir seyin garantisi yoktur. 30-40 yil vadeli Amerikan hazine bonolarina bakin, hepsini iflasa karsi korumak icin belli bir miktar odemek zorundasinizdir.

O yuzden Rogoff'un ifadesi bilinen bir seyi soylemekten ote bir anlam ifade etmemektedir. Ben de o zaman bir tahmin yapayim. Yarin gunes dogacaktir, aksam da batacaktir. Bu tahmin beni astronomi uzmani yapmiyorsa, Rogoff'un laflari da onu muthis tahminci yapmaz. Tahmin yapabiliyorsan bana hangi devletin ne zaman araliginda iflas edecegini soyle, soyleyemiyorsan bos bos konusup vaktimi alma.

Yunanistan iflas edecek mi diye merak ediyorsaniz, hemen spekulasyonda bulunayim. Etmeyecek. Var mi iddiaya girecek olan? Rogoff? Roubini? Krugman? Stiglitz?

Son yazilar:
Portfoy Cesitlendirmesi nedir?
Borsa nedir?
Hisse senedi nedir?
Reeskont nedir?
Swap nedir?
Libor nedir?
Risk nedir?
Stagflasyon nedir?

4 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

Nedir konulu yazılardan bir kitap daha çıkar. Blogunuz iktisat öğrencileri için süper bir kaynak.

Editor dedi ki...

Baymaya basladigi zaman haber verin. Blogu ogrenciler icin biraz daha kullanisli hale getirmeye calisiyorum, piyasalari daha yakindan takip edenler icin de diger blogda yazilar yaziyorum.

Bunlar daha cok kitaba destek mahiyetinde yazilar.

alfabeta dedi ki...

sayın editör

merak ettiğim eski yeni yazarlarla anket vb.karşılaştırma yaptınız..


ziyaretçi sayılarınızla blogunuzun gidişatını analiz ettiniz mi..

Editor dedi ki...

Emrah,

Ziyaretci sayisi bir blogun ne kadar populer oldugunu veya yazilarinin ne kadar iyi oldugunu gostermeyebilir. O yuzden ziyaretci sayilarina bakarak su yazarlar iyiydi, bunlar kotuydu seklinde yorum yaparken biraz dikkatli olmak lazim.

Iki ay oncesine kadar bu blogda arama motoru optimizasyonu yapilmiyordu, yazarlar iclerinden geldigi gibi goruslerini yaziyor, bulan okusun, bulamayan da okumasin seklinde bir yaklasim icerisinde idi. Sitenin gunluk ziyaretci sayisi ise 600 civarinda seyrediyordu.

Iki aydir arama motorlarinda on sirada cikabilecek yazilar yazip, eski yazilara linkler veriyoruz. Bunun neticesinde de gunluk ziyaretci sayimiz iki ayda 900'e yukseldi. Yani arama motorlarina yonelik yazdigimiz yazilarin meyvesini almaya baslamisiz.

Yine de benim hedefim gunde ortalama 3000 ziyaretcinin siteye gelmesi. 6 ay icerisinde bunu basaramazsam veya yeni blogumuza uye olanlarin sayisi makul seviyelere cikmaz ise muhtemelen buraya cok fazla zaman ayiramayacagim. O zamana kadar da blogu ogrenciler icin faydali bir kaynak yapmak icin elimden geleni yapmaya calisiyorum.

Planlar ve rakamlar simdilik boyle.