Swap Nedir?

Gelişmiş ekonomilerde en çok kullanılan türev enstrümanlarından bir tanesi swap olmasına rağmen ülkemizde swap nedir pek bilen yoktur. Kabaca swap Ali’nin küllahını Veli’ye, Veli’nin küllahını ise Ali’ye giydirilmesi durumuna denir. Tabii burada küllahları değişenler kendi rızalarıyla Ali ile Veli :)

Swap Ali’nin elindeki enstrümanın nakit akışı ile Veli’nin elindeki nakit akışını değiş tokuş (swap) etmesine denir. En yaygın swap türleri sabit faizli enstrümanların nakit akışı ile değişken faizli enstrümanın nakit akışının değiştirilmesidir. Diyelim ki Ali’nin şirketi bir yatırım için piyasadan Libor + 300 baz puanı faiz ile 5 yıllık borçlanmış olsun. Bir müddet sonra Ali faizlerin değişken olmasından rahatsız olup bunu sabit faize çevirmek istiyor olsun. Ne yapabilir? Bildiniz. Veli ile küllahları pardon enstrümanlarının getirisini değiş tokuş yaparak yeniden sabit faiz ile borçlanmaya ve eski borcu kapatma masrafına girmeden sabit faize geçebilir. Diyelim ki Veli de tam zıt pozisyonda olsun, sabit faiz yerine ortalamada daha düşük faiz masrafı ödeyeceğini düşündüğü değişken faize geçmek istiyor olsun. Ali ile swap anlaşması yaparak kendisinin ödeyeceği sabit %7,5’lik faizi Ali ödeyecek, Veli de Ali’nin ödemesi gereken Libor + 300 baz puanlık değişken faizi ödeyecektir.

Swap iki tane farklı para birimi ile verilmiş borç arasında da yapılabilir. Buna döviz kuru swap’ı denir. Hayal gücünüzü kullanırsanız swap yapmak için herhangi iki tane enstrümanı almanız yeterli olacaktır. Burada dikkat edilecek tek şey swap anlaşması imzalandığı zaman her iki tarafın da kabul edeceği bir fiyat belirlenmesidir.

Diğer Tanımlar:

Bono nedir? Bond nedir?
Deflasyon nedir?
Enflasyon nedir?
Reeskont nedir?
Adverse Selection (Ters Secim) Nedir?

5 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Bence bir de libor'u anlatsanız. Faizler geliyor libor+margin , margin nedir? neden değişir? bunları da yazarsanız sevinirim.

Editor dedi ki...

Yazariz, listemde vardi zaten.

Düşünce dedi ki...

Bu yazılar acaba bir kaç yazı önceki "SEO" ile ilgili mi ? içimden bir ses niyetin hakikaten swap nediri ya da iktisat nediri açıklamaktan ziyade google en cok aranan iktisadi terimlerine cevap şeklinde karşık bulacak sayfalar oluşturmak oldugu geliyor. yanılıyor muyum ?

Editor dedi ki...

öyle...

iyi yazilari ekonomiturk2 bloguna koyuyorum.

yine de swap nedir bilmeyen bir suru universite mezunu dolasiyor ortalikta...

Suat ATAN dedi ki...

Ey EkonomiTurk Blog Editörü;
Vallahi ölmüşlerine rahmet, ağzına sağlık, sitene bereket.
Ya hu şu şizofren iktisatçıların kitaplarında boğulmuş swap nedir diye kafamı duvardan duvara vurup, aklımı adamlarla 'swap' edecek iken, keramet-amiz sitemiz sayesinde 'oh be dünya varmış' dedim.
Hiç bozmayın tarzınızı, hep böyle devam edin. Bir elimde finansla ilgili kitap diğer elimde laptop ekonomiturk açık.