Gencler Neden Muhendislik Seciyor?

ben ezelden beridir iktisatciyim. muhendislik gecmisim yok. ama ekonomix'in issiz kalan elektronik muhendisi uzerine yazdiklari, benim kafami da zamaninda kurcalamisti. ekonomix, turkiye'de genclerin muhendisliklere cok ragbet etmelerini irrasyonel sebeplere, suru psikolojisine falan baglamis. ben bunun rasyonel gerekceleri oldugunu dusunuyorum. kisa kisa yazayim:

tanidigim, meslegini yapan muhendislerin bir cogu turkiye disinda calisiyor. tabii bir yerlede master falan yaptiktan sonra. genclerin universite ve bolum tercihi yaparken, yurtdisinda calisma ihtimalini de goz onunde bulundurduklarini dikkate almak lazim. (mesela tip okuyanlar, mevcut yasal duzenlemelerin de etkisiyle, turkiye'de calismak zorunda gibi.)

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

meslegini yapmayan muhendisler ise baska bir alanda calisabiliyor. 2001 krizinden once boyle epey bankaci vardi. (simdi neci var bilmiyorum.) turkiye dereceleri ve zor bir bolumu bitirmis olmalari, spence'in meshur modelindeki gibi, isgucu piyasasinda sinyal gorevi goruyor zannedersem.

muhendislik okumak, gelecekteki kariyer planlarinda daha cok esneklik imkani veriyor. bir isletme mezununun sonradan muhendis olmasi imkansiz, ama muhendislik mezunu bir mba yapip isletmecinin yapacagi her isi yapabilir. sadece mba degil, muhendislik mezunlari master ve doktora yapip cok farkli alanlarda calisiyorlar. boyle cok sayida iktisatci (iktisat nedir) da var.

bu sebeplerden, 18 yasinda kaderini baglamak istemeyen gencler icin, muhendislik fena bir tercih degil. yalniz, tanidigim muhendislerden bildigim kadariyla, iyi bilmeden bir muhendislige girenler icin, elektronik kotu bir tercih. bir muhendis bu konuda daha iyi tavsiye verecektir tabii.

bu arada, esneklik demisken, yok'un sabanci universitesindeki, ogrencilerin universiteye girdikten sonra alanlara ayrildiklari sistemi ortadan kaldirmaya calistigini okudum. demek ki bazi sorunlar, yuksek ogrenim sistemindeki fazla regulasyondan da kaynaklaniyor olabilir.

Ilginc Konular:
Borsa nedir?
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar

15 Yorum Var.:

tersaci dedi ki...

transfer sezonu mu acildi ne! Dr costu masallah, guzel yazilar geliyor.

Investor dedi ki...

mühendislik sürü pskolojisi?
ülkemizde ösym kılavuzda sürülerin
ayrılacagı kadar meslek grubu var sanırım

öyleyse iktisata sürü kavramını eksik buluyorum

ekşi iktisat dedi ki...

"procrastination" diyebiliriz baris.

eko-muhendis: eger insanlar, fazla bilgileri olmadigi icin, herkes oyle yapiyor diye bir tercih yapiyorlarsa suru davranisi ortaya cikar. universite tercihlerinde bunun ne kadar yeri var, karari siz verin.

bliyaal dedi ki...

O muhendislik mezunlarinin bir kismi da universitelerde iktisat bolumlerinde asistan oluyorlar. Sonra da gidip iktisat adi altinda bin turlu abuk sey yapiyorlar. Hangi akla hizmet aliniyor bunlar?

Gecen hafta NYU'da okuyan bir arkadas ile sohbet ettim. Iktisat namina o taraflarda olup bitenleri anlatti da, felaketti.

Investor dedi ki...

bliyaal sadece gülüyorum size.

şu anda finans ve bankacılık piyasasında aranan kişiler mühendislerdir özellikle endüstri,işletme ve makine mühendisleri.

Çünkü analitik düşünme gücü...

bu herşeyi özetliyor..

bankalar neden mühendis birilerini işe alıyor gidin bir sorgulayın..

Her Yol Roma dedi ki...

@bliyaal

merkez bankası başkan yardımcısı, bilkent iktisat hocası erdem başçı

odtü iktisat bölüm başkanı erol taymaz

ve şu kısa sürede aklıma gelmeyen bi sürü mühendis kökenli iktisatçı vardır.

matematik ve özellikle mühendislik kökenliler lazım iktisat alemine.

mühendis olan turgut özal da en önemli iktisadi kararların başında olan adamdır türkiye'de, o da unutulmasın.

milleplateaux dedi ki...

Eger muhendisligi secmis iseniz fabrika/uretime yonelir iseniz surunursunuz; hizmet ve finansa yonelirseniz kazanirsiniz.

Pasha dedi ki...

Guzel yazi. Turkiye'de ilk 100'deki cogunluk mesela ucak muhendisligini secse hadeee kesin bir suru psikolojisi var diye karar verirdim. Ama onu en acik muhendislik su anda elektronik/bilgisayar muhendisligi. Seneden seneye olan dalgalanmalari bir kenara birakirsak, ve 10 sene sonrasi icin hangi muhendisligi tercih edelim diye sorarsaniz, ve de kafam yeterince basar diyorsaniz elektronik tavsiye ederim. Cunku matematik ve analitik kismi cok agir ve baskindir. Gelismeye de hala cok acik.

Insanin yapabildigi herseyi yapmaya aday bilgisayar denen bir alet var. Bunun da gelismesi sunlara bagli:
1. Gercek hayattaki sinyalleri matematiksel olarak modellemek.
2. Cok karmasik modelleri hizli calistirmak icin ozel chip tasarlamak.
3. Insanlarin beyniyle yaptigi isler haric herseyi bilgisayarlara emanet etmek (ve ucuza mal etmek).

Benim zamanimda elektronik bolumu puani en yuksekti. Sonra 95 yilinda falan endustri muhendisligi bir iki seneligine elektronik bolumundan daha populer oldu. Sonra insanlar tekrar eski sürünün daha mantikli bir yana gittigini anlayip elektronik sürüsüne katıldılar. Demekki gecici bir heves degil.

flatline dedi ki...

akademisyen olmak isteyen mühendis bir arkadaşım kendi alanında kadro bulamayınca iktisatda yüksek lisansa başladı.iktisat tercih etmesinin ve programa kabul edilmesinin nedeni de son sınıfta aldığı intro. to eco. notlarının a1 olmasıymış.durum gerçekten vahim.iki arz talep eğrisi okuyup çizerek iktisatçı olduğuna inanan tipler var memlekette

T'Pol dedi ki...

Temel sorun liseyi bitirmekte olan bir gencin gerçek ilgi alanını ve kendi becerilerini tam olarak bilememesi ve de ona yol gosterecek rehberlerin var olmayışı bence. Bir de zaten okuyacağı bölümü kaç kişi gerçekten seçebiliyor ki? Puanlar gelince, puana göre okulları yazıyorlar. İlk %1 hariç kimse gerçekten seçmek istediği yere gidemiyor. Ha gitse orada okuyabilecek mi, bunu da bilemiyoruz tabii. Çoğu genç "açıkta kalmak" ve "elaleme karşı ailesinin boynunu bükük bırakmak" öcüleriyle yetiştirilmiş olduklarından, bir yere kapağa atabilirse, hoşlansa da hoşlanmasa da orada okuyor. Türkiye'de "etiket" merakı da fazla. Elektronik Mühendisliği de bu yüzden itibar görüyor. Orayı kazananan ve bitirene otomatikman zeki adam gözüyle bakılıyor. Bu da tartışılır elbet. Analitik düşünme yetisi tamam ama zeka bence başka bir şey.
Aile büyüklerinin baskısı da cabası. Çoğu genç babasının kendisi için uygun olduğunu düşündüğü mesleği seçmeye zorlanıyor.

syzer dedi ki...

sabancı üniversitesindeki uygulamayı yayacağına kaldırmaya çalışıyor.Yazık.18 yaşındaki çocuğu geçtim,ilgi alanı olmayan bir ailede bölümler hakkında birşey bilemez.Dershanedeki danışmanlarda bir şey bilmemesi üzücü:)) Lisedeki matematik seviyesine bakıp bölüm seçmekte yanlış.Mesela Lisede matematik seviyesi iyi olan biri matematik bölümünde okumaya başladıktan sonra ana avrat dümdüz gidenleri çok gördüm:))Bence ideal meslek spor yorumculuğudur.

syzer dedi ki...

İktisat bölümlerinde yeteri kadar matematik eğitimi verilmediği(ekonometri bölümü hariç) için mühendislerin avantajı var ama velakin, mühendis kökenli iktisatçılar işin matematiğine aşırı önem verdiği için gerçek hayattan soyutlanıyorlar.
Mühendislik işi mezun olduktan sonra çok zor.Bunun sonucunda başka alanlara yöneliyorlar.Bankalarda işe yeni başlayanlara çok analitik düşüence gerektiren bir iş vermiyorlar.Özellikle finans sektöründe ilerlemek isteyen birisi için en önemli araç istatistiktir.Türev ürünleri için matematik gerekebilir ama kimse black&scholes formülünü ispatla demez.

Her Yol Roma dedi ki...

@syzer

sabancı kaldırmaya çalışmıyor, ne yazık ki yök zorluyor eşitliğe aykırı, kaldırın diye..

syzer dedi ki...

ben zaten yök'ü kastetmiştim

bliyaal dedi ki...

Burada vaktim yogun oldugu icin internete surekli olarak giremiyorum.

Samuelson “Economics” adli kitabinda soyle anonim bir alinti yapar: “Bir papagana arz ve talep kelimelerini ezberletebilirseniz, onu iktisatci yapabilirsiniz.”

Iste muhendislikten gelme sozde iktisatcilar boyle papagana benzerler.

Analitik dusunme veya falanca yerdeki adamlar muhendislik kokenli vs. gibisinden artik klise olmus laflarla iktisat bolumlerine muhendislik bolumlerinden adam alinmasini mesrulastirmaya calismak tam manasiyla sacmaliktan ibaret.

Hele hele finans tarzi isler icin muhendislik kokenli insanlar lazimdir diyenler iktisat bilimini borsa, faiz analizi gibi birtakim teknik analizler yapmaktan ibaret bir sey zannediyorlar ki, esasinda iktisat biliminden temizlenmesi gerekenler en basta boyle insanlar.

Iktisat doga bilimi degildir. Muhendislik diyerek hoplayip ziplayanlar once bunu bellesinler. Muhendislikten gelenler iktisati matematik bilim zannedip onu yozlastirmaya egilimli oluyorlar. Bizim matematik degil, iktisadi dusunceyi bilen insanlara ihtiyacimiz var. Iktisat bolumlerine muhendiler degil, iktisatcilar lazim. Adam gibi dort sene boyunca iktisat egitimi almis ve ogretilenleri hazmetmis insanlar.