Ilizyon Nasıl Yapılır?

Ilizyon ya da ilüzyon ingilizce illusion kelimesinden türetilmiş bir kelime olup insanlara olan bir şeyi göstermeme veya olmayan bir şeyi göstermek üzere tasarlanmış numaralara verilen isimdir. Ilizyon nasıl yapılır diye merak ediyorsanız Türkiye’nin bu konuda en başa güreşen ülkelerden bir tanesi olduğunu bilmenizi isterim. Türkiye’de devlet ekonominin çok büyük bir kısmına hükmeder. Bunun iki yolu vardır, birincisi direkt vergi toplar ve borçlanır ve böylece ekonomideki harcamaların yaklaşık %30’unu kendisi yapar. Ikincisi de ekonomide aklınıza gelebilecek her alanda öyle ya da böyle yapılan kanun ve düzenlemelerle olsun, olmayan kanunların uygulanmasıyla veya olan kanunların uygulanmamasıyla serbest hareket ettiğini varsaydığımız bir çok şirketin veya esnaf ve çiftçinin de ekonomik faaliyetleri üzerinde direkt bir etkiye sahiptir.

Türkiye’de şirketler genellikle ar-ge çalışmaları yaparak değil, lobi yaparak kendilerine bir avantaj sağlamaya çalışırken rakiplerine de fark atmaya çabalarlar. Türkiye’de binlerce “Oda”, “Teşkilat” ve “’Birlik” vardır. Çoğu zaman da iş kurmak isteyenler bu oda veya birliklere üye olmak ve sertifika adı verilen haraçlardan ödemek zorundadır. Bir çok şirketin veya müessesenin verdiği zorunnlu oda üyelik aidatı devlete verdiği vergiden de fazladır.

Bu odaların temel amacı ise vergi veren vatandaştan toplanan vergileri kendi iş kollarına işlerin iyi gittiği zamanlarda “teşvik”, kötü gittiği zamanlarda ise “cansuyu” olarak aktarılmasını sağlamaktır. Ayrıca yurtdışından veya yurtiçinden rekabet geldiği zaman devletle bir olarak rekabeti önlemeye ve göreceli tekel pozisyonlarını sürdürmeye de gayret ederler. Amaç her zaman tüketicinin zarara uğratılması ve soyulması sonucu kendi üyelerine çıkar sağlamaktır. Bunu yaparken de kullandıkları yönteme ilizyon diyoruz. Işleri yolunda gittiği zaman ilizyon yaparak işlerin yolunda gitmediğini ve teşvik gerektiğini halka anlatarak kamuoyu oluşturmaya çalışırlar. Dışarıdan rekabet geldiğinde de yine ilizyon yaparak bu rekabetin toplumun çıkarına ters olduğunu ve ne yapılıp edilip rekabetin önlenmesini sağlamak için kamuoyu oluştururlar.

Ilizyonistleri hakkını yememek lazım, adamlar şapkadan tavşan çıkarmak gibi masum numaralar yapıyorlar. Türkiye’deki asıl ilizyonistler dışarıdan ucuz et ithalatının önüne geçerek 15 liralık etin 25 liraya satılmasını sağlıyorlar (bkz. damping nedir). Türkiye’deki ilizyonistler dünyada 4,5 liraya satılan fındığı devlete 7 liraya satıyorlar. Türkiye’deki ilizyonistler yurtdışında $1’a satılan şekeri içeride bize $2’a satıyorlar. Ilizyon nasıl yapılır diye Sermet Erkin’e değil, asıl lobicilere sorun, ilizyonun kralını onlar yapıyor.

6 Yorum Var.:

Her Yol Roma dedi ki...

http://www.tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&ayn=bas&kelime=ill%FCzyon

Editor dedi ki...

Roma,

Kelimenin dogrusu illuzyon olsa ne yazar, ilujin olsa ne yazar. Almissin ecnebinin terimini cevirmissin.

Ben ilizyon kelimesini secerken TDK'a degil Google aramalarinda vatandasin kullandigi sekle bakarak karar veriyorum. Musteri onlar. Ilizyon yerine Illuzyon yazinca siteye daha cok kisi mi gelir yoksa daha az kisi mi?

Her Yol Roma dedi ki...

Bu mantığa göre ekonomi yorumları yerine popüler dizi yorumları (mesela ezel, kurtlar vadisi) ve arka sayfa güzellerine (dünkü eva mendes gibi) yer verseniz daha verimli olurdu.

Ayrıca Google'da "Ilizyon" 123.000, "Illuzyon" ise 135.000 kere geçiyo.

Bilginize...

Editor dedi ki...

Google'da arama istatistiklerine baktin da neden her bir kelimedeki rekabet istatistiklerine bakmadin ki? Ilizyon kelimesinde rekabet illuzyon kelimesinden kat kat az.

Dizi yorumlari yapabilmek icin once o dizileri izliyor olmak lazim, ikincisi de size rakip olanlardan one cikmaniz lazim. Bunu minimum zaman harcayarak nasil basaracagimi anlatin, dizi yorumlari da yaparim.

Neden blogun ziyaretci sayisini arttirmaya yonelik tavsiyelerinizi Ekonomix'e yapmadiniz anlamiyorum bir turlu. Adamin elinden gunluk 600 tane ortalama ziyaretci gelen blogu aldim, 3.5 ayda ortalama ziyaretci sayisini 2000'e yukselttim. Bu sayiyi 3500'e fazla zaman harcamadan cikarmak icin baska onerileriniz varsa dinlemeye hazirim.

Her Yol Roma dedi ki...

Spor, dizi ya da modayla ilgili bin tane blog var.

Burda yazmaya razı olacaklardan toplayıp ziyaretçi sayısını arttırabilirsin.

Tabi mesele ekonomi yorumları değil de, hit sayısı ise...

hostrans dedi ki...

Lahavlevela...