Findik Fiyatlari

Ozellikle Amerika'ya geldikten sonra merak etmisimdir Turkiye'de niye bu kadar cok bakanlik var diye. Tarim ve Koy Isleri Bakanligi da bunlardan bir tanesi. Ekonomideki devletci yaklasimin hukumetteki izdusumu olsa gerek. Simdiki bakan Mehmet Eker Bursa'da bir gazetecinin, "Üreticinin fındık fiyatlarından memnun olmaması"yla ilgili görüşlerini sorması üzerine, "Fındık fiyatları, hükümetin dışında ve hükümetle hiçbir ilişki kurulmadan ve sorulmadan FİSKOBİRLİK tarafından ilan edildi. Fındık fiyatları, FİSKOBİRLİK ile üreticiler arasında bir mesele... Hükümetle ilişkisinin kurulması haklı bir tutum değildir" diye konuştu.

Aksam gazetesinin haberine gore de Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un ev sahipliğinde “Fındık Zirvesi’’nde gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün FİSKOBİRLİK’le ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili sorularını yanıtlayan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, “Fındığın fiyatının 4,5 YTL’den 2.5 YTL’ye düşürülmesini kamuoyu değerlendirsin’’ yanıtını vermis.

Ben de kamuoyunun bir mensubu olarak konuya el atayim dedim. Gozlemlerin sunlar:

1. Devlet bir sirket gibi organize olmus, ekonominin hemen hemen her alanina "bakan" bir bakanlik kurulmus. Adamlar bakmakla yetinseler diyecegim yok ama bu alanlara mudahale de ediyorlar. Kendilerine gelen sektor temsilcilerine "Vallahi ben isim sadece bakmak, benden bir sey beklemeyin" deseler ulkenin butun sorunlari cozulecek ama rahat duramiyorlar ve yapayim derken iyice bozuyorlar.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   A Tipi Yatırım Fonu Nedir?   Olasılık nedir?   Dışsallık Nedir

2. Fiskobirlik ozerk bir kurulus. Ozerklik Turkiye'de isler yolunda gittigi zaman basariyi biz sahiplenelim, basimiz dara dustugunde devlete sucu ve cozumu atalim seklinde algilanan bir kavram. Ozel kuruluslur da aslinda bu felsefeyi takip ediyor (bakiniz Tekstilciler, insaatcilar, tavukcular,...). Bunun niye boyle oldugunu merak ediyorsaniz 1. maddeyi tekrar okuyun.

3. Fiskobirlik findik ureticilerinin bir araya gelerek olusturdugu ve 2000 yilindan sonra da tum borclari devlet tarafindan kapatilarak ozerklestirilmis bir kurulus. Bu kurulus uyelerinin urettigi findigi "ilan ettigi" bir fiyattan satin alip daha sonra findik kullanicilarina satarak faaliyetlerini surdurmektedir. Bunu yaparken de findigi piyasa fiyatlarinin uzerinde satin alip piyasa fiyatlarinda sattigi icin ve haliyle zarar ettigi icin zararin finansmani icin devletin kapisini caliyorlar. Niye devletin kapisini caliyorlar diye merak ediyorsaniz 1. maddeyi tekrar okuyun derim.

4. Devlet nedense bu sefer Fiskobirlik'e "kardesim sen ozerk kurulussun, kendin ettin kendin buldun, kendi basinin caresine kendin bak" demis. Fiskobirlik baskani Salih Erdem de "baska birliklere kredi verdiniz, bize niye kredi vermiyorsunuz? Secimlerde kendi adamlariniz secilmedigi icin boyle yapiyorsunuz degil mi?" seklinde olaya yaklasiyorlar.

5. 4. maddede bahsedilen kredi kelimesi sozlukteki anlami disinda kullanilmistir. Kredinin sozluk anlami birisinden geri odenmek uzere alinan para'dir. Ancak yaraticilikta sinir tanimayan ulkemizde bu tanimdaki "geri odenmek uzere" kismi kaldirilmis ve kredinin kelime anlami "hibe" kelimesine yaklastirilmistir. Argo da buna "sakal" da denir. Bunun niye boyle oldugunu merak ediyorsaniz 1. maddeyi tekrar okuyun.

Turkiye'de devlet bagimliliklar yaratiyor, bir cok problemin cozulememesinin nedeni de bu. Ocak ayinda tavukculardi, subatta tekstilciler, mayista insaatcilar, simdi de findikcilar. Ekonomi (ekonomi nedir?) bu, dalgalanmalar olur. Dalgalanma neticesinde de bir grup kazanir bir grup kaybeder. Bunlar garip degil, garip olan kaybedenlerin her seferinde devlete kosmasi.

Son olarak Turkiye'de issizlikten yakinan okuyucularimiza bir tavsiyem olacak. Eger devlet Fiskobirlik'e yardim ederse kendi aranizda "Fiskokabukbirlik" isimli Findik kabugu uretimini organize eden bir birlik olusturun. Urettiginiz kabuklari kilo basina 25-30 bin dolar basina Fiskokabukbirlik'e satin, nasilsa hem uretici hem de alici sizsiniz. Daha sonra bu alimlarin finansmani icin devletten kredi alin. Birliginiz ne kadar kalabalik olursa o kadar cok ses cikarabilirsiniz, birligin icerisine 5-10 tane milletvekili ve bakani da eklerseniz issizlik sorununuz cozumlenmis olur. Pesin parayi gorunce nasil da guluyorsunuz ama?!!!

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

http://www.sabah.com.tr/sarikaya.html

Okuma bozukluğu
Depolardaki fındık tükendiği için, geçen yıl farklı beklenti ortaya çıktı.
Ürünün normal verimde olması halinde bile fiyatta bir değişiklik yaşanmayacağı kanısı yayıldı.
Hem doğayı, hem de piyasayı iyi okuyamayan Fiskobirlik de beklentiyi yükseltti.
Fiskobirlik, 2005 mahsulü için kilo başına 7 YTL fiyat açıkladı; 51 bin ton da fındık alımında bulundu.
Geleceği daha iyi okuyan tüccar ise fındıkta üretim fazlasını görüp bu yıl için 5 YTL'den yurtdışı ihracatını bağlamaya başladı.
Sonunda, özel sektörün beklediği oldu ve her yıl 500-550 bin ton çıkan fındık, geçen yıl 70 bin ton fazla verdi.
Dolayısıyla geçen yılın tersine ürün fazlası olunca, fiyatlar da aşağı doğru inmeye başladı.
Bu yıl da fındığın ürün fazlası vereceği, üretimin 100 bin ton fazlasıyla 650 bin tona çıkacağı görülünce fiyat bir daha düştü.
Sonunda fındığın kilosu 3.5 YTL'ye geriledi.
Fiskobirlik de 7 YTL'ye aldığı fındıktan, 3.5 YTL zarar etti, kasasında para kalmadığı gibi 170 milyon YTL de içeri girdi.
Buraya kadar Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fiskobirlik yönetiminin "iyi bir tüccar gibi davranmadığı, yönetimsel hata" yaptığına ilişkin tespiti doğru.

Adsız dedi ki...

Deveye sormuşlar neren doğru diye,bu işde öyle neresi doğruki?

Fiskobirlik çetesi hükümetteki çeteye karşı,yılda 2,3 ton fındık yetiştiren küçük üretici ne yapsın,fiskobirlik denilen örgüt üreticiyi parası olan tüccarla her türlü anlaşmayı el altından yaparak sömürmüş,geçen sene fındık bulunmazken bu sene rekoltedeki artış beklentisi nedeniyle fındığın fiyatı zaten düşecekti ama hükümette Alman tüccarlarla ben bunlara kredi vermem fiyat dahada düşecek mesajını (fındığın en büyük alıcısı)daha Mayıstan verince Ağustosta toplanıp Eylülde satılacak fındık bu hale getirildi.

Maliye bakanımız mısırdan malı götürürken başbakan danışmanı Zapsu'da tabii fındıkta malı götürecek.

Trabzonlu Tunç K.

Adsız dedi ki...

ABD'de Tarim Bakanligi vardir. www.usda.gov