Ters Repo geri alım vaadi sunulan bir menkul kıymetin belli bir tarihte, belli bir faiz oranıyla satın alımını ifade eder. Satıcı açısından repo neyse alıcı açısından da ters repo (reverse repo) odur.
Başka bir ifadeyle REPO’yu yapan taraf geçici süreyle nakit para ödünç alan, menkul kıymeti temin eden, vade sonunda belli bir faiz vererek sattığı menkul kıymeti geri alan taraftır. Aynı işlemde Ters Repo yapan taraf ise tam tersi şekilde geçici bir süreyle nakit para temin eden, menkul kıymeti alan, vadesi dolan işlem sonunda ise belli bir faiz karşılığında satın aldığı menkul kıymeti geri iade eden taraftır.
Merkez bankası açısından ters repo işlemi Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, piyasadan, işlem vadesi süresince, verilen kıymetler karşılığında geçici olarak para çekilmesidir.
Bankaların repo yapabilmeleri için belli bir menkul kıymeti ellerinde bulundurmak zorunda oluşları, bankaların bu işlem için düşük faiz önermelerine neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde bankaların uyguladığı mevduat faiz oranları REPO faiz oranlarından yüksektir. Repo-ters repo işlemlerinde uygulanan faiz oranları aracı kurum ve bankaların likidite durumları ve piyasa koşullarına bağlı olarak serbestçe belirlendiğinden, farklı aracı kurum ve bankalarda aynı dönemde farklı faiz oranı uygulanması mümkündür.
Değişiklik göstermekle birlikte Türk bankalarında 1-45 gün vade ile yatırımların repoda değerlendirilmesi mümkündür.
Faiz oranları çeşitlilik göstermekle birlikte bu günlerde 0%-5,75% arasında seyretmektedir. Vergisel yönden tam mükellef gerçek kişiler için Repo; 15% oranında stopaja tabidir, stopaj nihai vergidir ve beyan edilmez.
Repoya alternatif olan yatırım aracı B tipi likit fondur. Vade sürenizi belirleyerek ve gerçekleşmiş B tipi likit fon getirileri ile bir kıyaslama yaparak avantajlı olması durumuna göre paranızı likit fon yada repoya yatırabilirsiniz.
Tarihi rekor seviye olarak 21 Şubat 2001’de gecelik repo faizlerinin %7500’e ulaştığı görülmüştür.
Ters Repo Nedir? yazımızın sonuna geldik. Aşağıda diğer yatırım enstrümanları ile ilgili yazdığımız yazıların linklerini bulabilirsiniz.
Yatırım Fonları Nedir?
A Tipi Yatırım Fonu Nedir?
Altın Fonu Nedir?
Borsa Nedir?
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder