Ciftci Borclari

Koylu milletin efendisi midir bilemem ama borclari odemeye gelince oyle davraniyor. Tnn.net'in Anadolu Ajansini kaynak gostererek verdigi haber sunlari soyluyor. 2002 yilinda ciftcinin yillardir biriken borclarina (borclarini odemedikleri icin "magdur" olmuslar) bir af (kolaylik) getirilmis. 2002'de baslayan yeniden yapilandirma calismalari 2006'nin Ocak ayinda sona ermis ve devlet ciftcinin 1 milyar YTL'lik borcunu silmis. Birincisi buna yeniden yapilandirma denmez, dupeduz borc silme denir. Ikincisi, bunlar bir ise yaramaz hatta insanlari gelecekte de ayni sekilde (borc odemeyerek) devam etmeye tesvik eder. Bunlari cok soyledik. Bakalim bu af nasil bir sonuc dogurmus.

"Çiftçinin faizden kaynaklanan borçlarının bir bölümü silindikten sonra geriye kalan kısmına 36 ay taksit imkanı sağlandı. Taksitlendirmenin ardından bazı çiftçiler borçlarını düzenli öderken, bazıları belli bir dönemden sonra ödemeyi bıraktı ya da yeniden yapılandırma uygulamasından hiç yararlanmadı."

Örneğin Konya, Karaman Niğde ve Aksaray'da borclarin sadece %74'u tahsil edilebilmekteymis. Ote yandan Ankara'da yüzde 90, Kütahya'da yüzde 92, Kayseri'de de yüzde 90 düzeyinde tahsilat oranı varmis (sanki bu oranlar cok yuksek, %95'in alti bankalar acisindan kabul edilemez bir oran) . Yazi su paragrafla sonlandirilmis:

"Ocak ayından bu yana icraya verilen çiftçilerin tamamına yakınının traktörüne ve tarlasına el konulduğunu bildiren yetkililer, "Öyle ya da böyle 30 milyon YTL tahsil edilecek. Ödeyen çiftçinin hakkı gözetilmeli. Bazı çiftçiler sorumluluğunu bilip borcunu ödüyor diğerleri de devlet af çıkarır düşüncesiyle ödemiyor. İcra ile karşılaşınca da tepki gösteriyorlar" diye konuştular."

Yetkililer bu kez olayi anlamis gorunuyor, bakalim devlet ne zaman anlayacak.

0 Yorum Var.: