Fiyat Kazanç Oranı Nedir?

Blogumuzun yeni yazarı CO P/E rasyosu yani fiyat kazanç oranı nedir diye bir soru yöneltmiş. Borsada yatırım yapmak Türk insanının sevdiği faaliyetlerden değildir. Türkiye borsasındaki Türklerin payı %30-35 civarında seyrediyor, bıyıklı yabancıları da hesaba katsanız bu oran yine de %50’i pek geçmez. Yatırım yapanlara bakarsanız çoğu çok kısa sürelik spekülasyon yapan tiplerden oluşur. Adamlar ya teknik analiz kullanıp, orada kullanılan formüllerin verdiği mekanik al-sat emirlerini takip edip aracı kurumlara para kazandırmaya çalışır, ya da bir yerlerden duyduğu “tüyo” hisselerin peşine düşerek o hisselerde manipülasyon yapanları zengin eder.

Manipülasyon yapan Türkiye’de çoktur, bu konudan “borsada keriz silkeleme” başlıklı yazıda ve diger bir kaç yazıda daha önce bahsedilmişti. Manipülasyon ise zaten güvensiz Türk insanının borsadan iyice uzak durmasına neden olmaktadır. Bir de borsadan çekinip forex piyasalarında kumar oynayan budalalar var ki şimdi bu konuya hiç girmeyelim. Borsa uzun vadeli bir yatırım aracıdır, özellikle ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız teknik analiz gibi hurafelerin peşinden hiç gitmeyin. Teknik Analizin Analizi başlıklı bir yazıda da bu konuya değinmiştik.

Diyelim ki uzun vadeli yatırım yapıyorsunuz. Hangi hisseleri alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Öncelikle aktif olarak hisse seçip seçmemeye karar vermeniz gerekiyor. Hisse seçerken diğer yatırımcılardan daha akıllı olduğunuzu ya da bunca yıl bu işe emek harcamış profesyonellerden daha becerikli olduğunuzu düşünmenizi makul kılacak nedenleriniz yoksa sizin için en güvenli ve kazançlı yöntem pasif yatırımdır. Bu konudan da gelecek ay piyasaya çıkacak “Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler” kitabında bahsediyoruz.

Lafı daha fazla uzatmadan aktif yatırımcıların fiyat kazanç oranını yatırım yaparken nasıl kullanacaklarını açıklayalım. Fiyat kazanç oranı şirketin bugünkü fiyatının şirketin son bir yıl içerisindeki karlarının toplamına bölünerek elde edilen orana verilen isimdir. Bugünkü piyasa değeri son 3, 5, veya 10 yıllık ortalama kara bölünerek de farklı bir fiyat kazanç oranı hesaplanabilir. Böylece şirketin karlarındaki bir yıllık değişkenliğin önüne geçilmiş olur. Shiller mesela piyasanın tamamı için 10 yıllık bir F/K oranı hesaplayarak borsanın fiyat seviyesi hakkında gözlemler yapıyor. Diğer bir yöntem ise şirketin bu seneki veya gelecek seneki beklenen kar oranına kullanmaktır. Mesela Turkcell şirketinin piyasa değeri 20 milyar lira olsun ve gelecek yıl da 2 milyar lira kar yapması bekleniyor olsun. Turkcell’in fiyat kazanç oranı 20/2= 10’dur.

Fiyat kazanç oranı bir şirketin normalize edilmiş fiyatıdır ama kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan üyelerimizin $12 ödeyerek ulaşabildiği Ekonomi Türk 2 sitesinde bahsediyoruz. Özel üyelik için bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Borsa ile ilgili diğer tanımlar:
Risk Nedir?
Libor nedir?
Swap Nedir?
Portföy Çeşitlendirmesi nedir?
Borsa Nedir?
Hisse senedi nedir?
Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar
Borsa Yorumları

3 Yorum Var.:

economica dedi ki...

shiller den bahsetmisken,shiller in irrational exuberance adli kitabi icin ne dusunuyorsunuz?sormamim sebebi nassem talebin kitabindan bahsetmissinizde.siz finansda kullanilan matematiksel formullerden bahserken shillerin bahsettigi speculative bubble r,psychological factorler bu denklemlerin neresine giriyor nasil etkiliyor?
bu soruya yorumunuz icin parali uye mi olmak lazim?

tekeli71 dedi ki...

kitabınız şubat sonunda çıkmıyor mu?

Editor dedi ki...

Shiller hakkinda bir iki yorumum var ama ileride yeri gelirse yapayim. Politika olarak okuyucu sorularina cevap vermemek zaman tasarrufu acisindan isabetli gibi gorunuyor. Ancak kendiniz bir blog acar ve orandan bu yazi hakkinda baglanti vererek yorum yaparsaniz o zaman cevap verebilirim (ya da uye olursaniz tabii).

Kitabin kapaginin tasarimi ile ilgili calismalar uzadi, kitap da Mart ortasina sarkti gibi. Keske kapak isini 3-4 ay once halletseymisiz.