Portföy Çeşitlendirmesi Nedir?

Blogumuza üye olan arkadaşlar için yatırım yaparken nelere dikkat ettiğimi anlatacağım bir dizi yazı hazırlıyorum. Tasarruf etmenin ve yatırım yapmamızın sebebi bugün gençken fazla olan çalışma gücümüzü kullanarak yaşlandığımızda ve çalışma gücümüz azaldığında kullanacağımız kaynaklar yaratmaktır. Yatırım bizim Türklerin borsada 15 dakikada yaptigi spekülasyonlara değil, 20-30-40 yıl sonrasını düşünerek atılan adımlara denir. Bu kapsamda yatırım yapmanın birinci kuralı olan portföy çeşitlendirmesi nedir sorusuna bu yazıda cevap verecegiz. 2009 Nisan sayısında Turkishtime’daki köşemde yayınladığım portföy çeşitlendirmesi yazısını bir miktar değiştirerek aşağıya aktarıyorum.

Yazıda portföy çeşitlendirmesi (diversification) yapmamış bir kaç kişiden örnek verdikten sonra portföy çeşitlendirmesi nedir sorusunu yanıtlıyorum. Daha sonra yaşlandıkça yatırım stratejinizi nasıl değiştirmeniz gerektiğinden bahsediyorum. Hayatında tutumluluk kavramına yer vermemiş, har vurup harman savurmuş veya tutumlu olmasına rağmen aşağıda bahsettiğim kuralları hiçe saymış insanlardan çok var. Amerika’da süpermarket’e haftasonu gittiğimde krakerlerin üzerine krem peynir veya somon balığı spreadi (ezmesi?) koyup müşterilere ikram eden 75-80 yaşındaki nineler ne dediğimi size çok daha iyi anlatacaklardır. Neyse yazımıza geçelim.

Amerikalı yahudilerin bir çok özelliklerini takdir ederim. Çok çalışkandırlar, eğitime önem verirler, tasarruf ederler, girişimcidirler ve genellikle birbirlerini desteklerler. Tüm bunların bir sonucu olarak da diğer kültürlerden gelen insanlara kıyasla daha varlıklılardır. Ancak geçtiğimiz bir kaç ay içerisinde gelişen bir olay bazı yahudilerin yatırım yapmanın bir numaralı kuralını bilmediklerini gözler önüne serdi. Bir ömür boyu çalışıp didinip milyonlarca dolarlık bir servete sahip olan bir kısım yatırımcı tüm birikimlerini Bernie Madoff isimli geçmişte NASDAQ başkanlığı da yapmış, “son derece güvenilir” bir kişiye teslim etmişler. Ancak Bernie Madoff’un herkesin düşündüğü gibi başarılı bir hedge fon yöneticisi değil, aksine 20 yıldır saadet zinciri işleten bir dolandırıcı olduğu borsaların gerilemesiyle ortaya çıktı. Burada yatırımcıların yaptığı en temel yanlış tüm yumurtalarını aynı sepete koymaları yani portföy çeşitlendirmesi yapmamış olmalarıdır.

Benzer bir yanlış da dolar milyarderi efsanevi petrolcü......

Devami Ekonomi Turk 2'de. Üyelik ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

2 Yorum Var.:

Uğur UYGUR dedi ki...

Şimdi buradan size 3 ay içinde nasıl yatırım yapmanız ve paranızı 2'ye katlayacağınız ile ilgili bilgi vereceğim. Ayrıca hayatın anlamı ve ölümsüzlüğün sırrı da burada...

Devami Ekonomi Turk 2'de. Üyelik ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. :)

Biraz sert bir yazı olarak görebilirsiniz fakat yeni yazıların azalması ve yarım kalması blog'un populerliğini biraz düşürdü gibime geliyor. Tabiki ekenomiturk2'nin geliri iyi bir yöne doğru gidiyorsa burada yazdıklarım biraz anlamsız olacak...

Editor dedi ki...

Kimseye tavsiye verdigim falan yok yanlis anlasilmasin. Ben kendim ne yapiyorsam onu anlatiyorum.

Yazilarin azaldigi dogrudur, bir yaziyi yazmak en azindan 1 saate mal oluyor, arastirma gerektiren yazilari yazmasi ise 3-4 saatten az zaman almiyor. Blogun ve piyasaya cikacak kitabin promosyonu icin olmasa son iki aydir bir ton yaziyi yazmazdim dogrusu.

O yuzden yazilarin frekansinin azalmasi ve gercekten bu yazilara deger verenlerin okuyacagi bir platformda yayinlanmasi bana daha dogru geliyor. Yazilara deger veren insanlarin ve verilen degerin az olmasi ise yazdigimiz yazilarin katmadegerinin dusuk oldugunu gosterir. Katmadegeri dusuk yazilar yazmaktansa vaktimizi daha verimli degerlendirebilecegimiz cok baska seyler vardir degil mi?

Neyse, vaktim oldugunda bu konuya deginen bir yazi yazayim.