Finansal Krizden Etkilenmeyecek Sirketler Var Mi?

Linkteki haberde Saglik, Savunma ve Yiyecek-Icecek sektorleri ABD'de ekonomik daralmadan nispeten daha az etkilenecek sektorler olarak siralanmis. Fakat bunlardan ikisi, Saglik ve Savunma, devlet harcamalarinin agirlikli oldugu sektorler oldugu icin genel olarak hukumetin mali durumundan etkilenir. ABD'de son donemde ustuste cikarilan mali destek ve kurtarma paketlerinin butce acigini katlayacagi acik bir gercek iken, ozellikle savunma sirketleri icin cok iyimser olmamak lazim bana gore. Turkiye icin konusursak durum biraz daha farkli.

Bizim savunma harcamalarimiz da genel butcemizle paralel seyretse de, donemsel gelismeler de bir hayli etkili oluyor. Son donemde baslatilan modernizasyon projeleriyle zaten guclu seyreden savunma harcamalari, 2009'da ulke hafif bir daralma yasasa bile mevcut ortamda guclu seyredecektir bana gore. Sirket bazinda bakarsak, bizim Aselsan diye bir savunma sirketimiz var, %15'i halka acik, kontrolu ise TSK vakfinda olan bir kurulus. Son yillarda Turkiyenin izledigi kendi savunma sanayini gelistirme politikasinin da temel taslarindan birisi konumunda. Onceleri yabanci sirketlerin bizden aldigi ihalelerin ivir-zivir islerini yapmakla mesgulken, simdi yavas yavas kendi teknolojisini uretiyor. Ornegin, halen Israil'in bize vermesini bekledigimiz insansiz hava ucaklarinda kullanilan sistemin benzeri Aselsan tarafindan uretilecek. Sirketin su anda uzun vadeli siparis tutari (backlog) 3 milyar dolara yakin. 2007 yilinda yarattigi EBITDA (vergi-faiz-amort oncesi kar) 130 milyon dolar. Sirketin ayrica elinde 60 milyon dolar da net nakit var ve dedigim gibi 2009 yilinda faaliyetlerinde bir bozulma beklenmiyor. Peki su anki piyasa degeri kac Aselsanin? 220 milyon dolar. Neden, cunku yabancilarin halka acikliktaki oranı sadece %5. Ne alakasi var demeyin, Turkiye de yerli kurumsal yatirimci diye birsey soz konusu olmadigi icin, Turklerin elinde olan bir hisse boyle abuk sabuk bir degerden islem gorur. IMKB 2 cikarsa, bu da 2 cikar, arada ordumuz operasyon yapar, Aselsan 5-10 yukselir, en iyi ihtimal biraz hallice bir kontrat aldigini aciklar, biraz bir hareket yasanir hissede. Bakalim cesur bir yatirimci cikip para koyacak mi buraya.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Yazinin basindaki habere donersek, bir de gida-yiyecek/icecek sektoru gosterilmisti krizden az etkilenecekler arasinda. ABD'de ki durum hakkinda yorum yapamayacagim fakat Turkiye'de halka acik sirketler arasindan ornegin BIM hem discount magaza oldugu icin, hem de cirosunun %90'i temel ihtiyac maddelerinden olustugundan su ana kadar cok fazla etkilenmemisti. Hisse de bu sene en saglam duran kagitlardan birisiydi. Fakat persembe gunu acikladigi 3. ceyrek bilancosunda kari cok dusuk geldi ve onu da krizden etkilenmeyecek sirketler listesinden cikarabiliriz. Halka acik diger buyuk sirketlerden, Efes ve Coca-Cola da bu sene iyi performans gosterdiler ama ornegin yilin ikinci yarisindan beri kola pazari daraliyor. Bira icin de ayni sey sene basindan beri gecerli. Nihayetinde, bu sirketlerin ve hisselerin de cok saglam duracagini sanmiyorum 2009'da...

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

8 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

müşterilerin talepleri teknoloji gibi değişim gösterir.damak tatları alışkanlıkları ihtiyaçları takip gerektirir.iyi tedarikçi olursan.sunduğun ürünü zamanında ulaştırırsan bilinen şeyleri yazmak istemiyorum.ucuz iş gücü ve hammade falan.işinde zamanın dışında kalan ve işinin dışına yönelen batar.saygılar.

tekeli71 dedi ki...

aselsan şirketin 1Y08 itibariyle yaklaşık 250mn ABD$ olan açık döviz pozisyonundan dolayı net karında önemli bir azalma bekliyoruz.
Saygılarımızla,
kaynak garanti yatırım

Junior dedi ki...

tekeli,
acik pozisyonu aldigi uzun vadeli avanslardan kaynaklaniyor, ama diger taraftan aldigi avansla urettikleri bilancoda tl olarak durdugu icin bu kadar buyuk bu rakam. yani zaman icerisinde gelir kaydederken cogu kontrat dolar bazinda oldugu icin etkilenmiyor. sadece ara donemlerde bu sekilde kagit uzerinde kurdan zarar yazabilir ama bu sadece daha az vergi vermesini saglar, operasyonel karinda degisim yok.

tekeli71 dedi ki...

ASELSAN,
Piyasa Değeri (USD) 6.783.310.902
Sermaye (YTL) 4.200.000.000
Dolaş. Hisse Sayısı(Lot) 2.352.000.000
Takas Saklama Oranı 56
2008/06 Kar-Zarar(USD) 811.071.995
2008/06 F/K 5,85
Öz Sermaye (USD) 6.553.669.785
PD/DD 1,04
sayın junior,
aselsan'nın piyasa değeri sermayesine göre çok yüksek değil mi? şu anda sermayesi yüksek olup piyasa değeri çok düşük olan imkb 100 de şirketler var.sizce bunlar daha avantajlı değiller mi?

Junior dedi ki...

verdiginiz rakamlar yanlis tekeli, nerden cektiyseniz tekrar kontrol edin. 6.7 milyar dolar piy. degeri, bir bankanin rakamlarini cekmissiniz sanirim. ayrica aselsan alin gibi birsey demiyorum. eger cok uzun vade tutacaksaniz alin ama yazida belittigim gibi bu hissenin hareketi ancak kontrat aldiginda vs. hizlaniyor.

tekeli71 dedi ki...

özür dilerim yanlış bilgi vermişim.

doğrusu:Piyasa Değeri (USD) 214.072.986
Sermaye (YTL): 117.612.000
kaynak:garanti yatırım

neticede aselsan'ın sermayesi piyasa değerine göre çok düşük.

benim bilmek istediğim: sermayesi yüksek olan şirketler yatırım için daha uygun olmaz mı?

Junior dedi ki...

Tekeli,
verdiginiz sermaye rakami 117 milyon sirketin odenmis sermayesi. Bu yillar once ve devaminda sirkete konulan nakit para. Ama bu rakam tek basina birsey ifade etmez. yillar itibariyle sirketin elde ettigi karlar sermayey eklenir ve ayrica enflasyonun yuksek oldugunda da enflasyon duzeltmesi uygulanir.

yani bakmaniz gereken rakam toplam ozkaynaklar kalemidir. O da aselsan icin 517 milyon YTL'dir ve piyasa degerinin yaklasik 2 katidir.

bizim kucuk yatirimcilar da boyle sacma bir anlayis var. sirket bedelsiz sermae artirimi yapar, sermayesi artiyor diye hisse fiyatinin artacagini dusunurler. Lutfen bunlara aldanip islem yapmayin.

Unknown dedi ki...

Krizden etkilenmiyecek şirketler vardır belki ama krizden etkilenmeycek hisse yoktur..

Borsada psikolojinin etkisi büyüktür insanlar sürü psikolojisiyle hareket ederler ,beklentiler önemlidir insanların geleceğe yönelik kaygıları varsa, negatif düşünüyorlarsa satarlar fiyat ucuz olsa bile ,yine aynı şekilde pozitif düşünüyolarsa fiyatın pahalı olup olmadığına bakmayıp alırlar

Tamamen sürü psikolojisi hakimdir o yüzden çoğu insan kaybeder az insan kazanır şirket krizden etkilenmiyor olabilir sözleşmesi vardır F/K oranı 3 e 5 e düşmüştür pahalı gelir insanlara F/K oranı 25 olmuştur hala ucuz görürler satmazlar alırlar... çok ucuz olsa bile talep gelmeyebilir bir hisseye

Krizden etlenmese bile genel gidişata bakmadan krizden etkilenmez diye yapılan yatırımlar hüsranla sonuçlanabilir dikkat etmek lazım

Saygılar...