Borsa'da Manipulasyon Iddiasi

Aralarinda broker"arin, isadamlarinin ve araci kurum yetkililerinin bulundugu 54 kisi borsada manipulasyon yaptiklari iddiasiyla gozaltina alinmis.

Herhalde yani. Gariban adamin manipulasyon yapacak parasi mi var ki manipulasyon yapsin. Tabii ki manipulasyonu kodamanlar ve Orhan Gencebay gibi cebinde parasi olanlar yapar.

Bana sorarsaniz ama borsada sadece alim satim yaparak manipulasyon yapmak yasak olmamali. Olay yalan haber ve dedikodu yapma boyutuna donustugu zaman suc olmali.

Bunun disinda kucuk yatirimciya oh olmus. IMKB 30 disinda hisse alanlara mustehak bu. Derinligi olmayan kagitta senin isin ne? Neye guveniyorsun da kucuk kagitlarda islem yapiyorsun? Ders olsun.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Bunlar gayet olagan, dunyanin her tarafinda olan olaylar. Eger kucuk yatirimci borsaya girecekse islem hacmi derin ve piyasa degeri buyuk sirketlerin disina cikmamali. Bu ozellikle Turkiye gibi oturmamis sermaye piyasalarinda daha onemli bir kural.

Hala riskli sirketlere para yatirmaya niyetli okurlarimiza bir tavsiyede bulunayim. Gecen sene piyasa degeri olarak nerdeyse 2 milyar dolara yaklasan Fenerbahce hisseleri bir sene icerisinde 5 milyar dolar olabilir. Yani simdiki degerinin tam 8 katina cikabilir. "Ulan dunyada Fener'den buyuk 80 tane kulup var, cogunun degeri 1 milyarin altinda" diye dusunmeyin. Fener'in piyasa degeri nasil 2 milyara ciktiysa ayni sekilde 5 milyara da cikabilir. Hem isin icinde bir bit yenigi olsaydi yetkililerimiz bunu coktan ortaya cikarmazlar midi?

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

1 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

imkb-30'a bile girdi birara manipulasyon hisseleri (ornegin ihlas-IHEVA). Kardemir gibi hissede bile yapiliyor. Cogu olayda sirket sahiplerinin da payi var, onlari da cikarirlar ortaya umarim da ders olur.