Ucuz Hisseler

Ben hisselerin pahali olup olmadigini su sekilde karar veriyorum. Oncelikle her sirketin gecmis 12 aydaki kar oranlarina bakiyorum ve hisse basina kar rakamini hesapliyorum. Buradaki amac sirketin surekli olarak ne kadar kar yapacagini hesaplamak, bunun icinde ilk bakilmasi gereken kaynak son 12 aylik performansi. Ancak, bazi sirketlerin son 12 aylik rakamlarinin icerisine 1 sefere mahsus rakamlar girebilir veya cikabilir. Mesela Akcansa'nin bu seneki kari bir miktar siradisi gelir iceriyordu. Ya da Sekerbank bu sene kredi kayiplari karsiliklarini ayirirken cok muhafazakar davrandigi icin kari dusuk gorunuyor. Asagida benim portfoyumde bulunan hisselerden bir kismi icin 2005 yilina ait hisse basina dusen kar miktarlarini hesapladim.


KarHisseKar/Hisse
AKBNK143818000.80
AKCNS113166.4760.68
DOAS1111111.00
KONYA454.8739.23
SKBNK371250.30
TSKB1002000.50
TUPRS660250.4192.64

Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise bu sirketlerin karlarinin onumuzdeki yillarda ne kadar buyuyeceginin veya ne kadar kuculeceginin tespit edilmesidir. Mesela petrol fiyatlarindaki degisiklikler Tupras'in gelirlerini ciddi bicimde etkileyecektir, ancak bunun yaninda Turkiye'deki arac sayisindaki artisi ve ihracatta meydana gelecek artislari da goz onunde bulundurmak gerek. Isin uzmanlik gerektiren kismi da burasi iste. Gelecegi tahmin etmek kolay is degildir, o yuzden piyasalar bu kadar oynak (volatile) zaten. Gelecekle ilgili beklentiler bir gunden digerine degistigi zaman hisse fiyatlarinda bunun yansimasini hemen gorebiliyoruz. Piyasada olusan beklentiler genelde diger tahmin yontemlerine gore (i.e. zaman serisi analizi, oyun teorisi, vb.) gelecegi tahmin etmede daha basarilidir.

Buyume oranlarini da tahmin ettikten sonra is hisselerin goreceli fiyatlarini analize geliyor. Bugun satin aldigim KONYA'ya bakalim. Hisse basina 9.23 YTL kar aciklamislar, onumuzdeki yillarda da reel olarak her sene %5 buyuyeceklerini varsayarsak piyasanin bu sirketten bekledigi senelik net reel getiri orani r=buyume orani + kazanc/fiyat= 0.05 + 9.23/82= 0.05+0.113= %16.3. Bunun uzerine bir de beklenen enflasyon oranini eklersek nominal getiriyi elde etmis oluruz. Demek ki bugun itibariyle eger beklentilerimiz dogru ise Konya Cimentonun yaklasik %22 senelik getirisi olacaktir.

Portfoyde fiyat/kazanc orani 10'un altinda olan ve buyume potansiyeli iceren her sirket bence ucuzdur. DOAS, KONYA, TSKB, ve TUPRAS bu noktada korkmadan portfoyume ekleyebilecegim sirketler arasindadir. Daha buyuk F/K oranina sahip diger sirketler teorik olarak daha buyuk buyume beklentilerini icermektedirler. Bu grup icerisinde AKBNK, AKCNS, SKBNK yer almaktadir.

Sirketlerin ucuz ya da pahali olduklarini belirlemenin tabii ki baska yontemleri de vardir. Bunlara da baska bir zaman deginiriz.

0 Yorum Var.: