Çin’de Gayrimenkul Balonu Var mı?

Jim Chanos Çin’de balon var iddialarına açıklık getiriyor. Söylediklerinin çarpıtıldığını Çin ekonomisinin tamamında veya Çin yuanında balon olduğunu söylemedim diyor. Çin’deki gayrimenkul fiyatlarında ve sabit yatırımlarda balon olduğunu düşündüğünü belirten Chanos, Çin’e demir cevheri, inşaat malzemesi gibi hammaddeleri satan şirketleri açığa satarak gayrimenkul balonundan para kazanmayı düşünüyormuş. Ben Çin ekonomisinden anlamam, gayet uzak durduğum bir ekonomidir. Çin’de çobanlık yapmadım, koyun da gütmedim, o yüzden bu konuda kesin bir şey söyleyemem ama Chanos’ın gayrimenkul fiyatları konusundaki görüşlerinin doğru olduğunu düşünüyorum. Kendiniz izleyin.



Dünyanın her tarafında bir gayrimenkul fetişizmi var. Artık binlerce yıl mağaralarda yaşamanın genlerimize kattığı bir protein midir bilemeyeceğim ama dünyanın her tarafında “ev sahibi olmak” neredeyse kutsal bir olaydır. Çin’deki ev fiyatlarıyla alakalı bir kaç istatistik vereyim, siz de kendiniz karar verin:

1. Şangay’da 140 metrekare apartman dairesi $600,000 civarında imiş.
2. Pekin’de ortalama bir ev fiyatı ortalama bir kişinin 27 yıllık kazancına eşitmiş. Bu konuda dünya ortalaması 5-6 civarında imiş.
3. Ev fiyatlarındaki artış ortalama gelirdeki artıştan daha yüksek imiş. Son 6 yılda Pekin’de ev fiyatları gelirlerin %80 üzerinde artmış.
4. Çin’de erkek fazlalığı olduğu için (Hey Meliha Okur ve Jale Özgentürk Moğollar neden milyonlarca erkek fazlalığı olan Çin’e gitmemiş de Türkiye’ye gelmiş diye de sormamışlar yahu) evi olmayana kız vermiyorlarmış.

0 Yorum Var.: