Çin işkencesi ve Çin Setti

Geçen hafta meşhur açığa satış yaparak para kazanan Jim Chanos’un Çin balonu hakkında söylediklerini gündeme getirmiştik. New York Times köşe yazarlarından Thomas (Tom) Friedman da Çin işkencesi filmi kıvamında bir yazı yazarak Jim Chanos ile resmen dalga geçmiş, yazısını şu cümlelerle bitirmiş: “Shorting China today? Well, good luck with that, Mr. Chanos. Let us know how it works out for you.”

Türkçe tercümesi şöyle: Çin’i açığa satmak mı? Bol şanslar, Sayın Chanos. Nasıl bir sonuç aldığınızı bize bildirin. Türkçe meali ise “Jim, koçum, kafayı mı yedin sen, dellendin mi, kudurdun mu? Bak donuna kadar kaybedersin, abi tavsiyesini dinle, sonra başını taşlara vurursun”

Tom Friendman’ın yazısında şu argümanları kullanarak Chanos’un önüne bir Çin setti çekiyor: Çin’in elinde 2 trilyon dolarlık tasarruflar var, 400 milyon internet kullanıcısı, 200 milyon hızlı internet kullanıcısı, 27 milyon tane teknik üniversitelerde okuyan ögrencisi var. Bir de senelerce Amerika’da yaşamış, bilimsel eğitim almış yüzbinlerce Çinli de geri dönüp ögrendiklerini Çin’i geliştirmek için kullanıyorlar. Çinlilerin altyapıları mükemmel, şimdi de hızlı trenlerle ülkeyi birleştiriyorlar. Tayvan’ın fabrikaları önce Çin’in sahil şehirlerine taşındı, şimdi de batı Çin’e taşınıyor ve ülke kalkınıyor. Bu trenin önünde durulmaz.

6 Yorum Var.:

veterantrader dedi ki...

Jim Chanos'la dalga gecmis ha? Enron, Tyco, Boston market'teki katakullileri ortaya cikaran adamla..
Jim Chanos bir sekilde hakli cikacaktir diye dusunuyorum; dusundugu buyuklukte birsey olmasa da; kendisini dinlemekte yarar var..

çağatay dedi ki...

ekonomi demeyelim de uluslararası finans dünyasında işin magazinsel yönünü temsil eden, genelde de abd li köşe yazarlarından oluşan spekülatör bir kesim olduğu su götürmez gerçeklerden.Bunları iyi tespit edip bedava reklamını yapmamak da gerçek ekonomistlere düşüyor.

Yavuz KIR dedi ki...

Aslinda Friedman ve Chanos'un yorumlarini fians kesimi vs. reel kesim olarak okuyabiliriz.
Once Chanos'dan baslayalim. Tamam Enron'u bildi, tebrik ederim.Zaten zamaninda bu bilginin de karsiligini cok guzel getiriler elde ederek aldi. Ama daha sonra ne bildi? Ben pek buyuk bir tahminde bulundugunu duymadim. Kotu bir yatirimci demiyorum, ama vurgulamak istedigim nokta "surdurulebilir" bir basari grafigidir. Bir sezonda 40 gol atan bir forvet oyuncusumu daha iyidir, yada 10 sezon boyunca 20 garanti atan bir forvet oyuncusu mu daha evladir? Mesela W.Buffett'in portfoyunde Cin'in agirligi artiyor. Ben finansal yatirimci olarak Buffett'i izlemeyi, Chanos'a tercih ederim. Farkli yatirim "policy"leri ya da "objective" leri olanlar farkli davranabilirler.
Friedman, ya da sanayici, endustriyel bakis acisi daha farklidir. Aslinda da her ikisi de hakli soyle ki. Nasil Chinese Stock Market bu yil neredeyse %50 uzerinde getiri sagladi ise, onumuzdeki alti ayda %60 dusebilir. Ve bu durum de Chanos kismen hakli cikmis olur. Ama Friedman uzun vade 'de haklidir. Yani bu tahminlerin time-framelerini bilmekte onemli. Cin marketinde bir kopuk oldugu dogrudur, ama patladiktan sonra bile hig-speed internet hatlari, ya da high-speed trenler Cin topraklarda kalacaktir, kopuk olup ucmayacaktir.
Aslinda Friedman,butun yazilarinda oldugu gibi, bu yazisinda da zihniyetleri karsilastiriyor. Bir ornek vermek gerekirse, California'da gunes enerjisini buhar enerjisine cevirerek elektrik ureten bir firma, Cin de Amerikadaki benzer projeye gore 5 kat daha buyuk bir projenin yapim anlasmasini "Cin ile" imzalarken, Amerikada daha ufak boyutta bir santral daha ilk onay asamasini yeni aldi. Yani Cin cok hizli ve inanilmaz boyutlarda -yenilebilir enerjiye- yatirim yapiyor. Nukleer enerjiye de, hidro elektrik enerjiye de yatirim yapiliyor. Tr'deki politika yapicilara ve insanlara duyurulur!!!
Cin'in tabii ki sorunlari var. Mesela cevre kirliligi, yoksulluk etc. Ama ulke icinde bir butun halinda calisiyorlar.
Enron, bir ahlaki zafiyet, kapitalizmin terbiyesiz, ahlak yoksunu bir evladi, kotu bir ornegi idi. Cin ise dogru ve ya yanlis reel ekonomisi ve tuketicisi ile daha saglam bir "bet" tir.
Siz kime guvenirdiniz?

herackles dedi ki...

Sevgili Editör,

Eskiden bu kadar gramer hatası yapmazdın. Ya çok yoğunsun ya da artık iyice "saldın". Kırk yıllık Çin Seddi olur mu hiç Çin Setti?

Editor dedi ki...

heracles,

bilerek yapilan hata hata degildir. Arama motorlarinda insanlar daha cok cin setti diye arama yaptiklari icin oyle kullandim :)

veterantrader dedi ki...

asagidaki raporu okuyun; bence cok onemli bu konuda biraz genis bakis acisina sahip olmaniz acisindan:
http://www.scribd.com/doc/25241418/Corriente-China