Jale Özgentürk, Moğollar ve Harem Fantazisi

Referans gazetesinde bugün öyle bir haber gördüm ki neye uğradığımı şaşırdım. Genellikle email adresi toplamak için spam mesaj yazanlar bu tür haberleri “Okuyun, şaşkınlıktan ne olduğunuzu anlayamayacaksınız” başlıklarıyla dolaştırırlar. Bu sefer öyle değil. Gayet saygın bir gazetede, 25 yıldır gazetecilik yapmış Jale Özgentürk tarafından yazılmış ve Moğolistan’da 6 kadına 1 erkek düştüğünü iddia eden bir komedi ile karşı karşıyayız. Önce haberin özetini aktarayım:

Moğolistan’da 6 kadına bir erkek düşüyormuş, nüfusları hızla azalıyormuş, o yüzden de Türkiye’den 20 bin damızlık erkek (öküz değil, insan) transfer etmek istiyorlarmış. Yazının giriş cümlesi aynen şöyle: “Moğolistan'dan önümüzdeki günlerde bir heyet gelecek. Ama ellerindeki dosyada hayli ilginç bir 'ticari istek' var. 6 kadına sadece bir erkek düştüğü Moğolistan, hızla azalan nüfusuna çözüm için 20 bin Türk erkeği istiyor.”

Ayrıca arada şöyle bir cümle de kullanılmış: “Moğolistan'da erkek nüfus azalıyor. 6 kadına bir erkek düşüyor. Erkek sayısının bu kadar az olması yüzünden başlık parası kadınlar için değil erkekler için isteniyor. 45 milyon hayvan, başlık parası için önemli bir kaynak. Moğol hükümeti giderek artan bu endişelerini gidermek için şimdi Türkiye ile farklı bir talepte bulunuyor. Türkiye'den 20 bin erkek istiyor.”

Jale Hanım, dalga mı geçiyorsunuz, adam mı seçiyorsunuz? Bugün 1 Nisan da değil. Bu “haberi” gerçekten inanarak, ciddi ciddi yazdıysanız bir doktora görünmenizi tavsiye edeceğim. Sadece siz değil, o yazının yayınlanmasına onay veren kim varsa hepsi bir doktora muhakkak görünsün. Akıl var mantık var, söylediğiniz kadın/erkek oranını aklınız alabiliyor mu? Kafanıza örs mü düştü? Hiç birinizin aklına internette ufak bir araştırma yapmak gelmedi mi böyle uçuk bir yazıyı yayınlamadan önce? Yeni yetme bir gazeteci de değilsiniz ki cehaletinize vereyim. 25 yıldır bu işi yapıyorsunuz.

Moğolistan Istatistik Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre Moğolistan’da erkek/kadın oranı 2007’nin sonunda şu şekildeymiş:

Doğumda: 1.03
0-14 Yaş Aralığında: 1.019
15-59 Yaş Aralığında: 0.938
60 Yaşın üzerinde: 0.793
Tüm Nüfusta: 0.95

Dikkat ederseniz 15-59 yaş aralığında erkek kadın oranı 0.938 imiş, yani her 100 kadına karşılık 94 erkek varmış. Jale Özgentürk’e de 100 kadından 6 tanesi erkek bulamıyor demişlerdir, o da “vay anasını demek her 6 kadına bir erkek düşüyormuş öyle mi?” diyerek bu bahsettiğimiz komediyi kaleme almış. Bizim Türk erkeklerinin de haberi okuyunca iştahı kabarmıştır. “OOOOOO, Şimdi Moğolistan’a giderim, kendime bir harem kurarım, karıların bir sürü hayvanı varmış, başlık parası olarak onları alırım, karıları çalıştırır, kendim sefa yaparım” şeklinde fantazi kurmaya dahi başlayanlar olmuştur. Jale Hanım, yapmayın etmeyin, Türk erkeğine bu tür haberler yazmayın, adamlar bu gazla sokağa çıkıp sağa sola sarkıntılık yaparsa vebali boynunuza biner söyleyeyim. Ilk fırsatta yazdığınız yazıyı düzeltin, böyle yanlışları ilkokul çocukları yapmaz yahu. Osmanlı padişahının haremi mi bu koskoca Moğolistan'da 1 erkeğe 6 kadın düşsün? Hem 6 kadına 1 erkek düşüyor olduğunu varsayalım, yani koca ülkede 400 bin erkek, 2 milyon 400 bin kadın olsun. 20 bin Türk erkeği “erkek kıtlığı” problemine nasıl çare olacak? Her Türk erkeğine 100 kadınlık harem mi kuracaklar?

Haberi okuyup hemen harekete geçen Türk erkeklerini uyarayım. Moğolistan oldukça yoksul bir ülke, uçağa atlayıp gitmeden önce bir araştırın, sonra pişman olursunuz.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar

3 Yorum Var.:

DaesAgelmar dedi ki...

yazacak ciddi konular bulamadığında grup gazetelerin hepsinde buna benzer haberler var. Eğer uzman gazeteci ise kalemini konuşturur. Hem anlatır hem de sıkmadan mesajını verir. Magazin ekonomi gibi haber olmuş.

tekeli71 dedi ki...

Moğolistan Ticaret Ataşesi, “Nüfus sayımına göre 1 kadına neredeyse 1 erkek düşüyor. Nüfusu artırmak gibi bir niyetimiz var ama siz zahmet etmeyin, bunu kendimiz becerebiliriz” dedi.
vatan gazetesi,

Unknown dedi ki...

elinize,ağzınıza sağlık.doğruyu yazdığınız için tesekkur ederim.