Çin işi Japon Işi Bunu Bilen Kaç Kişi?

Salih Neftci bildim bileli "yapmayin etmeyin gelin şu paramizin degerini duşurelim, elin Cinlisi mali aldi goturdu" nakaratini soyler durur. Notlar'dan Cuneyd Yasin Cin'in rezervlerinin 1 trilyon dolari astigini farketmis ve olayi kavramaya calisiyor. Cok karmasik gorunuyor ama basit bir olay.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Cin dunyanin en kalabalik ulkesi, her sene 10 milyon yeni is yaratmasi gerekiyor, ayni zamanda yoksul bir ulke (idi). Ote yandan Japonya zengin bir ulke ama nufusu yaslaniyor, halki para harcamaktan ziyade emeklilik yillari icin para biriktirmeyi seciyor. Adamlar neredeyse sifir faize paralarini bankaya yatiriyorlardi da son zamanlarda faiz oranlari artmaya basladi. Anti-tez olarak da Hindistan'i verecegiz. Hindistan da cok buyuk bir ulke ve yakin bir gelecekte dunyanin en kalabalik ulkesi olacak. Hindistan Cin'den daha yoksul, nufusu da daha hizli buyuyor.

Bu ulkelerin ortak bir amaci var: buyumek. Cin ve Hindistan eski komunist/sosyalist ulkeler, gecmiste izledikleri politikalarin ise yaramadigini farkedip serbest piyasa ekonomisine, serbest ticarete gecmeye calisan ulkeler. Cin 70'lerin sonuna dogru bu durumun farkina varip erken davrandigi icin su an daha zengin. Hindistan ise ancak 90'li yillarda uyanabilmis.

Cin 90'li yillarda parasinin degerini dolara karsi fiksleyerek ihracata dayali bir buyume stratejisi izleme yolunu secmis. Bu stratejide paranizin degerini bilerek dusuk tutarak ihracat pazar payinizi arttirarak iceride is imkanlari yaratmayi seciyorsunuz. Mallariniz olmasi gerektiginden daha ucuz oldugu icin yuksek bir taleple karsilasiyorsunuz, ve bu talebi karsilamak icin yuksek miktarlarda uretim yapiyorsunuz. Bunun neticesinde elinizde yuksek miktarlarda yabanci para birimleri birikmeye basliyor (Paranizin degerini sabit tutabilmeniz icin dolar toplamaniz lazim). Ornek olarak Turkiye'de bir kisinin aylik 300 YTL ucrete calismasini Cin'in uyguladigi stratejiyi aciklamak icin kullanabiliriz. Bu kisi normalde 400 YTL asgari ucrete calismasi gerekirken is bulabilmek ve tecrube kazanabilmek icin daha dusuk bir ucrete calismaya razi olmus. (Sendikalara sorsaniz buna kapitalist sistemin gariban isciyi somurmesi olarak algilayacaklar ve karsi cikacaklardir). Sizce iyi bir strateji mi bu?

Bu stratejinin bir suru kotu tarafi var. Birincisi mallarinizi ucuza satiyorsunuz, ikincisi disaridan ihtiyac duydugunuz mallari pahaliya aliyorsunuz, ucuncusu biriktirmek zorunda oldugunuz dolarlarla Amerika'yi dusuk faizlere finanse ediyorsunuz, dorduncusu uzun vadede paranizin degerini arttirmak zorunda kaldiginiz zaman "tasarrufunuz" olan dolarlarin degerinin %30-50'si ucup gidecek. Mesela dolar gecen sene %10 civarinda deger kaybetti. Bunun Cin'e maliyeti neredeyse 100 milyar dolar, yenilir yutulur cinsten degil.

Bu stratejinin iyi taraflari da var. Birincisi buyume hiziniz olmasi gerekenden daha yuksek oluyor. Ikincisi, yabanci yatirimcilar ulkeye yatirim yapmaya akin ediyorlar (Nedeni hem hizli buyuyen piyasadan pay kapmak, hem de gelecekte deger kazanacak yerel para biriminden kar etmek). Ucuncusu, yabancilardan teknoloji transferi ve ogrenme kanaliyla beseri sermayeniz ve teknoloji birikiminiz artiyor. Ozellikle Cin bu konuda cok iyi bir strateji izliyor. GE sirketi Cin'e yatirim yapmak istedigi zaman onlara teknoloji transferini zorunlu kilmislardi.

Neticede artilar ve eksiler her ulke icin ayni degil, o yuzden her ulke nasil bir strateji izleyecegine kendisi karar vermeli.

Bu yazi bayagi uzun olacaga benziyor, baska zaman devam ederim.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

dubaiye giden varmı aranızda,yada orada iş yapan? korkulacak tarz da bir"insan"lar mıdırlar? Orada türkler varmıdır,varsa ne haldedir?daha fazla arap sermayesi gelebilir mi mesela türkiyeye?Yada türkiye yopraklarındaan bir şey alıp götürürler mi?Bunların ekonomik yansımaları faydalı mı yoksa zararlı mı?
teşekkürler.

Adsız dedi ki...

1-2 sene önce AB birliği Türkiyede kabul edilen Atatürkcü ilke ve düşüncelerden uzaklaşılması gerekliliğinden bahsediyordu.

28 Şubat Sürecindeki TOBB ve TÜSİAD davranış bicimlerine bakınca bugün ne kadar yüzsüz olduklarını görmekteyim.

Piyasalar değilmiydi 1 Senesinde önce Reisi cumhur seçiminde kriz cıkacak diye aglayıp sızlayan ne oldu da piyasa secime 10 günden az kala sahlanıyor.

Bugünlerde balıyorum 28 şubat sürecinde ülke yobazlaşıyor diye meydanlara cıkıp aslan kesilenler yoksa 16 nisanda Recep tayyip erdoğann ve onun gibi düşünen birisinin bu ülkede reisi cumhur olması zaferinimi kutluyorlar.

borsalar cıkıyor dövizler gevşiyor faizler düşüyorsa demekki ülke güllük gülistanlık

şimdiden düşünmeye başladım kıbrıs verilirse

Sayın ekonomix borsa ekstradan 45000 puan artarmı

güneydoğu da üstüne parcalanırsa bir ekstra 50000 puan artarmı

birde düz hesap yapım ermeniyide soykırım yaptık diye kabul ettikmi 25000 puanda burdan artarmı

120000 puan yoksa hayalcilikmi yapmışım bu rakamlarda

2006 ile 2007 arasında ne fark var benim bilmediğim fakat piyasanın bildiği bir düzeltmemi oldu piyasalar secim secim diyip 10 gün kala ralliye girdi

ahmet dedi ki...

Sayın ikinci anonim,

Türkiye gibi büyük bir ülkenin ekonomisi bir dügmeye basılarak iyiye veya kötüye götürülemez.
Siyasi istikrar önemli olabilir ama sonuçta belirleyici olan hükümetçe izlenen ekonomi politikalarıdır.

Eğer dünyayi izlemiş olsaydınız, borsamızda yaşananların dünyadaki olumlu gelişmelerin bir yansıması olduğunu tespit edebilecektiniz. Ama olumlu dış konjektürün içerde karşılığı olmayabilirdi. Işte bu da hükümetin basarısı.

2000 yılında bu yana sürdürülen istikrar programı Türkiye'nin kemiklerini güçlendirmiş, dik durabilmesini sağlamıştır. Pek çok vatandaşımız bunu kabul etmiyor, iyileşmenin kandırmaca olduğunu varsayıyor. Hal böyle olunca piyasaların hükümeti ödüllendirmesi karşısında 'şoka' girmeleri normal.

Sizler kendinize 'hatamız nerde' diye sormuyorsunuz. 'Herhalde ermenilere bir şeyler dağıtılıyor' gibi söylemlerle avunuyorsunuz. Bu zihniyetinizle AK partisi ve benzerlerini ilelebet payidar yapacaksınız, farkında değilsiniz.

Niye ? Çünkü konulara tersten bakıyorsunuz. Ermenilere bir şeyler vermemizin Türk ekonomisine bir faydasi olmaz. Eğer Türk ekonomisi sağlamsa isteseler de bir şeyler koparamazlar. Ama bizler dizlerimizin üzerine çökersek, ermeniler veya başkaları elbette boşluğu doldurur. 'Allahım n'olur kriz çıksada bu hükümet devrilse' diye yapılan duaların kime ne faydası dokunacağını iyi düşünün.

Bu sitede ben ne yapıyorum ? Insanlara şunu anlatmaya çalışıyorum: KADERIMIZ KENDI ELLERIMIZDE. Eğer seçmen, Türkiye Cumhuriyeti devletini topladığı vergilerden daha çok harcatmaya zorlarsa, eninde sonunda iflas gelir. Işte o zaman ermeniye ruma bir şeyler 'dağıtmak' zorunda kalırız. Bakın, etnik kimliklere takılmayın. Kendinizi gereksiz nefretle şişirip, beyninizin çalışmasını yavaşlatmayın. Rumlar/ermeniler/kürtler/amerikalilar vs.. yapmasa bile Moğollar gelir elimizden alır. Boşluklar mutlaka birileri tarafından doldurulur. O birilerinin kim olduğunun ne önemi var? Ermeni/rum/kürt/amerika düşmanlığı yaparak ırkçılıkla flört etmek bizlere yakışmaz, daha önemlisi karşı karşıya olduğumuz problemlerin çözümüne katkısı olmaz.

Anladığım kadarıyla siz bir ulusalcısınız. O zaman devletin borçları konusunda çok duyarlı olmanızı beklerdim. Işinize gelse bile hükümetin harcamalarını kısmadan yaptığı vergi indirimlerine karşı çıkmalıydınız. Ben yaptım. Bakın bu sitedeki yazılarıma. Peki siz ne yaptınız ?

Hükümetin vergileri yükseltmeden harcamalarını artırmasına (örneğin memursanız maaşlarınıza enflasyonun üzerinde zam yapılmasına veya belediyelerin beldenize yaptığı ektra hizmetlere) karşı yeri göğü inletmeliydiniz. Yaptınız mı ? En azından benim haberim olmadı.

Daha basit konuları ele alalım. Esnaf fiş istemediğiniz takdirde %10 indirim yapacak. Seçiminiz fiş almak mı oluyor ? Yanlış anlamayın. Sizi özel olarak kastetmiyorum ama günümüzde 'ulusalcı' olmak için herhangi bir bedel ödemek gerekmiyor.
Eğer endişe duyduğumuz Türkiye Cumhuriyet'inin bekasıysa bu kuru kalabalığın bize faydası olmaz.

Kendinizi piyasaların yerine koyun. Piyasaların kendine özgü bir 'kişiliği' yok ama olduğunu varsayalım. Erdoğana 'gıcık' kapıyorsunuz ve devirmek istiyorsunuz. Hurra diye dövize yüklenip faizleri yükselttiniz. Ama karşı tarafta size sıkı maliye politikalarıyla cevap verdi. Sonuçta eğer devleti 'iflas' ettiremesseniz, tusunami yaratamassınız. Bunu geçen sene gördük. Ne oldu ? Ülkenin batacağı endişesindekiler YANILDI, paralarını kaybetti. Bu deneyimden sonra benzer bir eyleme girişmemelerini normal karşılamalıydınız. Konuya ideoloji pencesinden dışından da bakabilirseydiniz gerçeği görebilirdiniz.

Ahmet Çavuşoğlu

Adsız dedi ki...

Sayın

Ahmet Cavuşoğlu

Bu ülkede kurdan şikayet eden ekonomiden sorumlu başbakan yardımıcısına sormak gerekmezmi?

Yabancıya % 15 vergiyi neden kaldırdın

Yada Türkiye ekonomisi dediğiniz kadar güçlü bir ekonomiye sahipse sıcak parayı kacırmamak için gecen sene yapılan bu öngörü sizce ne olabilir.

kısa vadeli faizlerin artırılmasına takılmıyorum benim takıldığım güzel güzelse neden güzelliğinden başka degerlerini vermek için cabalıyor.

Kuzey Irağa bir girmeyi denermisiniz güçlü Türkiyenin güclü ekonomisinin nasıl birkaç olguya igne iplik gibi ihtiyac duyduğunu görürsünüz.

Bu ülke hazine bonosundan vergi istisnası yaparak değil bu ülkede calışan ücretli insanların naaşından kesilen vergilere ihtiyacı olmayacak bir ülke olduğumuzda gururlanmalıyız.

Gelir vergisindeki kesintilerle
Hzine bonosu arasındaki ilişki adil değilse

demekki güzel hala güzel değil güzel olmayanda birşekilde biryerlere gelmek için acılır sacılır ödünler verir.

mr. brooks dedi ki...

cevap icin tesekkurler.

"Birincisi buyume hiziniz olmasi gerekenden daha yuksek oluyor."

demissiniz. Cin'e parasinin degerlenmesi tavsiyesinde bulunanlar, ihracata dayali buyumeden ic talebe dayali buyumeye gecilmesini oneriyorlar.
Bernanke gecen Aralik'ta demis ki:
"In particular, household consumption in China last year was only 38 percent of GDP, down from 45 percent in 2001."

Bu dolar biriktirme olayini surdurulebilir goruyor musunuz? (sadece cin icin degil, global ekonomi acIsindan soruyorum, abd'nin dIs acigi da dahil yani)

uzun makale konusu olabilecek seyler bunlar gerci ama Cin'in parasinin degerlenmeye baslamasinin Turkiye'nin ihracatini artirip artirmayacagini da merak ediyorum.
selamlar..

Adsız dedi ki...

petrol satan bazı ülkeler dolardan vazgecip euro kullanmaya başlamaları ve yine bazı ülkelerin euro'yu istiflemeye başlamaları karşısında usa : doların yerine euro gecince ortaya çıkan dolarların fiyatları düşüreceğini biliyor ve hal böyleyken neden Doların daha da düşmesine neden elgel olmuyor veya olamıyor ?
"
Eğer dünyayi izlemiş olsaydınız, borsamızda yaşananların dünyadaki olumlu gelişmelerin bir yansıması olduğunu tespit edebilecektiniz. Ama olumlu dış konjektürün içerde karşılığı olmayabilirdi. Işte bu da hükümetin basarısı. "
benim için öğretici oldu Teşekürler Sn Ahmet bey