Türkiye’nin En Saf Ekonomi Yazarları: Meliha Okur ve Jale Özgentürk

Dün Jale Özgentürk’ün “Dünyayı Kurtaran Adam” filminden bile daha abzürd köşe yazısını Moğolistan’da her erkeğe 6 kadın düşüyor, adamlar 20 bin tane damızlık Türk erkeği istiyor ifadelerinden dolayı eleştirmiştik. Eleştirimiz sadece saf ekonomi yazari Jale Özgentürk’e değil, ayrıca o yazının yayınlanmasına izin veren Referans, Hürriyet, ve Radikal gibi Doğan grubunun diğer organlarındaki editörleri de kapsıyordu.

Jale Özgentürk bugün bir çeşit açıklama yazısı yazmış ve şu sözleri söylüyor:

Bu bilgileri yetkili birinden aldım. Sağlam bir kaynağa dayanmadan böyle bir yazı yazacak kadar da sağduyumu kaybetmedim. Bu nedenle Moğolları kırdıysam özür dilerim ama burada tek hatam olabilir. O da var olan bir çalışmayı gündeme getirmek. Sonuç itibariyle ben bir haber yaptım. Üstelik bu haberi yalnız da yapmadım. Sabah gazetesinden arkadaşım Meliha Okur'la birlikte öğrendik bu çalışmayı. O da konuya ilişkin bir yazı yazdı...
Moğolistan ve Moğolların yaşadığını biz uzaktan bilemeyiz, bildiğine inandığımız biri anlattı. Aslında haberin başka bir boyutu var ki düşünmesi gereken Türk tarafı. İşsizlikten bunalan Türklerin durumu. Doğudan, batıdan, kimi üniversite, kimi meslek okulu mezunu yüzlerce genç, Moğolistan'a nasıl gideceklerini soruyorlar. İşsizliğin, çaresizliğin boyutlarını bir kez daha görüyorsunuz.
Görüyor ve üzülüyorsunuz!”


Özrü kabahatinden büyük denir ya, işte aynen o tür bir yazı olmuş. Sağlam kaynağa dayanıyor yazım demiş. Papağan gibi herhangi birinin söylediği sözleri köşe yazısına çevirmek gazetecilik değildir, köşe yazarlığı hiç değildir. Köşe yazarıysanız kullandığınız verilerin doğruluğunu kontrol etmeniz gerekir, ki bu bir kac dakikadan fazla vaktinizi almaz. Tabii Türkiye burası, Tuğrul Gürgür’ün dediği gibi kimse köşe yazarlarının kullandığı rakamları yanlış olmakla suçlayamaz. Yine de ben eleştirimi yapayım. Bir erkeğe 6 kadın düşmesi durumuna inanacak kadar bir insan safsa, köşe yazarlığı yapacak kadar ekonomi sezilerine sahip değildir. Jale Hanım’ın diğer bir savunması ise “Ben safım ama Sabah gazetesinden Meliha Okur da saf saf aynı haberi köşesinde yayınladı” ifadesidir. Gerçekten de öyle, ingilizcede dendiği gibi “misery loves company”, Meliha Okur da şu satırları yazmış:

Yeni yılın büyük piyangosu bizim Türk erkeklerine çıktı. Müjdeli haber Moğolistan'dan geldi. Moğollar, Türkiye'den 20 bin erkek istiyor. Sakın ola, "Bu ne iş filan?.." demeyin. Meğer Çin'in komşusu, Cengiz Han'ın torunlarının ülkesi Moğolistan, uzun süredir "erkeksizlikten" kıvranıyormuş. Nüfusu 3 milyonu geçmeyen Moğolistan'da altı kadına bir erkek düşüyormuş!.. Moğol kadınları ne yapsın!.. Yürekleri ve beyinleri hiç durmadan üretiyor. Moğol kadınları biteviye çalışıyor. Her şeyleri var. Ama bir farkla! Ne yazık ki soylarını sürdürecek erkekleri yok!.. Erkeksizlik yüzünden sıkıntıları çok. Durumun farkında olan Moğolistan yetkilileri ne yapsın, uzun süredir nüfusu artırmanın yollarını arıyormuş. Durumu bize anlatan ve konuyu çok yakından takip eden işadamı gülerek dedi ki, "Moğolistan'a damat olarak giden erkekler, '40 dönüm bostan yan gel Osman,' misali yatıyor!..”

Moğolistan’da bu yıl nüfus sayımı yapılacak. Ben gazete yöneticisi olsam, Meliha Okur ile Jale Özgentürk’ü Moğolistan’a gönderir, bizzat da nüfus sayımını yapmaları için elimden ne geliyorsa yapardım. Saysınlar bakalım Moğolistan’da kaç erkek varmış. Hadi adam birinizi kandırdı, ikinizi birden nasıl kandırdı? Birinizin aklına “nasıl olur da bir erkeğe altı kadın düşer?” sorusunu sormak gelmedi. Meliha Okur ve Jale Özgentürk çift motorlu bir uçağın motorları olsalar bu saflıkla o uçak kesin düşer, bir tane yolcu da sağ kalmaz. Türkiye’deki gazetelerde bu insanlar köşe yazarlığı yapıyor da bir editör gelip de bize gazetesinde köşe yazarlığı teklif etmiyor, ben ona yanıyorum.

Jale Özgentürk bir de utanmadan işsizlikten bunalmış yüzlerce gencin kendisine nasıl Moğolistan’a gideceğini sorduğunu anlatmış, işsizliğin çaresinliğin boyutlarını görüyorsunuz değil mi demiş. Jale Hanım, o adamlarda beyin olmadığı* Moğolistan’da bir erkeğe 6 kadın düşebileceğini düşünmelerinden ve Moğolistan’a nasıl gidileceğini kendi başlarına bulamamalarından belli oluyor. E bu zeka seviyesiyle de Türkiye’de iş bulamamaları da normaldir diye düşünüyorum. Yine de şanssız insanlar bu kişiler, ne beyinsizler Türkiye’de iş buluyor değil mi?

*Bu kişilere beyinsiz dememin nedeni kendi başlarına Moğolistan’a nasıl gidileceğini bilmemelerindendir, başka bir sebepten dolayı değildir, yanlış anlaşılma olmasın.

6 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

konu dışı bir yazı,
"Jim Rogers"
bugünkü yazısında dünyadaki yükselen enflasyondan bahsetmiş.
altın fiyatlarıda bu ara düşüşte...

çağatay dedi ki...

Gerçekten iyi tespit. Bu olayı gazetecilik adına 2010 tılının gafı ilan edebiliriz.Taraf'ı saymazsak daha iddialısının çıkacağını düşünmüyorum.
Asıl merak edilmesi gereken bu insanlar bu köşeleri nasıl almış ve hala da yazabiliyor. Sorgulandığında altından çok şey çıkabilir.

ako dedi ki...

merhaba. gerçekten helal olsun sanki moğolistanların düşüncesin okumuş gibisiniz. kaleme aldığınız her satıra katılıyorum ve içimden bi kere helal olsun diyorum. bu durum türkiye medyasının seviyesini belirledi ama sizin gibi insanlar beş parmagın aynı olmadığını hatırlattı bana. yazınızın devamın bekliyoruz bütün moğolistan öğrencilerinin adına sonsuz teşekkürler. elinize sağlık saygılarımla...

Unknown dedi ki...

bi Mogolistan Vatandaci olarak bu yaziyi cook begendim ...
Bu yazi bizim icin bi tercume oldu ..
Yazara cok tesekurumu sunuyorum, meseleyi gercek acidan yorum yaptigi icin .

Unknown dedi ki...

aynen oyle. o yetkili iş adamı ile beraber saysın. güzel olur valla :)

Adsız dedi ki...

Çok haklı bir tespit.
İzin verirseniz blogumuzda bu yazıdan (tabi kaynak göstererek) alıntı yapmak istiyoruz.
Saygılar.