Ideal Çocuk Sayısı Kaçtır?

Ara ara okuyucularımız email atıp belirli konularda kaynak talebinde bulunuyorlar. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Oysa Google Arama motorunu kullanarak aradığınız bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde internet yoktu, bir konuyu merak ettiğimiz zaman ya gazetelerin verdiği Meydan Larus ansiklopedilerine bakar, ya da halk kütüphanelerinin yolunu tutardık. Oralarda da aradığımız bilgilerin çoğuna sayfalar yırtılıp çalındığı için ulaşamazdık. Şimdi öyle değil, yaz Google’a iki saniye içinde size getirsin aradığınız cevabı. (Jale Özgentürk ve Meliha Okur da hala Google kullanmasını öğrenmediklerinden olsa gerek Moğolistan’da bir erkeğe 6 kadın düşüyor diyen birinin yalanına inanıp koca Moğol milletine hakaret ettiler geçenlerde. Oysa iki dakikada buluverirlerdi Moğolistan’daki kadın-erkek oranını Google’da aratsalardı)

Nüfus olayına girmişken Türkiye’de bu konuda ne tür araştırmalar yapılmış diye merak ettim ve karşıma 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması başlıklı Hacettepe Üniversitesince yapılan kapsamlı bir araştırma çıktı. O araştırmadan bir kaç yazı çıkarıp ilginç soruların cevaplarını sizlere sunmayı planlıyorum. İnsanlara hep sorarlar ideal çocuk sayısı kaçtır diye. Sizce ideal çocuk sayısı kaçtır? Peki toplumun ne kadarı ideal çocuk sayısının sizin dediğiniz gibi 2 olduğunu düşünüyor? (Zihninizi okuyorum değil mi, nereden bildim 2 cevabını verdiğinizi?)

Bahsettiğimiz raporda 7400 kadına bu soru yöneltilmiş ve bunların %50,6’sı 2 cevabını vermiş. Ortalamalar iyidir de tam resmi her zaman yansıtmayabilir. Iki veya daha az sayıda çocuğu olan kadınlar (ya da çocuksuz kadınlar) %61 ortalamayla iki çocuğun ideal olduğunu söylemişler. Ilginç rakam ise şu: 3 çocuğu olan kadınların %31’i de iki çocuğun ideal olduğunu söylüyor. Yani ya üçüncü çocuğu bir kaza eseri dünyaya getirmişler ya da yaptıktan sonra pişman olmuşlar diye spekülasyon yapabiliriz. Üç çocuklu kadınların %8,5’i ise 1 çocuğun, %1,8’i ise sıfır çocuğun ideal olduğunu düşünüyormuş. Kocaları mı zorluyor bunları çocuk yapmaya yoksa doğum kontrolünden haberleri mi yok?


Dört veya daha fazla sayıda çocuğa sahip bayanların istatistikleri ise daha bir ilginç. Bunların da %57’si sahip olduklarından daha az sayıda çocuğun ideal olduğunu düşünüyormuş. Toplam nüfus içerisinde neredeyse %20’lik paya sahip dört veya daha çok çocuğa sahip olan bayanların %5’i 6 veya daha fazla çocuğun ideal olduğunu düşünüyormuş. Toplam bayan nüfusunun ise %1,5’i en azından yarım düzine çocuk sahibi olmak istiyormuş. Yapın yapın devlet baba bakar nasıl olsa.

Başbakan Erdoğan gibi 3 çocuğun ideal olduğunu düşünenlerin oranı %20,5 iken, hiç çocuğu olmayan bayanlar arasında ise bu oran %14.6 imiş. Bu bahsettiğim rakamlar 289 sayfalık araştırmada ufacık bir tabloda yer alıyor. Konuya ilgiliyseniz çalışmanın tamamını okumanızı öneririm, ben de devamını getireceğim.

0 Yorum Var.: