Cin Ucuyor Amerika Kaciyor



OECD bugün yeni bir rapor daha yayınlandı. Bu rapora gore Çin 2006 yılında ilk defa araştırma geliştirmeye en fazla para ayıran ikinci ülke oluyor. Dile kolay toplam 136 milyar dolar harcıyorlar araştırma geliştirmeye. Hani biz GSYIH’nın yüzde birini bilime, araştırma geliştirmeye harcayalım dedik de harcayacak yer bulamadık ya iste bu oran Çin’de şu an yüzde 1.2 ... Çok yakında yüzde 2’ye çıkaracaklar. Biz de AB müzakerelerine devam edersek yüzde 2’ye çıkaracağız on yıl içinde bunu da es geçmeyelim. Her zamanki gibi Amerika R&D harcamasında lider... Yaklaşık 330 milyar dolar olacak toplam 2006 yili harcamasi... 15 Avrupa Birliği üyesi ülkenin toplam yaptığı harcama 230 milyar dolar. Japonya tek başına harcadığı 130 milyar dolar’la Çin’e geçildi ve üçüncü sırada yer aldı. Yıllar itibariyle grafiğe baktığınızda Çin’in yükselişi sizleri korkutabilir. Garifigin cozunurlugu pek iyi degil ama geometrik artış göze çarpıyor hemen. Çin kaç yılında Amerika’yı geride bırakacak sorusunu ise usta ekonometricilere bırakalım. Cevaplamazlarsa biz bir iki kelam ederiz.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

Yine bu rapora göre 1995 yılından 2004’e Çin’in araştırmacı sayısı yüzde 77 artarak 926.000’e ulaştı. Buna karşılık Amerika hala 1.3 milyon civarında araştırmacısıyla ilk sıradaki yerini koruyor. Ama gidişat odur ki yakında Çin araştırmacı sayısında da Amerika’yı sollayacak. 1.2 milyar insan aralarında birkaç milyon çıksa yeter tabii...

Hepinize merhaba. EkonomiTurk ekibine bizi de aralarina davet ettikleri icin cok tesekkurler. Bundan boyle yazilarimizi burada da yayinlayacagiz.
Selcuk Hakan (selcukh61.blogcu.com)

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

hosgeldiniz öncelikle, ekonomi Türk transferlere bu hızla giderse günde tek blok bize yeter olacak, her yönden tasarruf..
926.000 kişi, çinde oransal olarak amerikadan çok düşük belki, ama oranlar bazen sayılar karşısında anlamsız olabiliyor.. demekki bazen nerde çokluk orda bolluk oluyor.. bizde bu oranların düşük olmasının sebebi belki de hazırcılığımızdır, onlar bulsun araştırsın gelştirsin, biz de fadalanalım değil mi..

ÖzkaN

Adsız dedi ki...

Aslinda bu yaziyi biraz da risk alarak yazdim. ZIra bizim Ekonomix sayilardan pek hoslanmaz. Oran yazmadikca bos konusuytorsun der. Ama bu tur konularda arastirmaci sayisi ornegin gercekten birseyler yapilacaksa once sayisal bir artis daha sonra da parasal bir artis cok onemlidir. 2 milyon arastirmaci lazimsa ve yuksek kaliteye ihtiyac varsa bunun icin toplumun 1.2 milyarlik CIn veya 120 milyonluk JAponya olmasi arasinda cok da fark yoktur.
Biz neden gerideyiz. Hazircilik degil bu is biraz da imkan meselesi. 10larca teknopark 100lerce laboratuvar kurduk da calisacak adam mi bulamadik. Tabii ki calisacak insan var. Ama bu laboratuvR VE rastirma merkezlerine kuracak kalitede insan Turkiyeye gelmiyor. Neden cunku 2 milyarlik profesor maasiyla olacak is degil bu da ondan. TUBITAK yavas yavas biseyler yapiyor. Ama henuz emekleme asamasindayiz.
Ama bu tur yuksek sunk cost olmayan alanlarda stratejik acidan calismaya baslamada bir mahsur yok. Bu konuda gec kalmamak lazim...

Adsız dedi ki...

Bence sayi değil nitelik onemli. Beyin gocu sayesinde ABD Çin in en iyilerini çekiyodur zaten kendine, elimde bununla ilgili bir istatistik yok gerci.

Murat Ozdemir dedi ki...

eski bir turk atasozu der ki:
turk'un elinden ne ucan ne de kacan kurtulabilir :)