Gayrimenkul Fiyatlari Firladi mi?

17 Agustos 2009 tarihinde " Bankalar konut kredisi faizlerini düşürünce gayrimenkul fiyatları fırladı" baslikli bir haber yayinlanmis. Eskiden bu haberlerin ne derece dogru oldugunu belirleyemezdik, artik elimizin altinda bir endeks olduguna gore milletin ne kadar iskembeden salladigini tespit etmemiz cok daha kolay olacak.

Konut faizlerinin dusmesiyle birlikte Istanbul'da konut fiyatlari aylik olarak %0,83 artmis, bunu haber yapan sivrizekali ise konut fiyatlarinin firladigini soyluyor. Birincisi kullanilan endeksin ne kadar sayida veri kullandigini ve oynakliginin ne derece oldugunu bilmiyoruz. Yani belki de konut fiyatlari hic artmamistir ama o ayki numune veriler rastgele fiyatlarin yuksek oldugu bolgelerden gelen verilerden biraz daha fazla barindiriyordur icerisinde. Bunun neticesinde sanki artis varmis gibi gorunuyordur. Bilemiyoruz. Gazetecilerin ve Garanti Bankasinin bu endeksin kullandigi yontem hakkinda da bilgi vermesi lazim bunu boyle futursuzca kullanmadan once.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Yine de sunu soyleyebiliriz ki konut faizlerinin dusmesi henuz sektore ciddi bir doping etkisi yapmis degil. Ya insanlarin konut faizlerinin daha da dusmesini bekliyorlar, ya da bankalar fazla kredi vermiyorlar. Biraz detayli bakmak lazim.

1 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

SamerEndeksi.com sitesinden daha detaylı bilgilere ulaşılıyor.

Benim görüşüm:Emlak fiyatlarında talep olmadığından ve alım gücü zayıfladığından (herkes kredikartı,taşıt ve konut kredileri borçlusu)artış değil,hatta biraz düşüş var.
Emlak piyasasının en hareketli yılları, 2004-20006 bu aralar emlak sektöründe muazzam satışlar yapıldı.