Tübitak Nedir, Ali Nesin Kimdir?

Solcu gazete Radikal AKP’nin dümeninde giden Amerikalı moloz beyinlilere taş çıkartan cinsten Darwin polemikleri yaratan Tübitak’lı yöneticilere taş atmak için Ali Nesin’in yazdığı sitem dolu mektubu yayınlamış. Önce Tübitak nedir sorusuna bir cevap verelim, sonra meselenin özünü anlatırız. Tübitak vergi veren vatandaşlardan toplanan paraların gereksiz ve sorumsuzca bilimsel araştırma yapıyormuş ayağına yatan adamlara harcanarak israf edilmesine sebep olan devlet kurumuna verilen isimdir. Tübitak’ta çalışan bilim adamlarının çoğunun tüpütak-maktan aciz olduğu konusunda da rivayetler vardır.

Netice itibariyle Tübitak kapatılması vergi veren vatandaş tarafından hayırlı olacak kurumlardan biridir. Ali Nesin ise sosyalist eğilimlere sahip, ütopik bir dünyada yaşayan iyi niyetli bir matematikçidir. Babası komedi yazarı Aziz Nesin’dir. Bir matematik köyü kurmuş, burada da çoğunluğu yoksul kesimlerden gelen öğrencilere hayrına eğitim veriyormuş. Yazları da matematik kampı başlatmış, bunun finansmanını da Tübitak’ın yapmasını bekliyormuş. Mesele de burada başlıyor. Tübitak’ı yöneten AKP’liler kendilerinden olmayan Ali Nesin’e para yedirmek istemiyorlar, Ali Nesin de şikayet ediyor.

Ali Nesin’in öncelikle devletin mallarını yiyebilmesi için Süleyman Yaşar’ın yaptığı gibi AKP’ye methiyeler düzmesi gerekirdi. Türkiye’de yaşayan herkes bu kuralı bilir. O yüzden ortada polemiklik bir durum olduğunu düşünmüyorum. Illa idealist olacaksanız o zaman benim dediğim gibi Tübitak’ın kapatılmasını savunmanız lazım, herkesin devletin malını eşit olarak yemesini değil.

Ali Nesin’in şikayeti aynı benim “kitap satılmıyor” şikayetim gibi. Ben de o zaman gideyim Tübitak’a kitabımdan 10000 tane alması için başvuru yapayım, olacak iş mi? Benim kitap projem veya Ali Nesin’in matematik kampı projesi kendi kendisini finanse edemiyorsa yapacak iki şey vardır. Birincisi yapmazsınız olur biter, illaki topluma faydalı bir iş yapacaksınız diye bir kural yok. Ikincisi, illaki yapacağım diyorsanız o zaman finansmanını kendinizin sağlaması gerekiyor. Ali Nesin matematik konusunda gerçekten çok üstün bir kişiyse bu alanda dünyanın parasını cebe indirebilir. Dört işlem yapmasını beceremeyen dersaneciler milyoner oldular, Aziz Nesin hala devlete gidiyor el açıyor. Devlete el açacağına git kendin bir dersane aç, sonra bunlara yenilerini ekleyerek dersaneler zinciri kur, kazandığın paraları da nereye istersen oraya harca.

Piyasaya karşı gelmek akıl karı değildir. Bizim kitap iş yapmıyorsa, ne kadar kaliteli olursa olsun, başka projelere yönelmek en doğrusudur. Insanın şu dünyadaki zamanı kısıtlıdır, zamanını en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir. Ben de o yüzden kitap promosyonu işini (dolayısıyla blogda yazma işini) farkettiyseniz bayağı bir azalttım. Yazılarımı okumak isteyenlerin yeni blogumuza üye olmaları gerekiyor. Ali Nesin’e de aynısını tavsiye ederim. Ya başka bir alanda para kazanıp matematik kamplarını sübvanse etsin, ya da katılanlardan 5-10 yıl sonra ödenmek üzere para alarak uzun vadeli finansmanını sağlasın. Matematikçi olmuş ama iki ile ikiyi toplayamıyor daha...

4 Yorum Var.:

Burak dedi ki...

Dün akşam televizyonda gördüm Ali Nesin'in aslında şikayeti TÜBİTAK'ın para vermemesi değil projesini değerlendirmeye alan adamların kalitesizliği. Zaten TÜBİTAK'tan gelecek paraya da ihtiyacı olmadığını söyledi. Ayrıca Aşağı yukarı kurumun daha şeffaf olması gerektiğini ve çok fazla görevi olduğunu TÜBİTAK'ın bölünmesi gerektiğini söyledi.
Bir de NASA olmasa ABD uzaya adam gönderebilecek miydi? Sizce ABD vatandaşlarının cebinden çıkan paralarla NASA'nın uzay teknolojilerine yatırım yapması kötü birşey midir?

Editor dedi ki...

Soruna bir soruyla karsilik vereyim, sorumun cevabini bulabilirsen ne demek istedigimi de anlayabilirsin belki.

Amerika'nin tum uzay programlarinin toplam maliyeti bugunku dolarla ne kadardir?

herackles dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
herackles dedi ki...

Nasıl bir düşüncedir "piyasaya karşı gelmek akır karı değildir" demek? Pes doğrusu; bilimle falan ilgin olmadığını biliyordum da insan hiç mi pazarlama falan okumaz yahu! Bu piyasa denilen süper dengeci, süper akıllı sistem zaten hiç kimseden etkilenmeyen bir yapı değil mi! Piyasanın büyükleri anadan doğma büyük, küçükleri de ölümüne küçük zaten... Bırakın allahınızı severseniz! TÜBİTAK'ın kapanması değil, mesele onun adam gibi yönetilmesi... Oraya buraya dan dun laf... Bir kendinize gelin yahu!