Dingil Nedir, Ne Demek, Kime Dingil Denir?

Dingil nedir, kime dingil denir aciklayalim. Piyasadaki gelismelerden haberi olmadan, aciklanan rakamlarin arkasindaki gercekleri bilmeden yalan yanlis yorum yapanlara dingil denir.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir

Simdi dingil kelimesiyle alakasi olmayan baska bir konuya deginecegim. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, büyüme rakamlarını şöyle değerlendirmis:

"Piyasadaki tüm beklentiler büyümenin çift haneli olacağı yönündeydi ve az önce gelen rakamlar beklentilerin biraz da üzerinde çıktı. Bu şu anlama geliyor: 2009 son çeyrekte yüzde 6 büyümüştük ve ekonominin pozitife geçtiğini görmüştük. Şimdi de yüzde 11.7 büyüme ile yeniden büyüme trendine girdik."

Bakanin soylediklerinin gerceklerle alakasi dahi yok. Dokuz ay once buyuyen ekonominin rakamlari simdi aciklanmis, adam bana 9 ay once olan hikayeyi anlatiyor. Ekonomi Turk kitabinda da degindigimiz gibi dokuz ay once Guven Sak isimli ekonomist depresyon laflari ediyordu. Bugun aciklanan rakamlar Guven Sak'a mesaj gonderiyor ama Turkiye'de kim 9 ay once ne soylemis kac kisinin umurunda?

Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Simdiki ekonomik duruma donecek olursak ekonomimiz 2010'un ilk ceyreginde yerinde saymistir, guduk hizlarla buyuyen Amerikan veya butce krizleri icerisinde bogulan Avrupa ekonomilerinden dahi daha yavas bir hizla buyumektedir. Ilk ceyrekte Turkiye %0,1 hiziyla buyurken, Avrupa %0,2 Amerika ise %0,7 gibi bir hizla buyuyordu yahu. Simdi ortalikta dolanip "buyumede rekor kiriyoruz", "rekoru kil payi kacirdik", "yeni bir buyume surecinin icerisine girdik" gibi palavralar savurup millete yalan soylemeyin.

Buyume rakamlari bir parca daha kotu gelmis olsaydi ekonomimiz tekrardan kuculmeye baslamis demekti. Adam olun da istatistikleri dogru durust anlamayi ve analiz etmeyi ogrenin, ekonomiyi ona gore yonetin. Benim 6 ay once soylediklerimi simdi soyluyorlar, her seyi 6 ay geriden takip ediyorlar.

2 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

sayın editörüm,

bazı insanlar bazı insanlara dingil der.yine bazı insanlar bunu anlamaz.

dingilin şaft la bir ilişkisi var.

aman hocam.

Editor dedi ki...

Yanlis anlasilma olmasin diye yazinin basinda dingil kelimesinin tanimini yapmistim, tekrar soyleyeyim budala demektir.

Bunun haricinde Turkce oldukca esnek bir dil, cok masum kelimelere bile cok argo anlamlar yuklendigini hepimiz biliyoruz. Bizim boyle bir niyetimiz veya gayretimiz olmamistir.