Cumhuriyet Altını Gram Fiyatı Ne Kadar, Ne Olur?

Cumhuriyet altını gram fiyatı ne kadardır, içerisinde kaç gram saf altın vardır diye merak ediyorsanız bu bilgilendirici yazıda sorularınıza cevap vereceğiz. Dün bir cumhuriyet altınının fiyatı 400 lirayı geçti. Peki bu sene içerisinde Cumhuriyet altını gram fiyatı ne olur, 500 lirayı geçer mi diye soruyorsanız onu da söyleyelim. Ama önce altın fiyatları hakkında biraz bilgi verelim. Bir cumhuriyet altını 22 ayar olup 7 gramın biraz üzerinde bir ağırlığa sahiptir. 22 ayar demek içerisinde altın dışında diğer madenlerin de bulunduğu anlamına geliyor. Teknik olarak 22 ayar altının sadece %91,667’si saf altın. Bu yüzden bir cumhuriyet altınının içerisinde sadece 6,43 gram saf altın vardır.

Uluslararası piyasalarda altın troy ons denilen bir birim üzerinden işlem görür; bir troy ons altın 31,1 gram altına eşdeğerdir. Tabii bunların küsuratları da var da çok önemli değil. Dün Amerika’da bir troy ons altının fiyatı $1250 dolara kadar yükseldi, şu sıralarda da $1237’den işlem görüyor. Bu fiyatları kullanarak Cumhuriyet altınının da fiyatını kestirmeden hesaplayabiliriz. Amerika’daki fiyatını 31,1’e böldükten sonra önce 1,52’lik dolar kuruyla çarparak bir gram saf altının gram fiyatını buluruz. Daha sonra ise 6,43’le çarparak bir gram Cumhuriyet altınının fiyatını buluruz. Dün altın $1250 liraya ulaştığında bu cumhuriyet altını karşılığı olarak 395 liraya karşılık geliyor ama Türkiye’de alım yaparken üzerine komisyon da koyduklarından piyasa fiyatı 400 liranın üzerinde telaffuz edilmiştir.

Türkiye’de doların değeri arttıkça altın fiyatları da artacak, uluslararası piyasalarda altın fiyatları ile de paralellik gösterecektir. Bundan bir kaç ay önce blogumuza üye olan okuyucularımıza uluslararası piyasalarda altın fiyatları $1100 iken altın fiyatlarında yükseliş beklediğimizi ve bu sene içerisinde XXX dolara kadar yükseleceğini belirtmiştik. Bu görüşümüzü koruyoruz ve en son Avrupa’da çıkan kriz de beklentilerimiz doğrultusunda altın fiyatlarının yükselmesini arttıran önemli bir faktör olmuştur. Ülkeler para basarak bütçe açıklarını kapatabilirler, hem Amerika hem de Avrupa bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Önümüzdeki senelerde Japonların da benzer bir yoldan geçmesini bekleyen önemli hedge fon yöneticileri var. Altın ise ancak madenlerde bir kağıt parçası kullanılarak değil yüzlerce dolar harcanarak üretilebiliyor ve üretilen miktar da altın stoklarına kıyasla çok ufak. O yüzden altının değerinin piyasaya çok miktarda altın sürülerek devalüe edilmesi gibi bir durum yok.

Neyse lafı çok uzattım, cumhuriyet altını fiyatları ne olur diye tahminlerimi öğrenmek istiyorsanız blog nedir yazımızı okuyup blogumuza üye olmanız gerekiyor. Yatırım yaparken portföy çeşitlendirmesi yapmayı (bkz. portföy nedir) unutmayın.

Altina yatirim yapalim mi?

0 Yorum Var.: