Altın Fiyatları Rekor Kırar mı?

Altın konusunda tahmin yapanların kullandığı yöntemlerden bir tanesi de geçmişte eriştiği değerlere bakarak işkembeden altın fiyatı hedefi koymaktır. Aslında bu yöntem borsada da dolarda da petrolde de ve diğer enstrümanlarda da kullanılır. Tamamen psikolojiktir, ne kadar çok insanı inandırırsanız (kafalarsanız) tahmininizin doğru çıkma olasılığı o kadar yükselir.

Altın da 1980 senesinde $843 dolara kadar yükselmiş. Rekor altin fiyatını enflasyon oranında yükselterek bugüne getirip sonra da yukarıya yuvarlayarak altının fiyatının $2400’a yükseleceği tahmini yapılıyor. Tamamen hurafe. Hurafe ama doğru çıkma olasılığı da yok değil. Aralarında Julian Robertson gibi meşhur yatırımcıların da bulunduğu bir kısım uzman Amerika’nın çok büyük bir hata yaparak bütçe açıklarını kontrol edemeyeceği, bunun enflasyona yol açacağı ve faizlerin %15’lere yükselebileceği ihtimaline karşı yatırım yapıyorlar. Bu olur mu? Çok düşük bir olasılık ama olabilir, politikacılara güven olur mu? Enflasyon olması demek fiyatı dolar cinsinden ifade edilen emtiaların fiyatlarının yukarı gitmesi demektir. Bir noktada insanlar Amerika’da %10’luk enflasyon oranlarının uzun süre çözülemeyeceğini düşünmeye başlarlarsa altın da $2400’a yükselebilir. Tabii diğer emtia fiyatları da benzer oranlarda yükselecektir.

Ancak bir noktanın ayrımını iyi yapmamız lazım. Altının yükselmesinin bundan önceki rekor seviyesinin $2400 olmasıyla pek bir alakası olmadığı, yükselmenin enflasyon beklentilerinden kaynaklanacağı. Tabii bu sözlerimden altının bu seviyelere yükselmesini beklediğim anlamı çıkarılmasın, altın konusundaki 2010 yılı beklentilerimi Turkishtime’ın bu ayki sayısında okuyabilirsiniz.

Fortune-Türkiye de buna benzer bir konuyu geçtiğimiz ay gündeme getirmiş, “rekor” mantığını kullanırsak o zaman gümüşün de 7,5 kat artması lazım demişler. Güzel bir yazı, muhtemelen bir yerden çevirmiş onlar da, çeviri de çok iyi olmamış ama içerik süper, kaçırmayın.

Bu arada bu yazıyı Ekopolitikgunluk blogunda gördüm, o arkadaş da yazının tamamını bloguna taşımış. Her ne kadar yazının altında kaynak gösterilmişse de bu Fortune Türkiye’den izin alınmamışsa yasal bir davranış değil. Türkiye’de buna pek dikkat edilmiyor, uyaralım dedim. Benim buraya yazdığım yazıların da başka sitelere aktarılmasına ben karşıyım. Yapacaksanız ufak bir paragrafı alırsınız, kalanı için okuyucuyu kaynağına yönlendirirsiniz. Tamamını yayınlamak istiyorsanız izin almanız gerekir, ki yazının sahibi izin vermek de istemeyebilir, tamamen hakkıdır. Bunun dışında arkadaşın blogunda Amerika’daki şirketlerin ve yatırımcıların beklentilerinin Türkçe’ye çevrilmiş halini gördüm, kendi emeğiyse eline sağlık, okumanızı tavsiye ederim.

0 Yorum Var.: