Gida Fiyatlari

Arsivleri karistirirken gecen sene Ekim ayinin basinda yazdigim bir yaziyi gordum. Merkez Bankasinin 2008 icin %3.2 enflasyon tahmini yaptigi ve ust uste faizleri indirmeye basladigi siralar.Cahil cesaretiyle bir yazi yazmisim diyecegim ama cahil degilim. Bakin ne yazmisim:

"Siz sormamissiniz ama enflasyonun uzerindeki risklere bir kez daha deginelim. Birincisi gida fiyatlari. Petrol fiyatlarindaki artistan urken millet salak gibi misirdan yakit uretmeye calisiyor. Bu da diger tum tarim urunlerinin fiyatini arttiriyor. Bir de bunlarin uzerine kuresel isinma kaynakli anormallikler biniyor. Ustune ustluk Turkiye'deki gida fiyatlari da disariya kiyasla "daha ucuz". Bu durumda gida fiyatlarinin enflasyondaki dususe destek vermesini beklemek biraz saflik."

Yukarida yazdiklarim sadece Turkiye icin degil suan dunyada enflasyon problemi yasayan 20+ ulke icin de gecerli. Son 4-5 aydir okudugum bir cok gazete ve dergi yazisi benim 10 ay once soylediklerimi soyluyor.

Peki bundan sonra ne olacak? Bundan sonrasi icin pek karamsar degilim (dunya geneli icin konusuyorum, Turkiye'de kimin artik ne sekilde sacmalayacagini tahmin etmek cok kolay degil). Herkesin aksine ben kisa vadede (2009 sonuna kadar) petrol fiyatlarinin artacagini dusunmuyorum; hatta $100 ve asagisina kadar gerileme olasiliginin da %40 civarinda oldugunu dusunuyorum. Tabii bu ongorum petrol arzinda herhangi bir savas yuzunden kesinti olmamasi sartina bagli. Kisa vadede neden dusus bekledigimi daha sonra aciklarim, uzun vadede ise petrol fiyatlarinin $200-$250 civarinda olacagini bekledigimi de belirteyim.

Petrole paralel olarak gida fiyatlarinin da zirve yaptigini dusundugumu belirteyim. Bundan sonra enflasyonist baski yaratacak artislar olmayacaktir.

Dunya capinda enflasyon eylul gibi zirve yapacak, daha sonra yatay vaziyete gelip 2009 gibi de dusmeye baslayacaktir. Dusus fiyat artislarini filtreleyen devletlerde daha gec gerceklesecektir.

Yine iddiali bir tahmin yaptim (onumuzdeki sene petrol %25 duser), umarim bu tahmin dogru cikar.

4 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Uzun vade derken,2010'dan itibaren 2015 yılına kadar zamanı mı kasdettiniz?

Eğer öyle bir durum gerçekleşirse Abd doları, Avroya karşı değer kaybetmeye devam edecek demektir.

Aksi bir durumda Avrupa Biriliği Ülkelerinde enflasyon inanılmaz artar. Tabii ülkemizde de.....

ulas dedi ki...

Tarih vermişsiniz tahmin yaparken risk almışsınız, bakalım ne olacak göreceğiz.

Bir varsayım yapmışsınız "Tabii bu ongorum petrol arzinda herhangi bir savas yuzunden kesinti olmamasi sartina bagli." biçiminde...

Petrolün olduğu yerde savaşın her an sürmekte olduğu bir gerçektir.

Bu savaştan kasıt, İran'a olası müdahale mi? Bu operasyon olur ve İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa Basra Körfezi'nden dünyaya olan petrol akışı sekteye uğrayacaktır. Olası senaryo içerisinde Türk hava sahası kullanılırsa ( günümüzde TSK'yı yıpratma çabalarını biraz da bu açıdan düşünelim, lütfen)İran'ın saldırısı muhtemel olacağı gibi, doğalgaz akışı sekteye uğrayabilir. Bu durumun Türkiye'ye enerji açısından maliyeti anlayacağınız gibi yüksek olacaktır.

2009 sonuna kadar düşüş beklediğinize göre İran Operasyonu'nu daha ileri bir tarihte bekliyorsunuz.

Tahmininize göre Amerikan seçimlerinin sonucu nedir? Sizce Obama mı McCain mi kazanır?

Editor dedi ki...

Uzun vade derken kafamda olan 5+ civarinda bir sure.

Iran'la ciddi bir savasin cikacagini dusunmuyorum, o yuzden yaziyi yazdim.

Secimleri Obama kazanir diye bekliyorum, McCain kazansa da Iran'a saldirmaz ama.

ulas dedi ki...

Uzun vadede petrolün 200-250 dolar seviyesine çıkacağına yönelik tahminlerinize sebep olan şeyler nedir?