Buyume Faiz Dolar Borsa Altin Tahminleri

Okuyucularimiz 2007 ile ilgili tahminlerimizi merak ediyorlardir. Aslinda ben bu yil icin tahmin vermeyecektim, gecen sene dolar 1.6 YTL'ye Mayis ayinda cikinca bir kac okuyucumuz "sizin tahmininiz pek tutacaga benzemiyor" seklinde erkenden tacize baslamislardi. Neticede biz hakli ciktik ama kimse gelip de "kusura bakmayin, gaflet, dalalet ve neredeyse hiyanet icerisinde bulunduk" demedi bile. O yuzden bu sene tahminler uzerine yorum yapmak isteyenlere fiyat belirliyorum, Cocuk Esirgeme Kurumuna 100 YTL bagis yapmayanlarin ve bunu kanitlamayanlarin yorumlarini kabul etmiyorum. Neticede ekonomistiz, problemlere de ekonomik cozum bulmasini biliriz.

Diger bir problemimiz ogretmen maaslari uzerine yazdigimiz yaziyi 200'den fazla kisinin ucret odemeden okumasi. Demek ki Cocuk Esirgeme Kurumunun minimum kaybi 2000 YTL olmus. Onemli degil, onlara kader vurmus zaten, bir de biz vuralim! Free rider (bedavacilar) problemi icin baska bir cozum yolu buldum. 2007 senesinde IMKB-100'un uzerinde getiri saglayacak 3 hisseden olusan bir sepet olusturdum. Bu uc hissenin adini burada soylemeyecegim. Ogrenmek isteyenlerin bana 10 YTL'lik Cocuk Esirgeme Kurumu bagis makbuzunu scan edip email adresime yollamalari gerekiyor. Eger bu sepet 2007 sonunda IMKB-100 endeksinin uzerinde bir getiri saglamaz ise ucret odeyen okuyuculara yaptiklari bagislari iade edecegim. (Tahminimce hic kimse bana email atip bu hisseleri ogrenmek istemeyecektir, zaten bagis yaptiklarini belgelemeleri de cok ugrastirici bir islem). Aslinda bu hisselerden kendi paramla alip okuyucularimiza bedava dagitsam tam super olacak ama, anladiniz siz onu!

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Neyse, lafi fazla uzatmadan 2007 tahminlerimize gecelim, unutmayin bu tahminler hakkinda herhangi bir tarihte yorum yapmanin ucreti 100 YTL'dir.

1. Buyume: 2007 yilinda GSYH %4.5 oraninda buyuyecektir diye tahmin ediyorum. Yilin ilk yarisindaki buyume %4.5'in altinda, ikinci yarisindaki buyume ise uzerinde gerceklesecektir.

2. Faiz: MB faizleri yilin ilk bes ayinda degistirmeyecek, ilk ceyrek buyume rakamlari aciklandiktan sonra ise faizleri Mayis ayi sonundan itibaren indirmeye baslayacaktir.

3. Dolar: Faizler Mayis sonunda inmeye baslayinca disaridan cok buyuk miktarlarda sicak para iceriye girmeye baslayacak ve TL degerlenecektir. Kafaniz basmadi degil mi faizlerle sicak para arasinda negatif iliski olmasina? Dusen faizler hazine kagitlarinin degerini arttirir, neyse detaylara girmeyeyim. Dolar sene sonunu 1.5 YTL'den kapatir diye tahmin ediyorum. Yurtdisinda ise 1 Euro= 1.33 USD seklinde son bulur.

4. Borsa: Borsa yilin ilk 5 ayinda cok bir performans gostermez, yakin cevreme 35000 seviyelerine duserse alim firsati olarak degerlendirmeleri tavsiyesinde bulunuyorum. Faizlerin inmeye baslamasiyla birlikte borsa da cikmaya baslayacaktir. Ayrica yilin ikinci yarisinda secim telasina kapilacak hukumet para musluklarini acacak ve hem ekonomi canlanacak hem de borsa yukari cikacaktir. Sene sonunda (veya icerisinde) IMKB-100 endeksinin 60000'i gorecegini tahmin ediyorum. Turkiye'de bu tahmini yapan baska kisi var mi, biliyorsaniz soyleyin, ben uzaktan takip edemiyorum.

5. Altin: Gecen sene yatirimcisina iyi kazandirdi, ancak bunun gazina gelip altina girmeyin derim. 2007 senesinde altin yerinde sayacaktir diye tahmin ediyorum.

6. Petrol: Uzun vadeli tahminimi degistirmedim. Petrol fiyatlari uzun vadede artacaktir. Bu sene cok sicak bir kis gecmesi (New York'ta son 130 yilin en sicak kis mevsimini yasiyormusuz, demek ki Global Isinma en son 130 yil once gerceklesmis!!!) petrol fiyatlarini vurdu ama gecici bir durum bu. Eger petrol fiyatlari $50'a duserse alim olarak degerlendirilmeli diye dusunuyorum. Sene icerisinde petrol $70'i gecer (Cuma gunu $56 idi), bu da en az %25'lik bir getiri demektir.

7. Gayrimenkul: Gayrimenkul fiyatlari yukselisini ozellikle yilin ikinci yarisinda arttirarak surdurecektir. Senelik %15 artis tahmin ediyorum. Kiralar da enflasyonun uzerinde artmaya devam edecek ve insanlar da "enflasyon dusuyor diyorlar ama TUIK yanlis olcuyor, yoksa kiralar niye artiyor?" seklinde gerizekali yorumlar yapmaya devam edeceklerdir.

8. Futbol: Bu konudaki tahminimizi de degistirmiyoruz. Galatasaray taraftari olmamiza ragmen Fenerbahce'nin, ozellikle AZ Alkmar'a elendikten sonra lige daha fazla asilacagini ve acik ara (en az 10 puan farkla) sampiyon olacagini tahmin ediyoruz.

Burada belirtmedigim baska bir konuda yorumlarima ihtiyac duyuyorsaniz 10 YTL'lik ucret karsiliginda bana ulasabilirsiniz. 2006 senesinde 5 kisi burada yazi yazarak $70 gelir elde edebildik; 2007 senesinde bunu 10 katina cikarmayi hedefliyorum. Baktim olmadi, sapkami alir giderim, bunu da belirteyim.

Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Iktisat nedir
(bkz. altın yorumları)

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Valla bu bağış fikrini çok sevdim ben. Uraştırmasın diye e-makbuzlu bi site yada kurum yokmu acaba. Bilen varsa yazsın bence. Yeter beleşçilık.Birazda yardım edelim çocuklara. Yanlız sizde vaatleri artırmalısınız economix bey, daha çok vaat daha çok yardıma teşvik:)

Eflatun

adatopoulos dedi ki...

Diyorsunuz ki fikirlerin de bir piyasası vardır, bazı fikirler prim yapar bazıları zaten satın alınmıştır.

Şimdi, dünyadaki bütün analistler, genel olarak olumlu bir 2007 bekliyorlar. Global büyüme güçlü, siyasi riskler az, risk iştahı bol, vs. vs.

Zaten piyasalar da bu beklentileri satın almış durumdalar, bakınız tahvil piyasasında ters getiri eğrisi var, petrol fiyatları gevşedi, borsa çıkıyor, bunlar hep yumuşak iniş tahminleri ve optimist.

Gelelim Türkiye'ye, nitekim, burada da aynı hava geçerli, VOB'da getiri eğrisine bakın, 6 ay sonraki vadesi IMKB'nin %5 primli. Ya da tahvil faizleri sürekli gevşiyor. Nitekim, faiz indirimleri beklentisi hakim türkiye tahvil piyasasında.

Siz bizim ekonomistlerin ne dediklerine bakmayın, onlar ateş olsa cürümü kadar yer yakar. Esas yabancı kurumsal yatırımcılar ne bekliyor o önemli. E onların da ne beklediklerini yazdım yukarda. Gayet olumlu hava var yabancı yatırımcıda.

Yani sizin bu fikirleriniz, her ne kadar bizim hanzo ekonomi yazarlarımızca paylaşılmıyor, ve sanki çok aykırı fikirler gibi duruyorsa da, aslında piyasanın beklentileri bu yöndedir.

Şu anda ters pozisyon alacak cesaretiniz varsa, işte o zaman aykırı duruşu yaparsınız hem fikrinizle hem hareketlerinizle...

Saygılar.

Blog Sahibi dedi ki...

Can Bey,

Global piyasalarda alinan beklentilerle Turkiye'de alinan beklentilerin paralellik gosterdigini dusunmuyorum. Hint Borsasi gecen sene %40 cikti, Rus borsasi %60, bizim borsa yerinde saydi. Ozellikle mayis-haziran aylarindaki krizde bu borsalar bizimkiyle beraber dusmesine ragmen krizden sonra cok daha fazla yukseldiler.

O yuzden IMKB'yi shortlamak belki yilin ilk yarisinda cok fazla riskli olmasa da yilin ikinci yarisi icin bence oldukca riskli bir strateji olacaktir. Benim gorebildigim kadariyla tahvil faizleri %21 seviyesine cakili kalmis vaziyette, daha uzun vadeli tahvillerin faizleri ise hazirandan beri 2 puan civarinda dusuktu.

Dusuk sermayeyle leverage kullanarak short yapiyorsunuz, bence dikkatli olun derim, borsanin kisa vadede ne yapacagi hic belli olmaz.

Eflatun Bey,

Daha ne yapalim, garantili tavsiyede bulunacagiz sozunu veriyoruz. Kardan pay istemiyoruz, parayi da kimsesiz cocuklara verin diyoruz. Milliyetci Sifirci Parti olarak bayagi bir vaadimiz vardi ama onlar sayilmaz herhalde:)

adatopoulos dedi ki...

Ya bir de ben sizin şu "long only" konservatif düşünce tarzınıza alışamadım (sırf bu yazı için değil bu yorumum, genel olarak düşünce tarzınızın bu olduğu gibi bir sonuç çıkarttım, bütün yazılarınızı takip ediyorum da). Tamam iyi hoş, gerçekten ortalamada yükselir borsalar, uzun vadede hep kazanırız falan da... Bunlar zaten Benjamin Graham'den beri herkesin bildiği şeyler. Bence artık daha devrimci olmak lazım piyasayı dövebilmek için (beat the market :p)

Mesela bloomberg.com'da, "Barclays Ph.D.s Build Hedge Fund Giant Inside Bank" adlı bir yazıda, BGI (Barclays Global Investors) kuruluş hikayesini ve stratejilerini anlatıyor. BGI gerçekten de çok başarılı bir kuruluş ve kısa zamanda servet yönetimi piyasasını altüst etmiş. Ama genel strateji olarak, bu "long only" yaklaşımı benimsememişler. Bu fonun kurucusu Blake Grossman, bir kaç sene sonra "long only" ve "long/short" ayrımının ortadan kalkacağını düşünüyor, kısa pozisyon almak tabu olmayacakmış. Bence de öyle olacak aynen.

Gerçekten de, kimi zaman, özellikle piyasa anomalilerinde, kısa pozisyona girilebilir diye düşünüyorum. Üstelik leverage da kullanılabilir. Bunlar bana göre tabu değiller. Ama asla paramın tamamıyla bu pozisyonları almam ne kadar cazip olursa olsun. Amacım, hayatım boyunca margin call yememektir. Öyle olunca ne kadar cazip olursa olsun, pozisyonu kapatmak zorunda kalıyorsun çünkü, aptalca...

Bir de, bu yaklaşım (borsa ortalamada hep çıkar) IMKB'ye uygulanmış mı acaba? (inflation adjusted olarak elbette) Bu IMKB30 endeksi mesela 1996 yılında tutulmaya başlanmış. Acaba o seneden beri ortalama getirisi kaç bu endeksin? Bilen yoksa ben hesaplayacam :)

Editor dedi ki...

Bloomberg'in yazisinda bahsedilen strateji 130/30 veya 120/20. Yani long stratejilerden cok farkli degil. (Bu arada Bloomberg Markets benim en begendigim finans dergilerinden bir tanesidir, iyi bulmussunuz!!) Kisa pozisyonda leverage kullanmayi ben cesaret olarak adlandirmam, futbolda 0-0-10 gibi bir taktikle sahaya cikmak gibidir.

Alpha pozitif stratejilerde market neutral portfoyler leverage kullanir. Ancak bunlar cok SIKI test edildikten sonra uygulanir, yatirim fonlarinin bu tur stratejileri uygulamasi yasaktir, genelde hedge fonlar bu tur stratejileri uygular.

Benden kucuk yatirimcilara kisa pozisyon alin, piyasayi duserken yakalamaya calisin (market timing) gibi absurd tavsiyelerde bulunmami beklemeyin. Insanlar daha tahvil almasini bilmiyor, %3 daha az faiz veren mevduata gidiyor. $10+ milyon dolara sahip tanidiginiz varsa bana gonderebilirsiniz, elimde highly leveraged market neutral stratejiler var, piyasa duserken de cikarken de kazandiracak.

Size gelince, "devrim" niteligi tasiyan stratejiler uygulamaya devam edin, belki sansiniz yaver gider paranizi katlarsiniz; en kotu ihtimalle yatirim konusunda ucuz bir egitim almis olursunuz.

Adsız dedi ki...

Bende ne SHCEK verecek 100 YTL var ne de yorumlariniza yorum katacak ekonomi bilgisi.Ha hem paran yok hem de ekonomi bilgin ne halt etmeye okuyorsun diyorsaniz,ne diyeyim yesillik olsun kururup saklarim belki ilerde param olursa ise yarar;zaten siz degil misiniz long stratejileri tavsiye eden.
Neyse kuresel isinmanin 130 yildan sonra yeniden gerceklesmis olmasi muhtemelen sadece son 130 senedir sicaklik istatistiklerinin duzenli olarak tutulmasi olabilir mi?

Saygilar

Adsız dedi ki...

Abooowww! Korkut hoca üst üste patlatıyor bombaları;

http://sol.org.tr/index.php?yazino=6874

Bence hafiften şu şapkaya elinizi bir uzatın derim :)

Eheheh.

Not: Bu yorumun 2007 tahminleriyle bir alakası yoktur.