Altin'a Yatirim Yapalim mi?

Altina yatirim yapalim mi sorusuna cevap vermeden once altin piyasasinda ne oluyor ne bitiyor bir ona bakalim. Altin 3 cesit kullanima hizmet ediyor: ticarette para olarak, tuketimde taki olarak, ve uretimde hammadde olarak. Gecmis senelerde altinin uretimde hammadde olarak kullanilmasinda buyuk capli bir artis olmadi. O yuzden altinin onsunun $250'den $500 civarina cikmasinda diger iki faktorun onemli rolu var. Birincisi, Amerikan ekonomisinin dis ticarette buyuk aciklar vermeye baslamasiyla birlikte Amerikan dolari da deger yitermeye basladigi bir surecin icerisine girdi. Altin'in en onemli fonksiyonu dolardaki deger kaybina karsi yatirimcisini koruyor olmasi. Diger faktor ise, altin ozellikle dogu kulturlerinde, ozellikle Hint ve Cin, en yaygin olarak kullanilan taki turudur. ozellikle Hindistan ekonomisinin son yillarda %7-8 araliginda buyumesini goz onune alirsak, Hindistan'da altin tuketime katkida bulunabilecek tuketici sayisinda onemli artislar gorulmeye baslandi. Onumuzdeki yillarda da bu artisin devam etmesini bekliyorum.

Ote yandan, altin dunya merkez bankalari tarafindan ozellikle sabit doviz kurlarinin terk edildigi 70'lerden itibaren bir deger saklama araci olarak kullanilma fonksiyonunu kaybetti. Yani merkez bankalari bir anlamda ellerindeki altin rezervlerinden son 30 yildir kurtulmaya calisiyorlar. Bu da altin fiyatlarinin dusmesine katkida bulunuyordu. Ancak yakin zamanda Rusya gibi ticaret fazlasi veren bazi ulkelerdeki merkez bankalari rezervelerinde sadece dolarda veya euroda (avroda) degil, enflasyon ve devaluasyon riskinden (risk nedir?) uzak olan altinda tutmaya basladilar.

Yatırım Fonları Nedir?   Altın Fonu Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir?

Sonuc olarak, su anda altina olan talebin arzdan daha yuksek olacagini gosteriyor. Onumuzdeki bir kac yil icerisinde altin fiyatlari bugunku seviyesinin uzerinde olacaktir. Ancak Turk yatirimcisi icin bence borsa (borsa nedir?) cok daha iyi yatirim firsatlari sunuyor. 15 yillik bir sure icerisinde bence borsaya yatirim yapan bir kisi parasini rahatlikla 4 katina cikarabilir. Ayni seyi altin yatirimcisi icin soyleyemem. Yine de kisa vadede (1 yil) spekulasyon yapmak isteyenler icin altin umit vadeden bir yatirim araci, dusme olasiligi pek yok, %15-20 yukselme olasiligi ise var.

0 Yorum Var.: