Okur Sorusu: Ya Altın?

Sürekli okurlarımdan Berna Hanım, altın biriktirmek iyi bir fikir mi diye sormuş. Benim altına yaklaşımım da dövize olandan farklı değil. Çok fazla spekülatif hareketler olan piyasalar bunlar.

Ben altın almıyorum ama hediye gelirse bir kenara koyuyorum, bozdurmuyorum.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Şu linkten çeşitli dövizler bazında 30 yıllık altın fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Şu anda altın fiyatı dolar bazında 30 yılın en üst seviyesini bulmuş durumda, hal böyleyken bence yatırım olsun diye altın alınmaz.

Bir de Deniz Gökçe'nin 9 Ekim tarihli yazısının son bölümüne bakmak isteyebilirsiniz.

13 Yorum Var.:

Editor dedi ki...

Turkishtime'da yazan Inan Dogan gecen senenin sonundan beri dolara yatirim yapanlara dolar yerine altina yatirim yapin diyor. Onun ilk yazisindan bu yana dolar neredeyse %20 dusmesine ragmen altin %30 yukseldi.

Alti ay kadar once de altin 2010 sonuna kadar $1200'a cikacak diye tahmin yapmisti, takip ediyorum. Deniz Gokce ise altin $950 iken altina yatirim yapmayin diye yazi yazmisti. Ondan sonra altin $850'a kadar dustu ama simdi tekrar yukseldi. Simdi de hala altina girmeyin diye yazi yaziyor. Bakalim kim hakli cikacak.

tekeli71 dedi ki...

İNAN DOĞAN HAKLI ÇIKACAK.

syzer dedi ki...

Bir söylentiye göre çin'de altın alış verişi serbest olacakmış. Tasarruf yapmak isteyen çinliler altına hücum edecekmiş,bu sebepten altın fiyatları daha da artacakmış.Tabii bu söylenti,kesinbir bilgim yok

Hüseyin MEÇO dedi ki...

bugün 19.10.2009 türkiye de para kaybolmuştur.altının ons u 3.000 abd doları etse ne olur.etmese.ülkemizde para dönmüyor.ödemesi var.dövizini bozuyor.ödemesi var bankadan kredi alıyor.bu sefer malını tam fiyata satamıyor.ucuzlattığı halde yine satamıyor.mal yığınla.mal satılamadığından.bankacılar iş piyasalarını çeşitlendiriyorlar.

ve ortada para olmadığından işsizlik başlıyor,fiyat indirimleri başlıyor.para halen yok.kiralar ödenemiyor.çekler senetler birikiyor.para halen yok.firmanın şipariş verdiği ürünlerin kaporası yanıyor.para halen yok firma çalıştırdığı işçiye çektirdiği krediyide ödüyemiyor.para yine yok.önümüzdeki kış doğalgaz ve elektrik kullanımından belli olacaktır.parasızlık çok kötü.

sağlıcakla.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Ağlattın beni meço;
Arkadaşım yeşil alanı olmayan, mahalle arası bir yeni binada 110 m2 daireye, etrafında yoğun işyerleride mevcut 180 bin vermeye razı fakat müteahhit 225 bin istiyor.Demire zam gelmiş vs.ulan bütün binayı demirden yapsan ne yazar. Meço para sende bende yok herkezde var. takma kafanı

Hüseyin MEÇO dedi ki...

gelde ağlama havzalı,

ücretler düşmüş,faizler düşmüş,kiralar düşmüş,karlar düşmüş.ek işler bitmiş.üstüne işsizlik,artan faturalar,eksik beslenme ile yüksek nüfus.

bu kriz başka kriz.kafalar karışık.elde avuçtada yok.köyde de yok.

bir ben, bizzat,kendim,yalnız başıma ne yapabilirsem onu yapıyorum.

faturalarımı azaltıyorum.gramla alışveriş yapıyorum.

bayağı korktum yani.

saygılarımla.

jedi-tetsu dedi ki...

Ağlama duvarı olmuş burası. :)

tunck. dedi ki...

2008 yılında yazdığım bir yazıdan...

ALTIN İMPARATORLUĞU

Amerikan finansal sistemi çöktü. 2001’de Türkiyenin hali neyse ABD’nin hali o. Bankalar keşfettikleri son teknoloji harikası finansal icatlarla ve politikacılarla işbirliği yaparak kontrol edebileceklerinin üstünde risk alıp son 4, 5 senede fahiş karlar elde ettiler.Türkiye’de nasıl hırsız baronlar türediyse şu anda Wall Street’te hırsız baronlardan geçilmiyor

ABD hükümeti bizim 2001 hükümeti gibi ürkek davranıyor çünkü önce ahbap çavuş hırsız baronları kollamak zorunda..... Sonra ilk hareket bizde olduğu gibi zorunlu devalüasyon; en az %10, %15 dolar değer düşüşü belki daha fazla. Peşinden banka el koymaları ve mevduat garantileri! Ve de bizde olduğu gibi para makinelerinin aşırı çalışması. Bu bütün dünyanın rezerv para gözüyle baktığı dolar için olunca elbette ilk fırlayacak olan altın fiyatları. Diğer merkez bankalarıda kuyruğa girince ..... altın fiyatlarının nerde duracağını kestirmek imkansız gibi.

.... asıl yatırım hikayesi açıkca ALTIN olacak. Bizde ise dolar tutanlar yine en büyük zararla karsılaşacaklar. Yapılacak şey; YTL’de devalüasyon riskine karşı dolar tutanların aynı korumayı altınla da yapabilecekleri. Yol yakınken döviz tutanların ... yıldır süren hatalarından vazgeçmeleri ümidiyle.

Şimdi 2009 Ekiminde altının onsu 1065$ ken söylenecek şey ise; ABD dolarının carry trade parası olması yani herkesin dolar satıp paradan parta kazanmak için diger ülke paraları alması ve dünyada ekonomik gücün Batı'dan Doğu'ya transfer olmaya başlaması nedeniyle daha da düşeceği ve altının önünün daha da açık olduğudur.

Tunc K.

B. dedi ki...

tunck'ya ve T'pol'e yazısından dolayı çok teşekkür ederim.

by-elestirmen dedi ki...

maddiyatın böylesine tavan yaptığı bir ortamda en iyi yatırım ne altın ne borsa ne gayrımenkul ne de döviz.
en iyi yatırım riyakarlık-çifte standart-takiyye-demokrasi adı altında her türlü söylem ve güçlünün yanında oluşturulan saflar.
kısa vadede en çok kazandıranlar bunlar.
uzun vadede kişiliğinizde-ahlaki ve dini değerlerinizde yarattığı erezyonu göz ardı ederseniz reel olarak kazançlı çıkkabilmeniz kuvvetle muhtemel.

Farkındayım yorum yarı ekonomik yarı felsefi olsa da, düşünen insan beyninde soru işaretleri oluşturmaya aday.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ilk çağlardan itibaren alet ve edevatı kullanmasını bilen insan diğer insana üstünlüğünü kabul ettirmiştir.diğer insandan bir şekilde yararlanmayı bilmiştir.

günümüzde de diğer insandan yararlanma biçimi oldukça çeşitlenmiştir.

hakikaten(en hakiki murşit ilimdir.mustafa kemal atatürk.) boşuna söylenmemiş.

saygılarımla.

syzer dedi ki...

Erkin Şahinöz'ün takvim gazetesindeki(21.10.2009) yazısında altın fiyatlarının yılsonuna kadar yükselmeye devam edeceğini tahmin ettiğini yazıyor.Ons'u 1100$'a kadar çıkabilirmiş.