Sindirella Hikayesi

Külkedisi Sindirella hikayesi toplumda yeri olmayan, kalantorlar arasında yer almayan, tüm inkansızlıklara rağmen bir mucize gerçekleştirerek başarılı olanların hikayelerini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Mesela Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyet’ini kurması bir sindirella masalıdır. (Kurucusu vefat ettikten sonra Bilkent üniversitesinin adı Ihsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi olarak değiştiriliyormuş, biz de keşke Atatürk öldükten sonra devletin adını Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Devleti olarak değiştirseymişiz, Osmanlı Devleti de öyle yapmış...) Küçük bir Anadolu kentinin takımı olan Trabzonspor’un 6 yıl şampiyon olması bir sinderella hikayesidir. Isparta gibi küçük bir şehirden çıkıp 7 kere yönetime gelen Süleyman Demirel’in hikayesi de bir sindirella masalıdır, (her ne kadar Sosyal Güvenlik sistemine verdiği tahribat şimdi bize kabus yaşatsa da...)

Bu yıl okuduğum en iyi Sindirella hikayesine Vanity Fair dergisinde rastladım. Hikayenin sonunu söylemeyeyim ama bu hikayeden çok güzel bir film yapılacağını belirteyim. Finansal piyasalara, para yönetimine, özellikle borsaya (Borsa nedir?) ilgi duyan herkesin okuması gereken bir yazı. Gaz vermek için söylemiyorum, gerçekten öyle, bu yıl okuduğum en iyi yazı, mutlaka okuyun. Hikaye tıp okumuş ama sonrasında internette blog yazarak borsaya giren tek gözlü bir kişinin başından geçenleri anlatıyor. Internette bloguna yazdığı yazılar hedge fonlar tarafından takip ediliyor, ve kendi hedge fonunu kurmak istediğini belirttiği zaman Gotham fonun %25’ini satın almak için kendisine vergi sonrası $1 milyon öneriyor. Böylece hedge fon işine giriyor. (Vanguard'in kurucusu 2003 yilinda bir Fortune makalesinde dalga gecerken baltayi tasa vuruyor ama bunu da baska zaman anlatiriz)

Daha çok hisse seçerek iyi getiriler sağlayan Michael Burry subprime mortgage piyasalarındaki problemi ilk farkeden ve bu piyasalarda bahis yapan kişi imiş. Krizi önceden bildiği söylenen John Paulson gibi hedge fon yöneticilerinden bir sene önce çok ucuz fiyata bu işin içerisine girmiş ama salaklık yaparak ellerindeki kağıtları erkenden elden çıkarmış. O yüzden de bu işten toplam kazancı sadece $100 milyon dolar olmuş.

Borsa’da hisse seçme, geleceği görme gibi yetenekleriniz olduğunu düşünüyorsanız, bir blog açın, yeteneklerinizi tüm insanlarla paylaşın, bir müddet sonra birileri sizi farkedecek ve zengin olma yolunda ilerleyebileceksiniz. Yeteneğiniz yoksa zaten, bunu ilk farkedenlerden biri siz olacaksınız ve zamanınızı boşa harcamak yerine daha verimli işlere yönlendirebileceksiniz.

Borsa ile ilgili diğer yazılarımız:
Borsa nasıl oynanır
Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Hisse Yorumları
Fraktal nedir?
Ekonomi nedir
Fraktallar
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Iktisat nedir

Sindirella hikayesi dedim yaziya ama sonunu okudugunuzda biraz hayalkirikligina ugrayacaksiniz, biraz da sasiracaksiniz. Muhtemelen 30-45 dakika surer tum hikayeyi okumaniz.

1 Yorum Var.:

Promete dedi ki...

sayin editor,sosyal guvenlik sistemleri acisindan Turkiye, avrupa ve amerikadaki uygulamalarin ortak ve farkli yonlerini belirten bir yazi yazabilirmisiniz acaba. simdiden tesekkurler