Aylık Enflasyon Oranları

Aylık enflasyon oranları açıklanmış ve şubat ayında tüketici fiyat endeksi %1,45 artış göstermiş, analistler %0,65’lik bir enflasyon rakamı bekliyormuş. Turkishtime’ın şubat sayısında enflasyon konusunda yazdığım yazıda bu konuda gerekli uyarıları ben bir ay öncesinden yapmıştım. Ekonomi Türk 2 bloguna üye olan üyelerimize de birinci borsa bülteninde enflasyon konusundaki yükselme beklentilerimden bahsetmiştim. Piyasadaki analistler ve Merkez Bankası daha duruma uyanabilmiş değiller. Adamlar oturup 4-5 saatlik ciddi bir analiz yapsalardı bir miktar uyanabilirlerdi.

Daha iki ay öncesine kadar dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının %-2 gibi bir rakam çıkması bekleniyordu, biraz cesur olan bir kaç köşe yazarı sıfırı geçebiliriz şeklinde tahminleri çekinerek yapıyorlardı. Biz ise Ocak ayının başında yazdığımız 2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri başlıklı yazımızda ekonominin dördüncü çeyrekte karamsar tahminimizle %2,5 büyüyeceğini, yine muhafazakar tahminimizle 2010’un birinci çeyreğinde büyüme rakamlarının ise %10 olacağını açık açık belirtmiştik. Türkiye en son ne zaman %10 büyüdü hatırlayanınız var mı?

Enflasyon hakkındaki beklentilerimi burada yinelemeyeceğim, Turkishtime dergisinin Şubat sayısını almış olanlar veya Ekonomi Türk 2 bloguna üye olanlar neler söylediğime bir baksınlar. Büyüme ve enflasyon oranlarına ilişkin öngörülerimi bir araya koyduğunuz zaman ortaya yatırımcılar açısından ilginç bir durum çıkıyor. Piyasaların bu durumu fiyatladığını düşünmüyorum, o yüzden de yatırım kararları alırken bu durumu göz önüne almadan yatırım yapanlar pişman olabilirler. Neyse bu konuda da üyelerimize bir yazı yazayım, üyelik ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Büyüme, Aylık Enflasyon Oranları ve Borsalar hakkındaki diğer yazılarımız:
Nominal nedir?
Atatürk Yönetiminde Türkiye Ekonomisi: 1924-1929
Büyük Buhran Sırasında Türkiye Ekonomisi: 1930-1938
Enflasyon nedir?
Ekonomi Yorumları ve Beklentiler
Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları

1 Yorum Var.:

Osman URAZ dedi ki...

Şubat ayı enflasyon verilerine göre çekirdek enflasyonda artış olmamasına rağmen genel enflasyonda talep bazlı olmayan bir enflasyon artışı sözkonusu. Bu birkaç ay daha devam edecek gibi. Petrol fiyatları 80$ üzerine doğru çıkar kur da 1,53 üzerinde kalır (bence kur 1,53 altına düşmez gibi) ve yukarı giderse enflasyon da düşmez. Enflasyon artışı ile TL yatırımı yapmak maliyetli olmaya başlıyor. Enflasyon artınca faizler düşmez ve faiz düşüşünden kar ettiğiniz bono da satış olabilir. Bu da kur artışı olarak karşımıza çıkar. Yabancı da parasını çekmeye başlarsa döviz bulmak zorlaşır ve kurlar artar. Sonuç enflasyon daha da artar ve merkez faizleri artırıp düşürmeye çalışır. Şu an içinde bulunduğumuz durum tam olmasa da (talep bazlı olamayan enflasyondan dolayı) bana 2006 haziran aylarında olanları hatırlatıyor. http://www.urazosman.blogspot.com/