Borsa Bülteni 1. Sayı

Blogda herkese açık bir şekilde piyasaların gidişatı hakkında yorum yapmamamın en önemli sebebi bu tür konuları Turkishtime Dergisindeki köşeme saklıyor olmam. Derginin belli bir ücret ödeyerek satın aldığı bilgileri kamunun tamamına açıklamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bu görüşleri dergide yazmanın dezavantajlarından bir tanesi ise piyasalar hakkındaki görüşlerimi yazıp yolladıktan 2 hafta sonra derginin piyasaya çıkıyor olması. O iki haftada meydana gelebilecek değişiklikler beni ters bir duruma sokabilir veya yaptığım analiz eskiyebilir ve değeri kalmayabilir.

Mesela Türkiye piyasalarına yönelik görüşlerimi Ocak ayının ortasında değiştirdim ve bunu yazdığım yazıda belirttim. Dergi yayınlandığı zaman Amerikan borsaları erken davranıp düşmüş olmasına rağmen Türkiye borsası hala 55000 seviyesinin üzerinde tutunuyordu. Yani dergiyi alıp okuyanlar borsa hakkında yaptığım en son tahminlerin şu olduğunu görmüş oldular.

"Hatırlarsanız yaz aylarında borsa 45 bin seviyesinde iken borsaların rekor kıracağı ve 65 bin seviyesini göreceği tahminini yaparak borsanın faize kıyasla çok daha cazip bir getiri/risk oranı sunduğunu belirtmiştim. Önümüzdeki dönem için artık bu görüşüme sıkı sıkıya bağlı olmadığımı ve kendi portföyümde de Türkiye hisselerinin payını büyük oranlarda azalttığımı belirtmek istiyorum."

Dergide bu yaziyi yazdiktan hemen sonra Turkiye borsasi dusmus olsaydi, iki hafta sonra dergi yayinlandiginda yazi bayatlamis, hic bir anlami kalmamis olacakti. O yuzden dergide yazdigim yazilarda genellikle uzun vadeli konularda gorus bildiriyorum. Turkishtime'da yer darligindan ya da bayatlama ihtimali yuksekliginden dolayi yayinlamadigim yazilarimi Ekonomi Turk'un email versiyonunda yayinlayacagim.
Şuan itibariyle IMKB endeksi 51362’ye gerilemiş durumda. Bundan sonrasında borsa için ne bekliyoruz?

Borsa Bültenimizin 1. Sayısında üyelerimizle bu konuyu inceleyeceğiz. Yazilarimiz bilgilendirmek ve eglendirmek amaci tasiyor olup, hic bir sekilde yatirim danismanligi faaliyeti olarak ele alinmamalidir. Yazilarimizda kimseye de ne yapmasi gerektigini soylemeyecegiz. Soyleyecegim tek sey, bizim kendi portfoyumuz ile ne yaptigimiz olacak. Bulten'de yazi yazacak yazarlarimiz ABD'de ikamet etmekte olup ABD'nin yasalarina tabidirler; ABD yasalarinin izin verdigi sartlarda yatirim danismanligi yapabilmektedir. takdir edersiniz ki bunun ucreti email ile birebir gonderecegimiz yazilarin aylik $2'lik ucretinden cok daha fazladir ve burada duyurusunun yaptigimiz hizmet hic bir sekilde yatirim danismanligi degildir.

10 Yorum Var.:

Tufan Cömert dedi ki...

"Maymun" lafı biraz ağır olmamış mı?

Yorumcuların, köşe yazarlarının ya da TV'de program yapan her kişinin kendi görüşü var neticede. Zaman zaman hepimiz yanılıyoruz. Kimse peygamber değil, siz de dahil olmak üzere...

Piyasadaki insanların yılsonu faizine bakıp bugünden sat deme lüksleri yok, müşteri sabah ne alayım, akşam ne kazanırım diye bakıyor olaya. "Yılsonunda.." diye başladığın anda kimse seni dinlemez.

Ligin sonunda şampiyon olmak başka, her maçı kazanmaya çıkmak zorunda olmak başka...

Editor dedi ki...

Maymun kelimesi tam anlasilmamis galiba, biraz acayim.

Etkin Pazar Hipotezi borsa hakkinda tahmin yapan bir "uzman"in borsa hakkinda rastgele hisse secen veya tahmin yapan bir maymundan ortalamada daha iyi performans gosteremeyecegini soyler. Yani tahminleriniz %50 dogru cikiyorsa siz bir maymunsunuzdir.


Yoksa maymun kelimesi hakaret anlaminda kullanilmamistir, ayni kelimeyi kendimiz icin de kullanmisiz ama demek ki tam anlasilmamis. Uzerine alininlar varsa beni bagislamalarini istiyorum, tekrar soyluyorum, Turkcede anlasildigi sekliyle, hakaret etmek icin kullanmadik maymun kelimesini.

Bir de borsada oynayanlar icin ayi-boga ve domuz (bear-bull-pigs) uclemesi vardir, onu da baska bir zaman aciklarim.

SEİL dedi ki...

Ben tam tersi belli bir aralıktan sonra yeni pozisyonlar açılmasının tam isabet olacağını söylemekteyim ve acılacak pozisyonların mayısa kadarki sürece kadar taşınabilirliğini düşünüyorum

2010 ve sonrası Türkiye Piyasaları için pozisyon artırımının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Portföy azaltımınızdaki gerekçe Faizler ile ilgili baglantıda yanılıyorsunuz gibi geliyor

44000 Seviyelerinde yapmış oldugum nokta atışınıda bu sefer yine yapacağımı söylüyorum.

Düşüşün durabileceği en yakın seviyeden pozisyon acabilirim.

Hafta sonu borsada nereye kadar düşüş beklediğimi anlatan bir mesaj yazabilirim

Unknown dedi ki...

boğa piyasası; boğanın boynuz hareketinden alıyor ismini. hareket yukarı yönlü olduğu için piyasadaki hareketin de yukarı yönlü olduğunu belirtiyor.
ayı piyasası ise yine aynı mantıkla ayının pençe hareketinden alıyor ismini. hareket aşağı yönlü olduğu için de piyasadaki hareketin aşağı yönlü olduğunu belirtiyor.
domuzu ise ilk defa duydum. umarım kısa sürede bir açıklama yazısı gelir bu konu ile ilgili.
bu arada benzer terimlerin faydalı olduğunu ve finansal piyasaları daha anlaşılır hale getirdiğini düşünüyorum.

SEİL dedi ki...

Dün Hem Dow Jones hemde SP500 pozisyon açanlar kısa vade % 5 orta vade % 10 endeks baz alınarak getiri kazanacaklar diye düşünüyorum.

Dow Jones 9762 seviyesi ve SP500 1036 seviyeleri yeni zirve gösteren seviyeler

O yüzden bu seviyelere yakın yerlerden pozisyon açanlar iyi bir iş yapmış oldular.

Dow gün içi en düşük 9835 SP500 endeksi ise 1046 seviyesini görmüş Bu seviyelerden gelecek tepki yükselişinin arkasından geri çekilme zirve gösteren seviyelerde kalıcılık gösterirse göstermesi gerekir. Bugün için yaşanılan dünya ekonomilerindeki olumsuz haberlerin hiçbirinin gücü bu seviyeyi kırdırmaya yetmez ekstra güclü kötü bir haber gelmesi lazım.

SEİL dedi ki...

Cuma günü Vob piyasalarında çok ilginc gelişmeler yaşandı EFG long tarafını taşırken cuma günü birden dönerek pozisyonlarını kapatıp -3348 short pozisyonuna geçti.

Çoban hareketini yaparak sürüyü bu hafta içi peşine takar. :):):)

Aralık vade kapatımı 66992 olması ve cuma günkü spot piyasaların 64387 kapatması daha ilginc demekki aşağıya düşecekleri marj daha var.

SEİL dedi ki...

Düşüş marjının oldugunu belirtmiştik . Bugün bu kalan marjın belirli bir kısmının aşağıya dogru boşalması iyi oldu 2-3 gün içinde Mayıs ayına kadar taşınacak pozisyonlar için seviyeler yerli yerine oturur

jedi-tetsu dedi ki...

Seil senin şu yazdıklarını okuyan var mı bende bunu hep düşünüyorum.

Önce yazı dilini cracklemek lazım senin dediklerini anlamak için.

Şunu bir de türkçe deyiversen;

"Bu seviyelerden gelecek tepki yükselişinin arkasından geri çekilme zirve gösteren seviyelerde kalıcılık gösterirse göstermesi gerekir. "

SEİL dedi ki...

Türkçe açıklamasını yapayım arkadaşım.

Yurtdışında doğup büyüyen bir insanın Türkçesi cok kötü olabilir bu şekilcilik takıntısından ne zaman kurtulacaksınız bilmiyorum.

Türkçeyi cok iyi konuşan o uzman takımı 9500 ve altına beklerken dow Jones endeksinde bende dedimki 9835 seviyesine düşen Dow Endeksinde pozisyon acanlar kısa vadede % 5 orta vade % 10 kazanacak Dow endeksi şu an itibariyle 10138 seviyelerinde ve bu şu anda % 3 bir getiriye işaret eder.

SEİL dedi ki...

:):):) Jedi- jetsu sen daha hala takibe devam et güzel Türkcemizi iyi kullanan stratejist ve uzmanları izlemeye devam

yahu bu tam bir araba markası jedi-jetsu olabilir borsada iyi bir getiri yaparsam 20 yıl içinde araba fabrikamda üretebileceğim bir araba için marka aramaya gerek yok

Birde Türkce konuşmayı ögrensen ne tahminler yapacağız.

Kısa vade Dow Jones % 5 getiriye imza attık.

10325 seviyesi Dow Jones endeksinde yükseliş olarak kalıcılığı çok önemli bu seviyede kalırmı kalmazmı izlemek gerekiyor fakat dipten kısa bir sürede dow jones % 5 getiri almakda her babayiğidin harcı değil.