Enflasyon fiyatların pahalı olup olmamasıyla ilgilenmez, ona hayat pahalılığı denir. Enflasyon fiyatlardaki artışlarla ilgilenir. Ikisini nedense hep karıştırıyoruz. Diyelim ki bir kilo domates geçen sene 100 TL olsun. Bu sene ise fiyatı 90 TL’ye gerilemiş olsun. 90 TL’ye domates mi yenir? Yenmez, domates çok pahalıdır ama domatesteki enflasyon oranına bakarsak bize %-10’luk bir deflasyon olduğunu, yani domatesin fiyatının düştüğünü gösterir. Hayat pahalılığı konusuna vergiler konusunda yazdığım şu yazılarda üstü kapalı olarak değiniyorum, vaktim olduğunda biraz daha direkt olarak konuyu ele alacağım.
Türkiyede Ödenen Vergiler ve Vergi Türleri
Gelir Vergisi Reformu
Mali Suclari Arastirma Kurulu, Vergi Kacakciligi Ihbari
Vergi Dairesi Müdürü: Vergi Kaçırmak Suç mudur?
Emlak Vergisi
Dolaylı Vergiler, Dolaysız Vergi Oranları ve Tarihsel Gelişim
Enflasyon konusundaki ikinci yanlış anlama ise “doğalgazın fiyatı yüzde bilmem kaç arttı, enflasyon oranı rakamları kesinlikle doğruyu yansıtmıyor” şeklinde dile getirilen hurafedir. Bugün baktım, Türkiye süper liginde mücadele eden takımlar ortalama 28,5 puan toplamışlar. Nasıl olur, Galatasaray’ın 46 Fenerbahçe’nin 45 puanı var; bu ortalama rakamı kesinlikle yanlıştır, “Türkiye Futbol Federasyonu puanlarla oynuyor” !!! Enflasyon ortalama fiyat artışını gösterir, fiyatı ortalamanın üzerinde artan ürünler olduğu gibi fiyatı enflasyonun altında artan ürünler de vardır. O yüzden fiyatı enflasyonun üzerinde artan ürünleri örnek gösterip “Tüik rakamlarla oynuyor” derseniz cahil Türk vatandaşını kandırırsınız ama bizi değil. Nasıl Ankaraspor’un sıfır, Denizlispor’un ise 10 puanı varsa fiyat artışlarında da enflasyonun altında kalan, hatta fiyatı azalan ürünler de vardır. Bir örnek verelim.
Yazimizin devamini ikame etkisi ve ikame mallar baslikli yazidan okuyabilirsiniz. Bu arada son yazdigimiz su yazilara da goz atabilirsiniz:
Portföy Çeşitlendirmesi Nedir?
iktisat nedir?
Bono nedir?
Reeskont nedir?
Swap nedir?
1 Yorum Var.:
Verilen örnekteki "%-10’luk bir deflasyon" ifadesinin doğru olmadığını düşünüyorum.
%-10 enflasyon ya da %10 deflasyon olmalı, değil mi?
Yorum Gönder