Zamlar Nereden Gelecek?

Amerika'da olmanin bir faydasi Turkiye'de olacaklari buradan olanlara bakarak onceden rahatlikla gorebilmemiz. Bugun deginecegimiz konu gelecekte fiyatlari en cok artacak kalemler. Turkiye'de gayrimenkul fiyatlari daha dusuk, ozellikle kucuk sehirlerimizde. Gelecek hem gayrimenkul fiyatlarinda hem de fiyatlara gore goreceli olarak dusuk olan kiralarda onemli artislar ongoruyorum. Yani insanlar kiralar konusunda cok umitli olmasinlar kiralar uzun yillar enflasyonun uzerinde artacaktir.

Ikinci kalem saglik harcamalari. Turkiye'de insanlara verilen saglik hizmetlerinin kalitesi fiyatina gore cok yuksek. Bu sebepten dolayi Turkiye'nin saglik turizmi icin onemli bir merkez haline gelebilecegi seklindeki gorusumuzu daha once belirtmistik. Bunun yaninda zamanla ozel saglik hizmetlerinin basi cekmesiyle saglik hizmetlerinin fiyatlarinda da uzun yillar enflasyonun uzerinde artis bekliyoruz.

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Ucuncu kalem gida fiyatlari. Turkiye'deki sebze ve meyve fiyatlari diger ulkelere gore cook dusuk. Bunun boyle olmasinin nedenlerinden bir tanesi de Avrupa ulkelerinin ciftcilerini desteklemek bahanesiyle ortaya konan engeller. Ciftcilerimiz ihracat yapamadigi icin bizim piyasamizda arz ve talep dengesizligi olusmakta ve bu gida fiyatlarini dusurmekte. Onumuzdeki yillarda bizim ciftcilik profesyonellestikce gida kalitesi dusecek (hormonlu urunler) ve fiyatlar yukselecektir.

Bunun yaninda sermayeye ve teknolojiye dayanan sanayi urunlerinin fiyatlarinda ise enflasyonun altinda bir fiyat artisi gozlemleyecegiz.

Bu tahminlerimiz gelecek ay veya ondan sonraki ay olusacak fiyat hareketlerini tahmin etmeye yonelik degil, bahsettigimiz zaman sureci bundan sonraki 5-10 senelik zaman dilimini kapsiyor. O yuzden (Salih Neftcini genclere verdigi kotu tavsiyelerin aksine) biz genclere daha faydali olacak bir tavsiye vermek istiyoruz. Meslek seciminizde ya doktor olun, ya da genetik muhendisi. Turkiye'de genetik muhendisi cikarak altyapinin oldugunu zannetmiyorum, gayrimenkul isini ise okulda zor ogrenirsiniz. O yuzden bu analizimizden cikan sonuc annelerimizin ve anneannelerimizin bize yillardir verdigi tavsiyelerle birebir ortusuyor. Doktor olun, yaslandiginda annenize de ucretsiz bakarsiniz.

Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Iktisat nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar
Borsa Yorumları
Altın Yorumları

6 Yorum Var.:

tugrul dedi ki...

Onumuzdeki yillarda bizim ciftcilik profesyonellestikce gida kalitesi dusecek (hormonlu urunler) ve fiyatlar yukselecektir.

Burada bir celiski yok mu? Bildigim kadariyla (ki pek anlamam aslinda!) urunlerin hormonlanmasi verimi ve urunun dayanikliligini arttirir. O zaman arz artar ve dolayisiyla fiyatlar dusmez mi?

Adsız dedi ki...

Aslında benim anlamadığım bir şey daha var. Avrupa'da bildiğim kadarıyla meyveleri tane ile satıyorlar. Dolayısı ile meyve ve sebzelerin fiyatları da burayla kıyaslandığında bayağı yüksek kalıyor. Halbuki AB çiftçiye yüksek sübvansiyonlar veriyor. Yanlış hatırlamıyorsam 2 sene önceki bir araştırmamda gördüğüm kadarıyla yılda 100 milyar dolarlardan bahsediliyordu. Hatta fazla tahıl ürünlerini bir süre sonra depolarda yaktıklarını falan hatırlıyorum. Bizdeki durum ise çok farklı. Aslında çok araştırmak istediğim konulardan da biridir.

Ayrıca hormonlu ürünlere de karşı olduğumu gidişatın pek de iyi olmadığını kendi açımdan söylemek yararlı olacaktır. Hormonlu kapitalizm :)

Adsız dedi ki...

Uzun vadeli yatırım açısından bu güzel yazıyı yorumlarsak gayrimenkul ve sağlık sektörü hisse senedi alınacak,gıda ve sanayi ise tedbirli olunacak alanlar. Henüz okuyorsanız doktor veya emlakcılık ilerde geçer akçe meslekler.
Katılmamak elde değil, söylenenler Türkiye de aynen geçerli olacak bence de.
Tunç K.

Blog Sahibi dedi ki...

Tarimdaki ihracat rakamlarinin ve icerideki tuketimin sabit kalacagini varsayarsak arz artisi ile tarim fiyatlarinin dediginiz gibi dusmesi lazim. Ancak ihracatta ve tuketimde bence onemli artislar olacaktir.

Avrupa'da iscilik maliyetleri cok yuksek ve subvasyonlar bunu yeterince telafi edemiyor olmali. Adamlarin vergileri de cok yuksek.

Adsız dedi ki...

"Turkiye'de insanlara verilen saglik hizmetlerinin kalitesi fiyatina gore cok yuksek."
Özel sektöründen mi bahsediyorsunuz? Özel sektörde birakin kaliteyi verdigim paranin karsiligini alabilseydim $u anda Almanya'da i$im omazdi. Biraz ara$tirin lütfen! hangi kaliteden bahsediyorsunuz anlayamadim. Bahsettiginiz sadece fiyatlarin düsüklügü ise Almanlar ve Bati Avrupa'daki cogu kimse(Ingilizler ikinci sirada) zaten uzun süredir Dogu Avrupa'ya (özellikle de Polonya'ya) gidiyor zaten.

Blog Sahibi dedi ki...

Sahin Bey,

Turkiye'deki tum saglik hizmetlerinin genel kalitesi hakkinda cok bilgim yok. Ancak bizim ailede kanser irsi oldugu icin o konuda detayli bilgiye sahibim. Devlet tarafindan sunulan kanser tedavi yontemleri ve kullanilan ilaclar Amerika ile ayni. Dort ayri durumda bunun dogrulugunu test ettim. AYrica Turkiye'deki hizmetlerin ve ilaclarin fiyati burasi ile kiyaslanamayacak derecede ucuz.

Avrupa hakkinda ise bir bilgim yok, sadece sosyalist olmalarindan dolayi fiyatlarin Amerika'dan daha dusuk oldugunu biliyorum.