"Mali Duruş, Olumsuz Tablo Sergiliyor", AB Yunanistan İçin Acil Toplandı

"Mali duruş, olumsuz tablo sergiliyor" (Dünya)

TEPAV Mali İzleme Raporu'na göre, yapısal bütçe dengesinde 2006 yılından itibaren bozulma yaşandığı belirtildi…Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) raporunda, 2010 yılında bir önceki yıla oranla bütçe açığında olumlu bir performans görülse de yapısal bütçe dengesinde 2006 yılından itibaren bozulma yaşandığı belirtilerek, "Mali duruş, olumsuz bir tablo sergilemektedir" denildi…"2006 yılında yapısal faiz dışı bütçe fazlası GSYH'nin yüzde 5,2'si kadarken, son iki yılda bu değişkende önemli bir bozulma göze çarpmaktadır. Yapısal faiz dışı bütçe dengesindeki değişmeyle ölçülen 'mali duruş', 2010 yılındaki hafif toparlanmayı saymazsak olumsuz bir tablo sergilemektedir. Bu da maliye politikasının uzun dönemli dinamiklerinin kötüleştiğini göstermektedir." TEPAV'ın raporunda ayrıca, söz konusu çalışmanın bulgularından yola çıkılarak, 2007 yılında, seçimin de etkisiyle uygulanan 'aşırı' genişleyici maliye politikası hatırlatıldı ve bu dönemde ekonomideki ısınmanın artmasına rağmen yapısal faiz dışı bütçe dengesinde görülen önemli düşüşe dikkat çekildi.


Türkler ekonomiyi muhalefete emanet etmek istemiyor (Radikal)

THE Economist, Türkiye’yle ilgili bir analiz haber yayımladı. Dergi, AK Parti’nin gelecek ay yapılacak seçimlerde yine birinci parti olmasının beklendiğini kaydetti.

“Türkiye ekonomisi aşırı ısınıyor” başlığını atan The Economist, partiye yönelik desteğin ardında ekonomi yönetiminin önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Economist’e göre, “yaklaşık 10 yıldır Türkler’in büyük bölümü, geçmiş krizlerde lekelenmiş bir sicili olduğunu düşündükleri muhalefet partilerine ekonomiyi emanet etmekte gönülsüz.” Bu kaygıların uzmanlar tarafından da paylaşıldığına dikkat çeken dergi, Goldman Sachs ekonomistlerinden Ahmet Akarlı’nın karamsar bir tabloya işaret eden dengesizliklerin ve ekonomideki zaafın artmakta olduğu uyarısını aktarıyor. ‘Türkiye ekonomisinin ikiz derdi’ olduğunu belirten The Economist, bunları ‘enflasyon’ ve ‘cari açık’ olarak sıraladı…


Gelirin 3'te 1'i özel okula!, Türk özel okulları, ABD’de master fiyatına! (Habertürk)

Türkiye'de giderek bozulan eğitim sistemi ile özellikle büyük şehirlerde artan güvenlik sorunu, çocuğunu özel okula gönderen sayısını artırıyor. İki yılda 62 bin 337 yeni çocuğun daha eklendiği Türkiye’de sadece ilk ve orta öğretimde özel okulların öğrenci sayısı 437 bin 460'a yükselirken, okul fiyatları da yurtdışında üniversiteleri solladı. Pek çok veli, koşullarını zorlayıp pek çok harcamadan vaz geçerek çocuğunu özel okula gönderiyor. Karı-koca özel sektörde çalışan tek çocuklu bir ailenin özel okul için ödediği para yıllık 25 bin liradan hesapla, hane gelirinin üçte birine karşılık geliyor. Velilerin her şeye rağmen çocuğunu özel okula göndermek istemesinin birkaç nedeni var... Çocuklarının daha az öğrencili sınıflarda eğitim görmesini isteyen veliler, sosyal aktiviteler nedeniyle de özel okulları tercih ediyor. Yabancı dil eğitimi de önemli diğer bir etken. Ve velilerin hepsi ortak bir görüşte birleşiyor: “Eğitim en çok dikkat ettiğimiz konu. 'Ne için canını verirsin' diye sorulduğunda popülist cevap 'Vatan'dır ama gerçekte öncelik çocuklarındır.” Çocuklarını özel okula gönderen velilerin büyük bir çoğunluğu ise devlet okulundan mezun…


AB acil toplandı, Yunanistan’da ‘Euro’dan atılabiliriz’ paniği patladı (Hürriyet)

Yılan hikayesine dönen Yunanistan’ın borç sorunu, Yunan yöneticileri bir kez de korkuttu. Euro Bölgesi maliye bakanlarının ‘Yunanistan Euro’dan çıkmalı’ diye toplandığı iddiası, Yunanistan’ı karıştırdı.Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yayınlanan habere göre, geçen cuma günü Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi maliye bakanlarını acil olarak toplantıya çağırdı. Lüksemburg’da bir araya gelen bakanlar, Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasını görüştü. Almanya’nın da desteklediği belirtilen bu iddia Atina ve Brüksel yönetimini karıştırdı. Yunan basını bu haberin Başbakan Yorgo Papandreu’yu bile korkuttuğunu yazdı…Geçen cuma gecesi Ekonomi Bakanı Papakonstantinu’nun cep telefonunun kapalı olması da “Drahmiye dönüyoruz, devalüasyon yapılacak” haberlerini doğrulayan bir delil sayılarak, hükümete yakın çevrelerde paniğe yolaçtı. Başabakan Papandreu’nun bile toplantının olduğu saatlerde Ekonomi Bakanı Papakonstantinu’yu aradığı ve cevap alamayınca endişelenip Ekonomi Bakan Yardımcısı Filipos Sahanis’i aramak zorunda kaldığı söyleniyor.

1 Yorum Var.:

Wang Han Yang dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.