Döviz nedir ?

Döviz nedir ? sorusunu cevaplayacagiz.

Döviz fransizca bir kelime olup devise kelimesinden dilimize gecmisdir.Turkiyede dugunlerde ucusan dolarlar,zamaninda vatandasdan euro uzerinden istenen ev kiralari dovize ornekdir.

Döviz tanim olarak, yabanci ulkelerin (yaygin kullanimda olan) paralarini ifade eder.Turkiyede 1980 li yilllara kadar doviz bulundurmak yasak ve suc teskil ediyordu ama gunumuzde ise doviz bulundurmak ve dovizle islem yapmak serbesttir.
Döviz kuru ise ;Bir ulkenin para biriminin diger bir ulke para birimi degerinden ifade edilmesidir.Kisaca yabanci paranin fiyatidir ;
Ornegin ABD dolarinin alisi 1,4685 satisi 1,4756 son olarak bu fiyatlardan gerceklesmisdir.Bu Kurun bu sekile gosterilmesi dolaysiz kotasyon olarak adlandirilir. 1 Turk lirasinin yabanci para degerinden ifade edlmesi dolayli kotasyundur.Yani 1/1.4685
Bir Turk lirasi 0.68 ABD Dolaridir. Hemen gazetelerde yazan efektif doviz alis satis kavraminida aciklayalim.Kisaca efektif doviz, nakit dovizi,kisilerin ellerinde bulunan banknot,madeni para cinsinden dovizi ifade eder.Efektif doviz kurunda alim satim arasindaki marjlar; islem masraflari,bankada nakit olarak tutulma,guvenlik gibi nedenlerden oturu daha fazladir.
Çapraz Kur ise bir yabanci paranin diger bir yabanci para cinsinden ifade edilmesidir;Genellikle dollar cinsinden ifade edilirler.

Doviz kuru tahminleri Döviz Yorumları: Kesin Dogru Cikar

Döviz piyasalarinin en buyuk oyunculari bankalardir .Bunlarin disinda kisi ve kurumlarda bu alanda faaliyet gosterebilirler. Gunumuzde doviz piyasalari elektronik ortama tasinmistir ve piyasa oyunculari alim- satimlari daha cok elektronik ortamda yapmaktadirlar. Doviz piyasalarinda hemen-spot islemin disinda birde vadeli- forward islemler (gelecekde belirlenen bir tarihde simdiden karar verilen bir kur uzerinden islemin gerceklesmesidir).Doviz piyasalarinda ki bir diger onemli kavram ise arbitraj dir. Piyasalardaki fiyat farkliliklarini kullanarak kar elde etmek icin bir dövizin alinip satilmasi islemine "arbitraj" adi verilmektedir.
Döviz kurlari belirsizlik oldugunda spekülasyona acik piyasalardir. Spekülasyon nedir ?Belirsizlik ortaminda ileride meydana gelebilecek fiyatlari simdiden tahmin edip,firsatlari kullanmak ,duruma gore alis yada satis yaparak kar yapmakdir. Ornegin bugun biri ileride Turk lirasinin diger para birimlerine gore deger kazanacagini(appreciation) dusundugunde satin almasi ve deger kaybedecegini dusundugunde(devaluation) satmasi biciminde gerceklesir.Turk lirasi ilerde deger kazandiginda bugun ucuza aldigi TL yi satarak kar yapmasidir. Spekülatörler ulkelerin ekonomik durumlarina(dis ticaret dengesi,ihracat,ithalat,tarif,kota,faizler,enflasyon beklentileri,dis borclar, v.b gibi döviz degerini etkileyen diger etmenler) ve siyasal istikrarina bakarak doviz kurlari hakkinda beklentiler olustururlar.

Döviz kurunun olusmasinda etkili olan etmenlerden biride ulkenin hangi doviz kuru sistemini takip ettigidir.Bu konu cok detayli oldugundan yuzeysel gecicegiz .Serbest kur,kurun Serbest dalgalanmasina izin verilmesi yani doviz fiyatina piyasalarin karar vermesi durumudur(piyasalara arada bir yapay,gereksiz dalgalanmalari onlemek icin mudahele edilinilebilinir,gercekde hemen hemen hic bir ulke tam olatak bu sistemi uygulamaz).Kirli dalgalanmada ise merkez bankasi parite hedefi gozetmeksizin bir takim ekonomik gostergelerin isiginda yaptigi mudahalelerdir(cogu gelismis ulke bu yolu kullanir).Sabit kur sisteminde ise doviz kuru onceden tesbit edilir,piyasadaki arz ve talep dengesine gore belirlenmez.Turkiye 2000 yilinda dovizin belli bir band dahilinde dalgalanmasina izin verdigi crawling peg-surunen kur rejimini uygulamaya calismisdir. Diger politikalarla uyumlu olmadigi icin Tl nin asiri degerlenmesine yol acip,ciddi bir kriz yaratip, birakilmisdir. Diger doviz kur sistemlerinden simdilik bahsetmeyecegiz.Doviz ve iliskili konular cok genis oldugu icin degisik basliklar altinda incelenmeli.

Döviz nedir sorusuna cevap verdik.

Diger iliskili konular ise sunlardir.
VOB İşlemleri – Döviz Futures İşlemleri
spekulatif forex piyasalari
Reel Kur ve Ihracat: Cin
doviz kuru tahminleri

2 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

samanyolu.net sitesi blogun yazilarini kullaniyor sanirim

MCO dedi ki...

Kotasyon konusuna değinmişken avrupa ve amerikan tipi kotasyonları da ekleseydiniz yazınız içerik bakımından daha da zengin olurdu, onun dışında gayet güzel